17 Квітня 2018
Новини

Через дорогу операцію чи лікування зубів можна позбутися субсидії

Через дорогу операцію чи лікування зубів можна позбутися субсидії

Тільки в цьому році у "чорний список" потрапили понад 170 тис. сімей. Щоравда, при перевірці виявилося, що левова частина з них правил не порушили.

Зараз, в Україні мільйони субсидіантів проходять верифікацію. Міністерство фінансів аналізує інформацію з різних реєстрів і держорганів, а після відправляє в органи соцзахисту повідомлення про можливі порушення.  Пише obozrevatel.

Як з’ясувало видання, субсидію можуть забрати після придбання дорого телефону, туристичної поїздки або навіть меблів на значну суму. Одне з найпоширеніших порушень - покупка на суму від 50 тис. грн.

Отже все ж таки, хто то в Україні ризикує не пройти верифікацію Мінфіну?

Що і кого перевіряють

Міністерство фінансів збирає інформацію з усіх доступних джерел, а потім аналізує її. Причому відомство має право отримати за запитом доступ до банківської таємниці. Купівля дорого телефону, нерухомості, автомобіля - вся ця інформація «спливе» в одному з реєстрів або ж відобразиться в історії платежів.

Згідно з чинною постановою, це може бути будь-яка річ, послуга або навіть медична операція (за винятком випадку, коли це необхідно для порятунку життя).

Читайте також: Родину позбавили субсидій через дорогий телефон

Отже, якщо витратити 52 тис. грн, наприклад, на лікування зубів і встановлення пломб, то субсидію вже з наступного сезону таки можуть відібрати.

Ще одна причина для відмови - приховування частини доходу. Але, таке порушення виявити складніше. Як свідчать дані Держстату, кожен третій українець частину зарплати або ж весь дохід отримує в конверті. Фактично, ці гроші залишаються в тіні і не враховуються при розрахунку суми субсидії. Але якщо Міністерство фінансів все-таки виявить незадекларований дохід, то порушнику доведеться не просто самостійно платити за комуналку, а й повернути в бюджет виплату.

  • Для прикладу, якщо офіційний дохід сім'ї з трьох осіб 10 тис. грн, вони повинні платити за комунальні послуги не більше 1539 грн. Припустимо, що реальні витрати на комуналку в опалювальний сезон досягали 2000 грн на місяць. Щомісячний розмір субсидії - 461 грн. Якщо виявиться, що реальний дохід сім'ї, наприклад, 15 тис. грн, і субсидія їм зовсім не передбачена, то за півроку використання субсидії доведеться повернути в бюджет понад 2,7 тис. грн.

Як відбувається перевірка

Перевірка субсидіантів фактично відбувається в два етапи.

На першому - її проводять органи соціального захисту, після до перевірки підключається і Міністерство фінансів. Однак цього, впевнені в уряді, недостатньо. Міжнародні партнери рекомендували Україні посилити верифікацію і на ці цілі пообіцяли матеріальну допомогу. Так, якщо парламент прийме закон про соціальну інспекцію, то Світовий банк виділить країні $ 35 млн. При цьому "ревізори" отримають право ходити по домівках субсидіантів з перевірками.

Довідково:

Щорічно з бюджету на компенсацію субсидій витрачають мільярди гривень. У цьому році на субсидії виділять понад 70 млрд грн.

Уже в наступному році в Україні може повноцінно запрацювати монетизація субсидій. Тобто знижки будуть виплачувати грошима. Але, перед тим, як впроваджувати монетизацію, необхідно упевнитися, що всі субсидіанти, а це кожна друга українська родина, дійсно потребують підтримки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему