Краяни хочуть жити заможно та комфортно, і ми робимо все, щоб досягти цього, — Роман Карпюк

Серед актуальних питань сьогодення – дискусії щодо відкриття ринку землі, призначення нового голови ОДА, реформи в системі освіти. Тож про це та інше – у розмові з Романом Карпюком, першим заступником голови Волинської обласної ради.

– Пане Романе, нині тривають гострі дебати щодо відкриття ринку землі. Яка ваша позиція щодо цього – чи потрібно продавати землю в Україні? 

– Це дуже складне питання, яке дійсно викликає палкі суперечки і має як прихильників, так і противників цього. Раніше чи пізніше, однак ринок землі буде відкритим. В Україні в 2008 році вже був продаж землі. Цей ринок вже сформований. Великі сільськогосподарські виробники укладають договори оренди на 49 років, і таких угод є дуже багато. Однак є чимало нюансів, які потрібно врегулювати.

Особисто я однозначно проти того, щоб ринок землі був відкритим для іноземців. Адже не відомо, хто стоятиме за тими іноземцями, які захочуть придбати землю в Україні. Це ж можуть бути спецслужби іноземних держав, які можуть таким чином зазіхнути на територіальну цілісність держави, або ж іноземні компанії-виробники хімікатів, які проводитимуть тут різноманітні дослідження.

– Нещодавно представили нового голову ОДА Юрія Погуляйка... Як Ви ставитесь до того, що на цю посаду призначили не місцеву людину?

– Головне – щоб голова ОДА Юрій Погуляйко відстоював ті цінності, які пропагував Президент Володимир Зеленський, коли йшов на вибори. Якщо це буде так, то ми його будемо підтримувати.

– Нещодавно очільниця Міністерства науки і освіти Ганна Новосад заявила, що школи, в яких навчаються менше ніж 100 учнів, потрібно закрити. А дітей перевести до опорних шкіл. Чи Ви погоджуєтеся з цим?

– Категорично ні. Потрібно робити усе для того, щоб діти мали змогу здобути  освіту, а педагоги мали робочі місця. Відповідно, слід зберігати заклади освіти, а не закривати їх. На мою думку, міністерка недостатньо добре вивчила це питання і перспективи такого рішення.

– Останніми місяцями в ЗМІ часто піднімають екологічні проблеми краю. Зокрема, обміління озера Світязь, нові сміттєзвалища та ряд інших. Які кроки роблять для їхнього вирішення?

– Обміління річок та водойм спостерігається практично по всій області. На озері Світязь внаслідок обміління утворилися три мініострови, і тепер до основного острова можна добратися пішки. Наразі це питання вивчають науковці, господарники. Ми намагаємось дати рекомендації для покращення ситуації. Щодо стихійних сміттєзвалищ, то вже сьогодні вирішуються питання щодо будівництва сміттєспалювального і сміттєпереробного заводу.

Фахівці вивчають, де краще їх будувати, як використовувати так, щоб викиди в атмосферу були якомога меншими. При цьому повинен бути і економічний ефект. Актуальним є питання осушувальних систем, якими не займалися вже багато років, незаконної вирубки лісу та інші. Тому усі ці питання наразі вивчаються, і намагаємося ефективно вирішувати.

– Свого часу було створене комунальне підприємство «Волиньприродресурс». Чому воно не працює і що дасть його робота для Волині?

– Роботу «Волиньприродресурсу» всіляко гальмувала попередня влада. Результати його роботи зможуть суттєво поповнити бюджет області. Сьогодні потрібні кошти на ремонт доріг, оптимізацію закладів освіти, культури та медицини тощо.

Розвідувальні роботи показали, що якщо правильно використовувати корисні копалини, на які багатий наш край, то в рік вдасться отримати один мільярд гривень, які можна буде використати для покращення добробуту волинян. Сьогодні є люди, які бойкотують роботу цього комунального підприємства. Однак вже є позитивні зміни, і я сподіваюся, що незабаром воно повноцінно запрацює.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Інтерв'ю, Волинь