Чорний тмин допоможе при грипі, діабеті та кашлі

Свого часу вчені здійснити ряд експериментів у ході яких виявили цілющі властивості чорного тмину. Згодом у США фармакологічні компанії навіть створили лабораторію, де виготовляють медичні препарати на основі чорного тмину. Детальніше про його властивості та рецепти лікування у розмові з Наталією Бульбенко, відомим спеціалістом нетрадиційної медицини з міста Дніпродзержинськ, яка досліджує його цілющі властивості.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

- Пані Наталю, чим же корисний чорний тмин?

- Річ у тім, що чорний тмин впливає на діяльність вилочної залози, яка в організмі відповідає за імунітет людини. Вчені довели, що саме через вплив на вилочну залозу можна зміцнити опірні сили організму і вилікувати самі різноманітні захворювання. Саме тому чорний тмин і називають «засобом від усіх захворювань». Недаремно на латинській мові його називали «Panacea», що означає «лікує все», а ось араби жартували, що чорний тмин лікує усе, окрім смерті. У своїй праці «Канон лікарської науки» Авіценна писав, що чорний тмин активізує енергію організму, допомагаючи справитися з втомою. Також залишки чорного кмину було виявлено при дослідженні гробниць єгипетських фараонів. А Цариця Єгипту Нефертіті користувалася косметикою на основі масла тмину, щоб зберегти свою красу на довгі роки.

- Як правильно споживати тмин з метою профілактики захворювань?

- Слід перемолоти його на кавомолці, а тоді одну чайну ложку порошку залити киптяком, якого знадобиться 150 міліграм і залишити настоюватися, поки суміш не охолоне. Опісля додати одну чайну ложечку меду і приймати вранці і вечором за пів години до їжі. При цьому діткам слід давати половину настою. Трапляється, що починаються деякі загострення, тому дозу тмину варто зменшити до половини чайної ложечки.

При цьому загострень не потрібно боятися, адже саме так відходять старі болячки. Нині по всій Україні чимало людей хворіють на грип, тому при перших признаках недомаганнь я раджу приймати настій тмину з медом кожні три години,  а також полоскати ніс перекиссю водню. Для цього слід 15 капель перекисю водню розвести в одній столовій ложці води кімнатної температури і за допомогою шприца промити обидві ніздрі. Завдяки настою і промиванню ніякий грип не страшний.

- Подейкують, що чорнушка, як ще називають чорний тмин, допомагає при цукровому діабеті.

- Саме так! Адже споживання тмину знижує рівень цукру в крові. Тому при діабеті та для загального зміцнення організму варто кожного ранку споживати медовий настій тмину, або включити масло чорного тмину у свій раціон. До речі, масло потрібно перемішати з апельсиновим соком, або ж йогуртом.

- Зараз холодна пора року, тож чимало людей нарікають на затяжний кашель. Чи допоможе тмин його позбутися?

- В таких випадках варто двічі на день – вранці і вечором приймати медивий настій нігелли, як ще називають чорний тмин. А паралельно – втирати розведене в рослинній чи оливковій олії масло тмину у спину та груди. Варто зробити і інгаляції. Для цього потрібно у літр теплої води додати пять-шість капель масла і вдихати його пари. А ось при тонзиліті варто відварити дві чайні ложечки насіння чорного тмину у півтори літрі води і процідити через фільтр. Коли настій трохи схолоне, то полоскати ним горло двічі на день. При простуді та бронхіті допоможе чай, для приготування якого потрібно змішати одну чайну ложку меленого насіння тмину, одну чайну ложку насіння солодки і стільки ж квітів ромашки лікарської та половину чайної ложечки насіння анісу. Усі складники перемішати і залити пів літром горячої води. Настояти протягом десяти хвилин і процідити. Додати за смаком мед і пити протягом дня як чай.

- Чи використовують насіння тмину та його масло у косметології?

- Звісно, однак косметологи радять змішувати масло з іншими натуральними маслами. Макси для шкіри рук з олією з тмину покращать стан шкіри та зроблять її ніжною на дотик. Для цього потрібно перемішати з кремом для рук три-пять капель олії чорного тмину і нанести на руки. Опісля – одягнути бавовняні рукавички і так залишити на ніч.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Поради, Здоров'я, народна медицина