Що приховує п'ятниця, 13?

13 Березня 2020

Як ви уже знаєте з моїх розповідей, чи не за усіма святами стоять колишні язичницькі пошанування природи. Проте і інші дати у календарі не оминули цієї участі. Сьогоднішня моя розповідь — про п’ятницю, 13.

Так сталося, що чомусь у людських забобонах цей день став чи не найстрашнішим, він оточений різноманітними міфами та легендами. Проте людство не завжди боялося цього дня і цієї дати.

Річ у тому, що п’ятниця, 13 - це енергетично сильна язичницька дата.

Чому?

Бо 13 - це цілком нормальне число для язичників, відьом та деяких послідовників неаврамічних релігій. Адже, щороку, відбувається 13 повних Місяців, 13 - це число родючості у місячній магії, 13 менструацій відбувається у жінки протягом року. Якщо Робін Гуд був реальною особою, то його гурт складався з 12 чоловіків і однієї жінки. Кількість жерців у засновника Рима Ромула теж сягає 13.

Таким чином, 13 - це язичницьке місячне число, яке усіляко протиставляється дуже чоловічому і християнському - 12 місяців у році, 12 послідовників християнського бога Ісуса Христа тощо.

Цікаво, що 13 стало нещасливим у християнському світі відносно недавно, адже пам’ять про його язичницьке минуле була досить стійкою протягом віків. 13 стало нещасливим в епоху Середньовіччя, коли чума забирала чимало життів. Тоді й з’явилося повір’я про те, що якщо за столом збереться 13 людей, то перший, хто встане з-за столу, помре. Зараз ми розуміємо, що збиратися в такій тісній компанії під час чуми й так не віщувало нічого хорошого, просто люди заражали одне одного і як наслідок — помирали. У середньовічній Британії навіть з’явилася спеціальна професія — чотирнадцятого гостя, який мав унеможливлювати смерті. Письменниця Джоан Роулінг у серії книг про чарівника Гаррі Поттера навіть використала цю ідею 13 людей за столом на Різдво.

Якщо із числом «13» ми розібралися, то далі слід поговорити про п’ятницю. Древні календарі додали до кожного дня тижня покровителя — якусь планету або бога. Приміром, в англійських назвах дня тижня цей зв’язок прослідковується чіткіше, ніж в українській. Пригадуємо шкільний курс англійської - Sunday - день Сонця, Monday - день Місяця і так далі. Friday, тобто, п’ятниця, присвячена скандинавській богині кохання Фреї. Також вона опікується сексом, родючістю, красою і їздить на упряжці, яка запряжена котами. Вона схожа на свою грецьку колегу Афродіту та римську Венеру. Сподіваюся, що ви вже здогадалися, звідки «ростуть ноги» у фрази про те, що п’ятниця — це жіночий день. Так-так, саме через це.

Таким чином, п’ятниця для древніх народів була часом пошанування жіночих богинь і відповідних ритуальних практик. Звісно, церкві якось треба було очорнити цей день — кращої нагоди не придумаєш — у п’ятницю розіп'яли Ісуса Христа, п’ятниця перед Великоднем стала називатися Страсною, плюс, в народній уяві у цей день повісився Юда Іскаріот, який зрадив християнського бога.

Тобто, цілком нормальна з язичницького погляду дати п’ятниця, 13 після засилля християнства втратила своє первісне енергетично сильне значення і перетворилася, як нині шукають у Google «на найстрашніший, сатанинський (до чого тут Сатана - ред.) день у році, що немає ніякого підґрунтя.

Підлило олії у вогонь і те, що згідно з легендою саме в цей день був знищений відомий орден тамплієрів, який дуже став поперек горла французькому королю і Папі Римському. До того ж тамплієри ніби-то володіли численними артефактами зі Святої землі, наприклад, святим Граалем і їхнє поклоніння святиням було цілком християнським, а більше язичницьким. Тому вважається, що їх катували та вбивали саме у п’ятницю, 13

Якби там не було, а кожному буде дано по вірі його. Якщо ви незабобонні й не боїтеся цієї дати, то все у вас буде гаразд, а якщо побоюєтеся, то краще й з дому сьогодні не виходити. 

Олена Кузьмич, дослідниця ритуалів.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, забобони