Найголовніші новини 21 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ

21 Червня 2024

Триває 849 день повномасштабної збройної агресії росії проти нашої держави й нашого народу.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 21 червня 2024 року російські окупанти завдали удару з літаків тактичної авіації керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69.

Усі чотири ракети було збито протиповітряною обороною у Кіровоградській та Херсонській областях

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби на фронті мали місце 84 бойових зіткнення. Сили оборони зупиняють ворога та руйнують його плани.

Найгарячішою ділянкою фронту залишається Покровський напрямок.  

  • Як повідомили у Головному управлінні розвідки МОУ, у Харківській області захисники завдали окупантам значних втрат і змусили призупинили наступ, зокрема наші оборонці зламали окупантам плани захоплення Борової.

Ворог намагається підтягувати резерви, й потенційна загроза залишається, але наразі мова не йде про формування нових потужних угруповань для повторення ситуації.

 

Станом на ранок 21 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 531 980 (+1 060) осіб,
  • танків − 8 001 (+14),
  • бойових броньованих машин − 15 372 (+35),
  • артилерійських систем − 14 106 (+54),
  • РСЗВ − 1 106 (+1),
  • засобів ППО − 861 (+2),
  • літаків − 359,
  • гелікоптерів − 326,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 11 260,
  • крилатих ракет − 2 298,
  • кораблів/катерів − 28,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 19 181 (+47),
  • спеціальної техніки − 2 367 (+10).

 

  • У Генштабі повідомили, що вночі захисники безпілотниками атакували 4 російські нафтопереробні заводи та вдарили по радіолокаційних станціях і центрах радіоелектронної розвідки рф у Брянській області та Криму.

Ідеться про атаки на Афіпський, Ільський, Краснодарський та Астраханський нафтопереробні заводи.

Інформація щодо ураження ворожих цілей наразі уточнюється.

Також, сьогодні вночі Сили оборони України завдали успішного удару по місцях зберігання та підготовки до застосування "Shahed-136/Герань-2", навчальних корпусах, пунктах управління та зв’язку розрахунків цих БпЛА, що розташовані в Краснодарському краї.

За результатами бойової роботи зафіксували серію вибухів і пожежу з подальшою детонацією.

У Генштабі також нагадали, що у ніч на 20 червня підрозділи ЗСУ та СБУ атакували склад пально-мастильних матеріалів ворога в Тамбовській області, а також нафтобазу «Енемська», що в Республіці Адигея.

Водночас свідки повідомляють, що Азові (Ростов-на-Дону), вже 4-й день поспіль росіяни не можуть загасити пожежу на нафтобазі після атаки безпілотника.

  • На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), незважаючи на риторику путіна і його погрози, зокрема ядерною зброєю, рф не зможе перемогти Україну, якщо Захід мобілізує свої ресурси для протистояння Кремлю.

Експерти зазначають, що під час візитів до Північної Кореї та В'єтнаму путін розпочав масштабну інформаційну операцію, спрямовану на саботаж зусиль партнерів України щодо чіткого визначення спільної стратегічної мети щодо неминучої поразки у незаконній загарбницькій війні рф в Україні.

Стратегія путіна щодо перемоги у війні ґрунтується на спробах Кремля ввести в оману Сполучені Штати, Європейський Союз і міжнародних союзників України, змусивши їх припинити підтримку України і відмовитися від ключових принципів міжнародного права – поваги до державного суверенітету і непорушності територіальної цілісності.

Аналітики переконані, що погроза путіна ядерною зброєю є частиною триваючої кампанії ядерного шантажу Кремля, спрямованої на те, щоб відмовити союзників України від рішучої участі у протидії незаконному вторгненню росії в Україну, і тому дуже малоймовірно, що вона призведе до реальної ядерної ескалації.

ISW також оцінює, що загроза ядерної ескалації і надалі залишатиметься основним інструментом маніпулювання рф.

  • Відразу кілька російських мілітаристських телеграм-каналів повідомили про збитий вертоліт Ка-29 в районі Анапи Краснодарського краю рф.

За попередньою версією, не спрацювала система "свій-чужий". Внаслідок аварії загинули четверо людей.

Ця ситуація не перша, і вона ще раз підтверджує низьку якість російських оборонних систем, які пропаганда рф називає «найкращими у світі». Тим часом усе більше країн відмовляється від російської техніки на користь західних зразків.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Національний банк України повідомив, що з початку 2024 року чистий прибуток після утримання податків з платоспроможних українських банків склав 67,968 млрд гривень, що на 26,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року

У Нацбанку зазначили, що стійка прибутковість сприяє постійному нарощуванню капіталу банками. Це дає можливість НБУ надалі впроваджувати європейські регуляторні вимоги.

  • В Україні почали діяти спеціальні умови вступу до магістратури для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій.

Зміни застосовуватимуть до цьогорічних випускників бакалаврату, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або в населених пунктах, на території яких тривають активні бойові дії.

Якщо вони планують вступати на магістратуру до того самого вишу на спеціальності, яким надається особлива підтримка, то можуть не складати єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) і єдиний вступний іспит (ЄВІ).

Зміни стосуються не всіх спеціальностей, а тільки за певними напрямками.

  • «Укргазвидобування» пробурило та запустило в роботу ще одну потужну свердловину, яка додатково дає 439 тисяч кубометрів газу щодоби.

У родовища є перспектива подальшого розвідувального розбурювання, щоб наростити сировинну базу та обсяги видобутку газу. На цьому ж родовищі завершено буріння ще двох розвідувальних свердловин. Наразі їх готують до випробування.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін знову погрожує ядерною дубиною: диктатор анонсував перегляд ядерної доктрини та заявив про готовність «йти до кінця» в Україні.

Він також вкотре поскаржився, що західні держави «весь час підвищують градус, ескалюють ситуацію» і хочуть досягти «стратегічної поразки росії на полі бою». Однак для росії стратегічна поразка означатиме «припинення її державності» та «кінець тисячолітньої історії російської держави».

Такі заяви вкотре засвідчують, що, з одного боку, путін намагається виставити себе історичним діячем, який розширює імперію, з іншого боку – відсутність значущих досягнень в Україні, а також смерті сотень тисяч росіян на війні змушують його підвищувати ставки й лякати захід та українців.

Диктатор не хоче прийняти того факту, що весь цивілізований світ не боїться російського шантажу, а Глобальний саміт миру чітко показав, що на боці України провідні держави світу, у той час як рф може розраховувати на пряму підтримку тільки країн-ізгоїв, як-от КНДР чи Іран.

  • У росії все менше бажаючих вирушити на війну в Україні, саме тому влада в регіонах змушена постійно збільшувати виплати.

Зокрема регіональні виплати за підписання контракту з Міноборони рф з моменту російського вторгнення в Україну 2022 року підвищувалися вже 80 разів, а в деяких регіонах одноразова сума виплат перевищує мільйон рублів.

Від початку війни 51 регіон запровадив виплати та підвищив їх мінімум один раз, а середній розмір винагород виріс за два роки у 15 разів.  

При цьому з початком року у восьми регіонах, що входили до десятки за найбільшими виплатами за підписання контракту, бюджети були дефіцитними, а сукупний мінус дорівнював 303,5 млрд рублів.

Завдяки федеральним дотаціям регіональна влада проводить безвідповідальну фінансову політику.

Експерти кажуть, що у влади невеликий вибір збільшення числа контрактників: виплати, обман чи примус. Працюють усі три методи. І якщо «купівля крові» просяде, то постараються набирати людей обманом і примусом.

  • Московська біржа, яка потрапила під блокуючі санкції США, пообіцяла повернути брокерам та їхнім клієнтам усі валютні залишки, але в рублях.

При цьому конвертацію доларів США і євро в рублі буде здійснено до 28 червня 2024 року за центральним курсом, встановленим на 13 червня 2024 року за підсумками біржових торгів 11 червня 2024 року.

Водночас зараз навіть важко сказати про реальний курс рубля до провідних світових валют, адже відразу після запровадження санкцій він стрімко злетів. Експерти ж неодноразово заявляли, що обмін валют просто перейде в тінь, як у радянські часи. 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Рада ЄС схвалила переговорні рамки для України та Молдови, міжурядові конференції для запуску переговорів відбудуться 25 червня. Про це повідомила головуюча у Раді ЄС Бельгія.

«Рада ЄС схвалила загальні позиції ЄС, у тому числі переговорні рамки, для перемовин про вступ з Україною і Молдовою. Це відкриває шлях для запуску переговорів у вівторок 25 червня у Люксембурзі».

  • Країни Євросоюзу узгодили 14-й пакет санкцій проти рф, зокрема її сектора скрапленого природного газу (СПГ), у відповідь на агресію проти України.

Цей пакет передбачає нові цілеспрямовані заходи та максимізує вплив існуючих санкцій, закриваючи лазівки.

Посадовці з 27 країн ЄС обговорювали пакет санкцій більше місяця. Нові заходи містять план покласти на операторів з Євросоюзу відповідальність за порушення санкцій дочірніми компаніями й партнерами в третіх країнах.

Як зазначила міністерка закордонних справ Нідерландів Ханке Брейнс Слот, завдяки цьому пакету санкцій "тіньовий флот" рф може бути позбавлений доступу до європейських портів та послуг.

  • Білий дім підтвердив, що США нададуть пріоритет постачанню зенітних ракет Україні перед іншими державами, які розмістили відповідні замовлення. Мова іде, зокрема, про ракети до Patriot і NASAMS.

Речник Держдепу США Метью Міллер пояснив, що таке рішення ухвалили після спілкування з українським урядом та оцінки потреб України у зброї.

«Ми бачили, як російські військові атакують українські міста. Ми бачили, як вони націлюються на енергетичну інфраструктуру, даючи зрозуміти, що хочуть вимкнути світло і відключити тепло, коли повернеться зима. Тому нам стало зрозуміло, що ми повинні зробити щось для посилення спроможностей протиповітряної оборони України».

Він додав, що це включає отримання додаткових систем ППО з усього світу для покращення протиповітряної оборони України, але також – передачу ракет-перехоплювачів.

«Рішення, яке прийняв президент, полягає в тому, щоб переглянути деякі поставки перехоплювачів для Patriot… зважаючи на гостру потребу, яку має Україна, і на гостру загрозу, з якою стикається Україна, для того, щоб переконатися, що Україна отримує те, що їй зараз потрібно для захисту від інтенсивних російських повітряних бомбардувань».

  • Сенатори від обох провідних партій Конгресу США, Ліндсі Грем та Річард Блюменталь представили законопроєкт про визнання росії державою-спонсоркою тероризму після підписаної угоди путіна з Кім Чен Ином про стратегічне партнерство.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що в доповнення до злочинів, які росія скоїла в Україні та інших країнах світу, візит путіна до КНДР є новим викликом і зараз настав "саме той момент" для ухвалення цього законопроєкту.

«Той факт, що він (путін) мав достатньо сміливості укласти оборонну угоду з Північною Кореєю... одним із найбільш репресивних режимів на планеті, означає, що ми втратили стримування... Я закликаю адміністрацію, враховуючи те, що путін зробив учора, піти "ва-банк" і визнати його режим таким, яким він є: державою-спонсором тероризму».

Сенатор-демократ Річард Блюменталь зазначив, що підписана угода між путіним та Кім Чен Ином «глибоко лякає» і є «ворожою до США, миру, свободи та справедливості в усьому світі».

Сенатори зазначили, що наразі в Конгресі є двопартійна підтримка законопроєкту.

  • Китайська компанія Wison New Energies, яка будувала модулі для російського газового проєкту Арктик LNG-2, оголосила про негайне припинення співпраці з росією. Суднобудівний завод Zhoushan, який виконував підряди для Арктик LNG-2, виставили на продаж.

Своє рішення Wison New Energies пояснила турботою про власне стратегічне майбутнє.

  • Німеччина передала 16 ремонтних вантажівок для потреб українських енергетиків.

Потужні вантажівки є універсальними і будуть використовуватися по всій країні для гнучкого та швидкого транспортування піску та гравію, а також для ліквідації наслідків руйнувань. Вісім вантажівок вже доставлено, ще вісім - прибудуть найближчим часом. Загальна вартість вантажівок становить 2,3 млн євро.

Частина спецтехніки вже передана енергетикам Харківської, Миколаївської, Тернопільської областей. Решту автівок отримають оператори системи розподілу в Запорізькій, Черкаській областях, додаткові одиниці техніки поїдуть на Харківщину та Миколаївщину.

  • У Південній Кореї заявили, що країна визначатиме обсяг поставок зброї в Україну залежно від того, як росія будуватиме відносини з КНДР.

Серед потенційних озброєнь, які Південна Корея може передати Україні, є 155-мм артилерійські снаряди, а також системи протиповітряної оборони.

«Офіційні особи Сеула зберігають стратегічну невизначеність щодо типів озброєнь, розглядаючи це як дипломатичний крок, щоб використати можливість тиску на Москву, щоб вона утрималася від передачі ключових військових технологій Пхеньяну», - пише видання Yonhap.

Дотепер Південна Корея постачала в Україну лише нелетальну зброю через політику країни, яка забороняє надавати летальну зброю тим державам, які перебувають у стані війни.

Тим часом США висловили глибоке занепокоєння через погрозу путіна надіслати зброю Пхеньяну, попередивши, що такі дії можуть дестабілізувати Корейський півострів.

«Залежно від типу зброї, яку вони надають, це може порушити резолюції Ради Безпеки ООН, які підтримала сама росія».

Речник Держдепу США Метью Міллер запевнив, що США будуть продовжувати працювати з союзниками в регіоні – Південною Кореєю, Японією та іншими – щоб відповісти на загрозу з боку Північної Кореї.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський