24 Листопада 2017
Новини

З наступного року на 25 % зросте ціна на цигарки

З наступного року на 25 % зросте ціна на цигарки

Пачка цигарок в Україні може подорожчати до 30, а потім до 90 гривень

У разі ухвалення закону про підвищення тютюнового акцизу до рівня ЄС, середні ціни на цигарки 2018 року можуть зрости на 25 %. Тобто до 30 гривень за пачку. Про це заявив керівник Українського центру контролю за тютюном громадської організації «Життя» Андрій Скіпальський на прес-конференції в УНІАН.

«Зараз ми оцінили, що пачка сигарет коштує в середньому 23–24 гривні. Тобто, за нашими підрахунками, наступного року очікується підвищення в середньому на шість гривень. Середня пачка сигарет коштуватиме 2018 року приблизно 30 гривень. Будуть і дорожчі сигарети в преміум-сегменті, але й дешевші», – сказав він.

Також експерт нагадав, що, згідно із цим законопроектом, ставки специфічного акцизу на тютюнові вироби 2018 року зростуть на 29,7 %, а надалі будуть щорічно збільшуватися на 20 % до 2024 року.

«2025 року ми очікуємо, що в разі стабільного курсу євро на рівні 31 гривні й якщо не буде інших змін у податковій політиці, пачка сигарет коштуватиме в середньому 90 гривень», – додав він. Це сприятиме наповненню державного бюджету, а також стане ефективним інструментом у боротьбі з курінням, оскільки цигарки стануть менш доступними.

Довідково:

За результатами дослідження Світового банку, в Україні частка курців, які щодня курять тютюн, за останні сім років скоротилася на 20 % – до 7,2 мільйона дорослих українців. І передусім, за словами експертів, це сталося завдяки підвищенню акцизів на тютюнові вироби.

Згідно з проектом держбюджету України на 2018 рік, зростання специфічних ставок акцизу на тютюнові вироби забезпечить додаткові надходження до державної скарбниці на рівні 7,3 мільярда гривень. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему