Сльозяться очі: чому і що робити?

Сльозяться очі - це досить поширена скарга. Відзначаючи, що очі стали сльозитися, ми, насправді, реагуємо на посилене сльозовиділення. Сльозотеча, коли сльози наповнюють кон'юнктивальний мішок (порожнина між очним яблуком і повікою) і буквально ллються з очей, - дійсно, екстраординарний стан. Але насправді сльози виділяються постійно.

Навіщо людині сльози?

 Слізна рідина за своїм складом схожа з плазмою крові, відрізняючись тим, що містить більше калію і хлору і менше органічних компонентів. На 99% відсотків сльози складаються з води. Залежно від стану нашого здоров'я склад слізної рідини може змінюватися, тому іноді її беруть для аналізу.

Основними функціями сліз є:

  • зволоження слизової очей і носоглотки. Покриваючи око найтоншою плівкою, слізна рідина захищає його від шкідливих впливів зовнішнього середовища. При зростанні агресивності середовища (наприклад, в разі присутності в повітрі диму) або попаданні в очі стороннього тіла (смітинки) сльозовиділення збільшується, і сльози вимивають з ока те, що може заподіяти йому шкоду;
  • антибактеріальна. До складу слізної рідини входить фермент лізоцим, здатний ефективно знищувати бактерії. Завдяки лізоциму очі надійно захищені, незважаючи на постійний контакт із зовнішнім середовищем;
  • антистресова. Зі сльозами з організму виводяться гормони, виробленням яких організм відповідає на стресові ситуації. Саме тому сльози є типовою реакцією на сильне емоційне збудження: висока концентрація гормонів може пригнічувати нашу психіку, і природа передбачила можливість позбутися від їх надлишку за допомогою сліз. Не випадково в народі кажуть: поплач - легше стане. Цей же механізм включається і при надлишку адреналіну (так звані «сльози радості»);
  • сльози забезпечують живлення рогівки, позбавленої кровоносних судин.

Причини чому сльозяться очі

 Алергічна реакція

Однією з найпоширеніших причин сльозоточивості очей є алергія на якийсь певний продукт або речовину. У разі, коли тіло визнає який-небудь алерген шкідливим, виділення сліз служить одним з видів зворотної реакції. Хоча в більшості випадків алергія не лікується, існують різні засоби, які можуть зменшити причини виникнення алергії і її наслідки.

У разі підозри на алергію слід обов'язково звернутися до лікаря, щоб він допоміг виявити шкідливий алерген, від якого необхідно позбутися, і підібравши відповідне лікування.

Чужорідне тіло або потрапляння в око хімічної речовини

Об'єктів, які можуть дратувати очне яблуко, багато, і вони можуть бути різними. Непомітно для людини в око може потрапити, наприклад, шерсть тварини, людська волосина, а також різні комахи. Щоб дістати інородне тіло з ока, необхідно виконати кілька простих кроків. Вимийте руки і, дивлячись у дзеркало, знайдіть дратівливий елемент. Коли він знайдений, почніть моргати очима до тих пір, поки чужорідний предмет не вийде з ока разом із сльозою. У разі, якщо чужорідне тіло знаходиться за повікою, виверніть її назовні і покрутіть очним яблуком вправо-вліво, поки чужорідний предмет не випаде або стане помітним, і його можна буде дістати чистою серветкою.

Також, щоб позбутися від небажаного об'єкта, очі можна промити теплою проточною водою, таким чином чужорідне тіло просто вимиється з ока. Печія в очах може бути викликана потраплянням в них хімічної речовини, наприклад, побутового миючого засобу.

Хоча роздратування може проявлятися в якості невеликого дискомфорту, до потрапляння хімікату в очі необхідно поставитися серйозно.

У якості першої допомоги може послужити промивання очей проточною теплою водою. Під водою очей необхідно тримати принаймні 15-30 хвилин. Після цього необхідно звернутися до лікаря, щоб переконатися, що хімічна речовина не завдала серйозної шкоди.

Застуда

Нерідко при застуді «тече» ніс. Але частим симптомом застуди також є сльозоточивість очей, викликана багаторазовим чханням. Нерідко через рясну сльозоточивість в куточках очей з'являється ниючий біль. Щоб позбутися від цих неприємних відчуттів в аптеці можна придбати мазі або краплі, які знімають подразнення.

Порушення відтоку слізної рідини

 Якщо сльозовивідні шляхи звужені або перекриті, слізна рідина не зможе потрапити в носову порожнину, і накопичується в оці. Подібний стан може бути наслідком травми або хронічних захворювань носових ходів (хронічний риніт, хронічний синусит, носові поліпи, аденоїди). Те, що у літніх людей сльозяться очі, як правило, пояснюється саме проблемами зі сльозовивідними шляхами. Підвищена чутливість до холоду також може пояснюватися цією причиною: при холоді м'язи стискуються, і якщо сльозовивідні шляхи звужені, вони можуть повністю перекриватися, заважаючи відтоку сльози.

Синдром сухого ока

Стан, при якому очі недостатньо зволожені, називають синдромом сухого ока. Цей синдром з'являється, наприклад, через рідке моргання або недостатнє зволоження ока.

Цей синдром можна розпізнати тоді, коли очі втомлюються, стають запаленими і почервонілими. Від цього захворювання найчастіше страждають люди, які довгі робочі години проводять за комп'ютером.

Синдром сухого ока можна полегшити за допомогою спеціальних очних крапель, які на тривалий період зволожують очі і утворюють на них захисну плівку.

Невідповідна корекція зору

Сльозоточивість очей може бути викликана не тільки носінням брудних контактних лінз або занадто тривалим їх носінням, а й неправильно підібраними окулярами. Якщо в повсякденному житті зір постійно напружується, то очі швидко втомлюються, стають сухими і часто сльозоточать. Щоб зір не погіршувався, необхідно раз на рік відвідувати окуліста або оптометриста. При носінні контактних лінз або окулярів необхідно переконатися в правильності догляду за ними. Неправильна або рідкісна чистка засобів корекції зору негативно впливає на якість зору і самопочуття очей.

Кон'юнктивіт

Причиною появи кон'юнктивіту може стати бактеріальна або вірусна інфекція. Вона поширюється при контакті з виділеннями з ока або носа інфікованої людини, і є дуже заразною.

Найбільш частими симптомами є свербінф, подразнення слизової оболонки ока, почервоніння і виділення з очей. При кон'юнктивіті дуже важливо дотримуватися посилених заходів гігієни.

Якщо «винуватцем» кон'юнктивіту є вірус, то допомогти можуть протизапальні краплі, а також зволожуючі засоби для очей. У свою чергу, якщо причиною роздратування є бактеріальна природа, то найкраще допоможе призначена лікарем антибактеріальна терапія.

Дефіцит калію і вітамінів групи B

 Дефіцит цих речовин призводить до підвищеної стомлюваності, сонливості, світлобоязні і сльозотечі. Дефіцит може бути викликаний хронічним недосипанням або активними фізичними навантаженнями.

Ячмінь

Ячмінь є інфекцією, в результаті якої на повіці утворюється гнійна шишечка. Внаслідок інфекції з'являється свербіж, почервоніння і припухлість ока. В домашніх умовах ячмінь можна вилікувати за допомогою гарячих і сухих компресів. Якщо протягом 2-3 днів не відобразиться циста, а почервоніння і припухлість залишаться, то необхідно звернутися за допомогою до лікаря, який, скоріше за все, порекомендує почати прийом антибактеріального або протизапального засобу.

Що робити, якщо сльозяться очі?

Залежно від причини, що викликала сльозотечу, вибирається спосіб боротьби з нею. В першу чергу потрібно видалити подразник: захистити очі від вітру або сонця, зняти контактні лінзи, обережно вийняти вію чи інши предмет з ока. Після цього можна провести деякі заспокійливі заходи:

  • Використовувати краплі, попередньо проконсультувавшись з офтальмологом.
  • Зробити примочки з відвару ромашки, тмину чи календули.
  • Якщо, крім сльозотечі, присутні набряки, можна приготувати маску з картоплі, розрізавши бульбу на кружечки і приклавши їх на 30-40 хвилин до очей.
  • При перевтомі використовуйте відвар, отриманий при варінні пшона, промиваючи їм очі.

Інфекційні захворювання очей самостійно лікувати не варто. Слід проконсультуватися з офтальмологом і дотримуватися його рекомендацій.

До проблем з очима потрібно ставитися відповідально і при частій сльозотечі вживати заходів. Не потрібно економити на косметиці або використовувати дешеві контактні лінзи. Цим можна завдати шкоди зору, виправити який буде складно.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я