12 Лютого 2021
Новини

Як волинський Держгеокадастр роздає землю «своїм». ДОКУМЕНТИ

img

Ця історія про одну земельну ділянку в курортному Шацькому районі Волині, яка в рекордно короткі терміни перейшла у власність приватної особи. Особливо цікаво, що за 9 місяців до описаних в цій публікації подій інша приватна особа теж подала документи на цю ділянку, але їх чомусь досі не розглянули.

Як усе почалося

10 квітня 2020 року до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області звернулась громадянка Галина Вікторівна Горбач із заявою про надання дозволу на виділення їй земельної ділянка для ведення особистого селянського господарства на території Світязької сільської ради. До заяви додавалась схема розташування земельноі ділянки.

На підставі ціє заяви громадянка отримала наказ про дозвіл.

Отримавши дозвіл, Галина Горбач звернулась в землевпорядну фірму, де замовила розробку документації, на підставі якої була сформована земельна ділянка і присвоєно кадастровий номер.

Згідно вимог законодавства, Галина Горбач 3 вересня 2020 року подала документи до волинського Держгеокадастру на затвердження. Того ж дня заява реєструється і до цих пір перебуває на розгляді керівництва.

Неочікуваний поворот в історії

Мабуть, ці документи й досі були на розгляді в управлінні, якби не зміни в керівництві. З приходом на посаду начальника Володимира Боярчука, як відзначають наші джерела в земельному відомстві, поверх деяких старих заяв почали реєструвати нові.

Так, 22 січня 2021 року реєструється заява Олександра Миколайовича Демедюка, в якій вказується, що він має намір отримати ділянку з кадастровим номером, який було присвоєно ділянці Галині Горбач.

З неймовірною швидкістю, заява зареєстрована в пятницю 22 січня 2021 року, вже в понеділок 25 січня 2021 року Олександр Демедюк отримує наказ Головного управління.

Найцікавіше, шо кадастровий реєстратор Шацького районного відділу і водночас в.о. керівника цього ж відділу Наталія Люшук 25 січня 2021 року подає Володимиру Боярчуку відомості, в яких зазначає, що на цю земельну ділянку встановленні обмеження, а саме виданий наказ Головного управління від 21.04.2020 3-3913/15-20-сг про оформлення ділянки на Галину Горбач.

Швидше за все, не беручи до уваги наявність таких обмежень, та того факту, що документація Галини Горбач перебуває в цьому ж управлінні, Володимир Боярчук свідомо підписує цей наказ з порушенням законодавства. За надзвичайно корткий термін, а саме 9 лютого 2021 року Олександр Демедюк звернувся до ГУ Держгеокадастру з готовою документацією і заявою про її затвердження.

Та вже 11 лютого 2020 року отримує наказ про передачу йому у власність даної земельноі ділянки.

До речі, ще в грудні 2020 року Верховний Суд України роз'яснив, чи можуть дві особи отримати дозвіл на розробку проекту із землеустрою однієї і тієї ж ділянки.

Відповідну постанову  в справі № 617/763/16-ц ВС прийняв 09 грудня 2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень.

Зокрема, суд зазначив, що апеляційний суд дійшов передчасного висновку про відмову в задоволенні позову, оскільки надання дозволу територіальним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин на розробку проекту землеустрою двом окремим громадянам щодо однієї і тієї ж земельної ділянки, є таким, що суперечить вимогам землеустрою, та сприяє позбавлення одного з них можливості завершити розпочату ним відповідно до вимог чинного законодавства процедуру отримання у власність земельної ділянки.

Вважаємо, що правоохоронні органи та органи слідства повинні звернути увагу на викладені факти та надати висновки. 

Все про: Волинь, земля, шацьк
В тему