2 Лютого 2018
Новини

Дорогий бензин змусив водіїв економити

Дорогий бензин змусив водіїв економити

Одні водії заливають через дорожнечу паливо на 300 грн, інші кидають авто біля метро і їдуть у центр на громадському транспорті. А найбільш ощадливі просто залишили машини в гаражах, пише business.vesti-ukr.com.

Подорожчали таксі, а також вантажні перевезення і проїзд на маршрутках. А ціни в магазинах уже піднялися на 2%. Незважаючи на зміцнення гривні, бензин продовжує дорожчати.

Заливають бензин потрохи

«Так, машин у містах стало менше, зокрема і на заправках. Якщо недавно водії заливали повний бак, то тепер заправляються на 100–500 грн, скільки є вільних грошей у гаманці», – сказав паливний експерт Леонід Косянчук. До речі, за його словами, ще торік споживання бензину, в порівнянні з 2016-м, знизилося на 17%.

Виросла і ціна поїздки на таксі. «Я часто їжджу з роботи додому, зазвичай це коштувало 45 грн, а в останній тиждень уже мінімум 55 грн», – каже киянин Євген Самойленко.

У таксомоторних компаніях думки розділилися. Наприклад, Олександр Круліковський, директор «Еліт-таксі», зазначив, що через ціни бензину тарифи вони не піднімали. «Якщо у нас нормальний тариф, то бензин у ньому становить 15%. При зростанні ціни на пальне навіть на 50% тариф збільшиться на 7–8%. Тож ми поки ціни не піднімали», – сказав Круліковський.

Однак голова правління Української таксомоторної асоціації Андрій Антонюк каже, що таксисти поступово ціни піднімають. «Уже є зростання на 3–5%, буде більше. Нам же ніхто не доплачуватиме. До того ж виріс і долар, а ми за валюту купуємо запчастини для автомобілів», – каже Антонюк.

У холодильниках із їжею відключать функцію «мороз»

У компаніях із доставки їжі хоч і анонімно, але зізнаються, що змушені потроху піднімати ціни. «Ми не тільки самі доставляємо їжу, але нам так само привозять продукти. Всі ціни вже підняли, нам теж довелося. Приблизно 5% плюс», – каже менеджер компанії з доставки готової їжі.

За словами економічного експерта Олександра Охріменка, вартість бензину позначилась і на продуктах. «Тут пряма залежність: на 10–15% зріс бензин – відразу ж підвищується і вартість товарів, тому що питома вага доставки в собівартості немаленька», – сказав Охріменко.

А керівник Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко запевняє, що ті, хто постачає продукти, йдуть на хитрощі, щоб заощадити на паливі. «Вони відключають кондиціонери та морозильні камери, поки везуть товар. Це серйозна економія бензину, однак це відбивається на якості товару, в результаті і на покупцях», – каже Дорошенко. За його словами, в середньому за місяць, поки дорожчав бензин, ціни на продукти зросли на 2–3%.

«В кінці року можна додати до інфляції ще 2–3% тільки через зростання цін на бензин. Особливо ми це відчуємо в серпні, коли почнуть завозити свіжу сільськогосподарську продукцію. Сіяти, збирати її будуть уже з бензином за новою ціною», – впевнений Олексій Дорошенко.

Бензин ще подорожчає?

За словами Леоніда Косянчука, ціна бензину може ще зростати: «Те, що курс гривні зміцнився, ще ні про що не свідчить. Нехай він протримається хоча би три-чотири тижні. А враховуючи, що в бюджеті курс закладений 29,1 грн/ 1 дол., то в зміцнення якось не віриться. Але й ціна на світових ринках на нафту не падає. Вона буде коливатися в межах $50–70 за барель. Якщо в кінці січня максимальна ціна тонни бензину на світовому ринку була $685, то цей бензин приїде до нас приблизно через місяць, тому розраховувати на зниження ціни не доводиться». Втім, є інша думка: заправники спекулюють, отримуючи надприбутки, при цьому їх ніхто не зупиняє. На думку голови наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, АЗС забезпечили собі маржу на літрі бензину не менше ніж 3 грн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему