Україна розробить детальний план закінчення війни

28 Червня 2024

Україна до кінця 2024 року прагне розробити зрозумілий і детальний план закінчення війни з росією. 

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції зі своєю словенською колегою Наташею Пірц Мусар.

Як зауважив Зеленський, після Саміту миру Київ детально працює над трьома планами щодо енергетики, продовольчої безпеки та обмінів. Глава держави зауважив, що бачення щодо цих питань підготують уже найближчим часом.

«Всі інші пункти “формули миру” ми також розробимо і підготуємо сукупний план, який буде на столі перед усіма нашими партнерами. Для нас дуже важливо показати план закінчення війни, який буде підтриманий більшістю світу. Це дипломатичний шлях, над яким ми працюємо», — заявив Зеленський. 

Водночас глава держави наголосив, що не все залежить від України.

Як зазначив Зеленський, Київ прагне розробити план щодо завершення війни до кінця 2024 року. Паралельно президент вважає за потрібне посилювати можливості України на полі бою. 

Перший Саміт миру у Швейцарії

15-16 червня у Швейцарії тривав перший Глобальний саміт миру, ініціатором якого виступила Україна. Подія відбувалася на курорті Бюргеншток, поблизу міста Люцерн. До заходу долучилася 101 країна та міжнародна організація з усіх континентів. Дві третини країн-учасниць були представлені на найвищому рівні.

Однак не всі захотіли долучитися до підписання фінального комюніке — це Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Вірменія, Бахрейн, Бразилія, Ватикан, Індонезія, Колумбія, Лівія та ОАЕ. Кілька країн — Ірак та Йорданія — відкликали свої підписи згодом. А втім, після саміту до комюніке долучилися Вселенський Патріархат, Антигуа і Барбуда, Замбія, а також Організація американських держав, до якої входять 34 країни обох Америк.

Конференція базувалася на попередніх дискусіях, зокрема на українській «формулі миру» та інших мирних пропозиціях, які ґрунтуються на Статуті ООН та основних принципах міжнародного права.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, росія, війна з Росією