Зміни у мобілізації: Польща хоче переговорів з Україною щодо студентів-українців

27 Квітня 2024

У Польщі зараз навчаються приблизно 50 тисяч українців, які продовжували термін дії своїх документів у воєводських установах.

Про це в етері радіо TOK FM сказав польський міністр освіти Даріуш Вечорек. Він визнав, що тепер справу з продовженням їхніх документів складно коментувати, адже ситуація «абсолютно нова».

Тому Вечорек хоче проконсультуватися з Міністерством освіти України та польським Міністерством закордонних справ щодо того, як зміни в мобілізації вплинуть на студентів-українців у Польщі.

Вечорек каже, що зараз не бачить загрози для студентів на тлі ухвалених змін у мобілізації, однак муситиме поговорити з міністром освіти та науки України, щоб дізнатися, як українська влада підійде до питання документів для студентів.

«Оскільки вони почали навчання в Польщі — вони на другому чи третьому курсі — було б добре, щоб вони закінчили навчання», — сказав польський міністр освіти і додав, що також звернеться до МЗС Польщі, щоб там пояснили можливі загрози для українських студентів у Польщі.

Нагадаємо, 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

Закон набуде чинності 18 травня, проте українські консульства вже перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

На тлі цього в Німеччині оголосили, що рішення призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку не вплине на їхній статус біженців.

Водночас у Литві допускають, що можуть посприяти поверненню до України чоловіків призовного віку. Там заявляють, що ще не розглядали конкретні сценарії та стежать за діями Польщі в цьому питанні.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна може допомогти Україні повернути військовозобов’язаних додому. Каже, поляки обурені, коли бачать українців призовного віку «в готелях і кафе». А ось Міністерство внутрішніх справ Польщі пообіцяло продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які не матимуть паспортів.

У США заявили, що Вашингтон не має жодного рішення чи офіційної позиції щодо спроби України повернути військовозобов’язаних. Однак уряд країни поважає право Києва визначати свою політику.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: польща, українці у польщі, студенти, освіта