5 Лютого 2018
Новини

Кому в Україні роботодавці готові підвищувати зарплату

Кому в Україні роботодавці готові підвищувати зарплату

Цього року на українців чекає підвищення зарплати. Радісні новини, втім, очікують не всіх, а головна ознака того, чи варто сподіватися на краще - наскільки затребувана професія за кордоном – пише vesti-ukr.com.

«Швачки поїхали першими»

Безвіз відкрив широкі перспективи для тих, хто готовий працювати за кордоном. І дефіцит кадрів в тій чи іншій сфері змушує роботодавців підвищувати зарплату. Наприклад, в будівельній сфері в цьому році очікують збільшення як мінімум в 10%. Про це розповів глава Профспілок працівників будівництва і виробництва будівельних матеріалів ФПУ Василь Андрєєв: «Зарплати в будівельній сфері останні два роки зростають. Тільки підвищення мінімалки додало 9%. А до кінця року, я думаю, зарплати у будівельників, технічного персоналу, інженерів виростуть ще на 10%. Причини: перший фактор - звичайно, багато фахівців їдуть в Європу, а знайти нових хороших працівників стає складніше. А другий - зростання будівельного ринку на 20% тільки за останній час. Потрібні робочі руки ».

Обіцяють хороші новини і працівникам ресторанного бізнесу, в першу чергу це стосується кухарів. «Якщо на початку минулого року кухареві за зміну платили 500 грн, то вже в кінці 2017 року - 700 грн. До кінця цього року вже очікуємо 900 грн», - каже  експерт ресторанного бізнесу Ольга Носова.

«Всьому виною - безвіз. Кухарі цілими сім'ями їдуть в Польщу й Угорщину. Там у них є можливість працювати без трудової візи 9 місяців. Наші власники ресторанів і кафе змушені збільшувати зарплати. Тим більше, що крім безвіза ще є фактор інфляції і зростання тарифів на комуналку. Навіть прибиральниці вже не можуть вижити з такими комунальними тарифами. Природно, підвищення зарплат відбудеться за рахунок зростання цін для клієнтів ресторанів на 20% », - сказала Ольга Насонова.

Йде полювання і за хорошими швачками, шевцями, закрійниками. Зараз на сайтах вакансій швеям, наприклад, менше 12 тис. грн навіть не пропонують. Керівник профспілок легкої промисловості Ольга Єфименко каже, що вже неможливо знайти фахівців в Закарпатті та Івано-Франківської області: «Швачки виїхали в Польщу й Угорщину першими». HR-експерт Тетяна Пашкіна підтверджує, що в Європі величезний попит на наших кравців. «За кордоном вони шиють штори і одяг для песиків за 20 тис. грн. В Україні їм уже пропонують 12-13 тис., зарплати будуть збільшувати ще відсотків на 10-15», - говорить вона.

Бюджетникам складніше. За словами голови профспілки медичних працівників Федерації профспілок Вікторії Коваль, в їх сфері панує зрівнялівка. «Реформу медицини на первинному ринку перенесли на липень. Лікарям обіцяли зарплату в 18 тис. грн, а медсестрам - 12 тис. Однак все це повинно статися за рахунок збільшення числа пацієнтів. Якщо зараз у дільничного лікаря норма 1500 пацієнтів, щоб отримувати ті самі 18 тис. грн, йому потрібно укласти договори з 2000 пацієнтами. У                 сільській місцевості 1200 пацієнтів повинно бути. Але де їх там взяти? Фактично, підвищення зарплат відбудеться за рахунок збільшення навантаження», - каже Коваль.

Днями підняли зарплату вчителям. Правда, самі працівники освіти кажуть, що замість обіцяної добавки в 1500 грн, отримують на 400-500 грн більше. Чиновникам пощастило більше, їм підвищили оклади на 30%, при цьому не зменшивши розмір різних надбавок - наприклад, за інтенсивність праці, вислугу років, доступ до держтаємниці.

Додадуть, але мало

За словами голови Асоціації постачальників супермаркетів Олексія Дорошенко, будуть рости зарплати у продавців магазинів, але скромно - приблизно на 10%. «Що стосується супермаркетів, то зарплата буде рости одночасно зі збільшенням обсягу роздрібної торгівлі, це приблизно 9-10%. До речі, розмовляв з одним власником роздрібної мережі, він говорить, що якщо раніше в супермаркетах існувала система бонусів, то зараз її немає, через це падає і якість обслуговування», - сказав Дорошенко.

А на думку фінансового експерта Олексія Куща, зарплати будуть рости і у співробітників банків. «Ситуація в кожному банку, звичайно, різна. Підвищення відбувається за рахунок скорочення працівників. Тільки за останній час на вулиці опинилися 20 тисяч фінансистів. Якщо конкретніше, то повільніше зростають зарплати в банках з російським капіталом, в іноземні фінустанови несуть гроші, тому вони відчувають себе краще », - говорить Кущ.

У страховому бізнесі ситуація гірша. «Платоспроможність людей низька, тому зараз мало хто страхує своє житло, авто. У нас в одній компанії за день згоріло два дорогих будинку і викрали три люксових авто. Для них це був потужний фінансовий удар. Відбувається скорочення співробітників, багато агентів працюють виключно на бонуси - скільки договорів зробив висновок, стільки і отримав», - розповіли в одній із страхових компаній.

Доки півень не дзьобне

У IT-фахівців зараз нова тенденція. Ті, хто не встиг виїхати за кордон на роботу, спішно шукають роботу у Львові. «Тому що життя на € 3,5 тис. в Києві і у Львові різна. Там набагато нижче за ціною оренда, дешевші продукти, та й Європа поруч. Як результат у Львові зросли середні зарплати. Якщо ще на початку минулого року це місто плентався в кінці рейтингу за доходами населення, то зараз воно посіло третє місце після Києва та Одеси», - каже Пашкіна.

За її словами, в середньому роботодавці в цьому році піднімуть зарплати на 10-15%.

Тетяна Пашкіна звертає увагу, що розрив між очікуваним заробітком і пропозиціями роботодавців зараз становить 18%. «Тобто люди хочуть заробляти більше. Після відкриття безвіза ця цифра взагалі була 20%. А на початку минулого року, коли в Європу ми ще не могли так вільно їхати, то розрив був усього 6%. На жаль, наші роботодавці піднімають зарплати за залишковим принципом, поки півень їх не клюне. Приходять до них працівники вимагати підвищення, вони підвищують. Але велика частина співробітників до начальства не ходить, а тихенько шукає собі інше місце. І коли роботодавець це розуміє, у нього вже з п'ятьох співробітників три вакансії », - говорить експерт.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему