Чому тріскаються п’яти і як з цим боротися

Нашим ногам доводиться нелегко, адже щодня вони носять вагу тіла. Особливе навантаження дістається стопам, котрі потерпають від незручного синтетичного взуття взимку або ж контакту із пилом влітку. Тому часто у стоп з’являється така проблема, як потріскані п’яти.

Із цим недоліком стикається більшість жінок та чимало чоловіків. Важливо розуміти, що тріщини на п’ятах – не лише дефект їхнього вигляду. Адже окрім косметичного недоліку п’яти, що тріскаються, спричиняють негативний вплив на здоров’я. Наприклад, через порепану шкіру на ступнях углиб мають можливість проникати хвороботворні бактерії, що спричиняють появу грибкових захворювань.

Тому проблемою не варто легковажити – слід підбирати засіб, використання якого поверне п’ятам здорову шкіру та вигляд. Не обов’язково із тріщинами одразу бігти до лікаря, адже у разі, якщо вони потріскалися через зовнішні фактори, усунути недолік можна й з допомогою домашньої аптечки.

Розбираємося, що призводить до того, що п’яти тріскаються, та як боротися із цим недоліком вдома.

Чому тріскаються п'яти на ногах

П’ята покривається тріщинами через те, що стопа втрачає надто багато вологи, через що клітини шкіри ніби втрачають натяг. Тому між ними з’являються пустоти, які власне і є тріщинами. У разі глибоко враження з’являються інші проблеми – наприклад, кровоточивість.

Важливо розуміти, що процес тріскання п’яти може відбуватися через вплив зовнішніх та внутрішніх факторів. У першому випадку дефект без сумніву вдасться усунути самостійно, у разі ж внутрішніх причин напевне знадобиться консультація лікаря.

Чому тріскаються п'яти

Отож, серед зовнішніх причин виділяють такі:

  • Непідходяще взуття. Постійне носіння взуття на каблуку або ж на абсолютно плоскій підошві сприяє трісканню п’ят. На стопу здійснюється тривале одноманітне навантаження. Таким чином шкіра втрачає вологу, на ступні змінює свій колір, що є передвісником виникнення тріщин. Якщо не змінити тим взуття та не почати інтенсивніше доглядати за п’ятами, вони дуже швидко потріскаються. Викликати проблеми може й взуття із неякісних матеріалів, котрі не дають покривам вільно дихати. Звісно, причиною того, що п’ята лопає, стає й банальне травмування взуттям.
  • Синтетичні шкарпетки. Штучні тканини не завжди забезпечують достатню циркуляцію повітря, тому створюють довкола стопи своєрідний «парник», який випаровує необхідну для шкіри вологу. Звісно, п’яти тріскатимуться лише якщо це повторюється регулярно. Тому аби не спровокувати проблему із тріщинами, краще обирайте носки із натуральних тканин та відмовтеся від постійного використання капрону.
  • Недостатній догляд. Попри те, що зона п’ят так би мовити, не на виду, вона потребує регулярного догляду. Шкіра стопи зазнає значних навантажень, а додайте ще вплив зовнішнього середовища. Взимку п’яти «заточені» у не завжди якісне взуття та шкарпетки, тож терморегуляція порушується. Вони регулярно потіють, втрачаючи необхідну вологу, тож згодом тріскаються. Улітку стопа відкрита, та п’яти піддаються новим впливам: на них постійно діє сухе тепле повітря, додається ризик механічних пошкоджень через камінчики та пил, що осідає на шкіру. Це також можливий шлях до п’ят, що тріскаються. Тож принаймні кілька разів тиждень вони потребують видалення ороговілих клітин дерми – скрабування, масаж та живильний крем стануть профілактикою появи тріщин на п’яті.
  • Занадто велике навантаження на ноги. У випадку стоячої роботи або ж загалом – коли протягом дня людина практично постійно на ногах, кінцівки набрякають та порушується кровообіг, зокрема у частині стопи. Клітини не отримують необхідну кількість живильних речовин, тому шкіра грубіє а верхній шар починає відмирати. При таких обставинах п’яти мають схильність тріскатися.
  • Нестача вітамінів. Вітаміни групи В та А є важливими факторами, що впливають на еластичність шкіри, зокрема й на п’ятах. Їх брак призводить до сухості та лущення та зрештою, спричинить й тріскання. Однак варто скоригувати раціон – включити помаранчеві овочі, крупи, печінку та рибу, і проблемі вдасться запобігти.

Щодо внутрішніх причин того, чому п’ята тріскається, вони лежать у площині і здоров’я. Адже чимало із них можуть подарувати ще й таку проблему, як тріщини та шкірі.

  • Дераматити. Через нездорове ороговіння зовнішнього шару шкіри, що виникає під час, наприклад, псоріазу чи екземи, провокують те, що п’яти тріскаються.
  • Мікози. Грибки, які проникають у глибші шари епідермісу, здатні селитися на п’ятах та доставляти стопам чимало неприємностей. Покриви жовтіють та сверблять, тому людина додатково механічно пошкоджує тріщини, спричиняючи ще глибше проникнення хвороботворних організмів.
  • Гастрит та інші хвороби шлунково-кишкового тракту нерідко призводять до тріскання п’ят. Вони мають безпосередній вплив на стан шкіри, призводячи до її сухості.
  • Цукровий діабет. Це захворювання дає високий ризик того, що п’яти потріскаються. Високий рівень цукру – саме те, що потрібне для активного розмноження хвороботворних бактерій чи грибків, а також призводить до зниження вмісту води в організмі – звідси й тріщини.
  • Проблеми у роботі щитовидної залози. Хворобливі стани призводять до зменшення виділення шкірного сала та підвищеної пітливості тощо. Це може стати причиною того, що п’ята порепається.

Насправді, тріщини на стопах можуть провокувати і варикоз, і хвороби нирок та деякі інші патології. Тож у випадку виключення зовнішніх причин тріскання п’ят необхідно детально вивчити стан здоров’я, а робити це мають лікарі. Адже щоб позбутися потрісканості покривів доведеться усунути дуже складну причину їх появи.

Що робити, якщо тріскаються п'яти: народні засоби

Прополіс для лікування тріщин в п'ятах

Великий вміст амінокислот та активних речовин у прополісі чудово впливає на відновлювальні властивості шкіри. Тож цей продукт бджільництва чудово підійде для усунення недоліків п’яти, що тріскається. Для стоп на основі прополісу готують такий засіб:

20 г прополісу розводять у 80 г вазеліну та змішують до однорідного стану. Має вийти кремоподібна жирна суміш.

Задля ліпшого проникнення активних речовин у тріщини на п’ятах перед процедурою рекомендовано добряче розпарити стопи, а після накладання мазі зверху утеплити ногу тканиною чи натуральними шкарпетками. Змивати засіб можна за 1,5 - 2 год, користуватися можна 2-3 рази на тиждень.

Маска з обліпихою

Обліпиха для лікування тріщин в п'ятах

Обліпиха відома тим, що має загою вальні властивості – олію із цього фрукта використовують навіть при важких опіках шкіри, адже вона має регенеруючу дію на клітини епідермісу. Також речовини, що містяться у складі плодів, запобігають виникненню запалень. Аби полікувати п’яти, що тріскаються, приготуйте перед сном такий засіб:

Кілька жмень свіжих ягід закиньте у блендер та перебийте до стани однорідного пюре. Опустіть у нього бавовняну шматинку чи шмат чистої марлі так, аби тканина добряче просочилася, а тоді намотайте її на стопу із тріщинами. Зафіксуйте тканину парою шкарпеток. Якщо суміш вийшла надто водянистою та протікає, трішки витисніть її із тканини.

У випадку, коли свіжих ягід немає, використайте обліпихове масло – промочіть марлю та обмотайте потріскані п’яти. Задля ефективності засіб з масла необхідно використовувати принаймні 3 рази на тиждень аж поки тріщини не заживуть.

Масляні компреси

Масляні компреси від тріщин в п'ятах

За схожим принципом легко приготувати компреси із інших видів рослинних масел, які лікуватимуть потріскані п’яти. Чудово підійдуть шипшинове чи оливкове масло. Шипшиновим варто пропитувати тканину та накладати її на пошкоджену тріщинами п’ятку, лишаючи на ніч.

Натомість оливкове масло слід використовувати після домашніх «салонних» процедур – скрабування шкіри стоп чи очистки її з пемзою. Для цього трохи оливкового масла млі нанести на спонжик та протерти ним проблемну зону.

Ванночки із крохмалем

Для виготовлення засобу лікування тріщин на п’ятах візьміть столову ложку крохмалю (ліпше картопляного) та розмішайте його в літрі води. Сюди також можна додати трохи лопухового чи кропив’яного відвару. У цю теплу ванночку опустіть ноги принаймні на пів години. Опісля добре витріть шкіру та зволожте її маслом авокадо.

Також не забувайте й про інші методи, що допоможуть покращити стан п’яти. Зокрема, пийте багато води, а також включайте у раціон більше риби та горіхів – продуктів, багатих на Омега-3 жирні кислоти. Балуйте свої п’ятки косметичними процедурами: парте їх, чистьте пемзою ороговілий епітелій, та готуйте скраби, і вам вдасться забути про тріщини. Якщо ж маєте сумніви, чому п’ятки потріскалися, адже максимально їх доглядаєте та взуваєтеся зручно – проконсультуйтеся із лікарем.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я