Українським матусям декретна відпустка з нового року під загрозою?

9 Листопада 2018

Навколо нової державної програми, яку пропонують у Кабміні серед українських мам розгорівся неабияких ажіотаж. Соцмережі щогодини вибухають гнівними постами, а у владі кажуть, що батьки не так трактують саму програму «Муніципальна няня», яка стартує в Україні з січня 2019 року.

Експерти зазначають, що неправдиві чутки про нібито «скасування декрету» виникли  лишень через неправильне розуміння і трактування документу.

Що пропонує програма «Муніципальна няня»

Згідно з цією програмою  із 1 січня 2019 роки держава пропонує частково покривати витрати за послуги нянь. При цьому зазначається, що батьки самі знаходять особу, яка буде піклуватися про немовля, потім офіційно укладають з нею договір про працевлаштування.

Наприкінці року надають документи на відшкодування обіцяної компенсації від Кабміну. У такий спосіб, держава хоче допомогти мамі, особливо якщо вона працює.

Зарплати нянь в Україні значно різняться - від 8,5-22 тис. гривень у Києві, до 4-8 тис. гривень на Одещині, та 3,7-7 тис. в Дніпропетровській області. На Волині та Рівненщині 3,5 – 6,5 тис. гривень. В уряді кажуть, що всім платитимуть однаково, незалежно від регіону. Ця сума дорівнюватиме прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років.  Зараз це приблизно 1500 грн, але ця сума може змінюватись в залежності від зміни прожиткового мінімуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-7 прикмет для вагітних, які не знайшли логічного пояснення 

При цьому, хоч трохи і абсурдно звучить, компенсацію за послуги няні може отримати і працююча і непрацююча мама.

«Мама може не виходити на роботу, а просто наймати няню для допомоги, і за це можна отримувати таку компенсацію», - пояснила в коментарі ЗМІ заступник міністра соцполітики Олександра Чуркіна.

Більш того, отримати часткове покриття витрат за послуги няні можуть батьки дітей віком до трьох років.

Декретна відпуска: залишається чи скасовується

«Декретна відпустка» і відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку – залишаються. Тобто мови про те, що жінок «будуть примушувати виходити на роботу» або «скасовувати відпустку по догляду за дитиною», взагалі немає, запевняють розробники програми.

Зокрема, у Законі України «Про відпустки» чітко сказано, що до соціальних відпусток належать:

  • відпустку в зв'язку з вагітністю та пологами;
  • відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Саме відпустку в зв'язку з вагітністю та пологами в «народі» звикли називати просто – «декретна».

Отже в цей самий «декрет», згідно із законодавством, жінка може вийти: до пологів - 70 календарних днів;

а також після пологів - 56 календарний днів (70 - у разі народження двох і більше дітей або складних пологів).

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами оплачується з Фонду соціального страхування, в який роботодавець (в разі офіційного працевлаштування) щомісяця утримує з вашої зарплати певну страхову суму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні операції на серці немовлят в утробі матері стануть нормою

Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами жінка (за власним бажанням!) має право взяти відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

При цьому за нею зберігається її робоче місце, на яке вона може повернутися в будь-який час протягом трьох років, узятих на догляд за дитиною.

У рамках нової програми з січня 2019 року держава надаватиме батькам ще одну допомогу: часткову компенсацію витрат на няню.

Якими є виплати у «декреті»

Розмір допомоги при народженні дитини в 2019 році, згідно з проектом бюджету, складатиме 41 280 гривень. Виплата зазначеної допомоги здійснюється одноразово в сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачуватиметься протягом наступних 36 місяців рівними частинами - по 860 гривень.

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна