Скільки незадекларованої зброї може бути на руках в українців

30 Серпня 2024

В українців на руках може бути від 2 до 5 мільйонів одиниць незадекларованої зброї.

Йдеться про зброю, знайдену на деокупованих землях або видану Силами оборони на початку великої війни. Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий в етері телемаратону «Єдині Новини».

«Якоїсь спеціальної методики, яка могла б дати відповідь, скільки в громадян України може бути незареєстрованої зброї, немає. Тому встановити певну кількість неможливо. Водночас, за даними наших європейських партнерів, озвучуються цифри від двох до п’яти мільйонів одиниць незареєстрованої зброї, яка може бути на руках у населення», — сказав він.

Нагадаємо, нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про декларування зброї, яку цивільні знайшли під час воєнного стану. Він набере чинності з листопада 2024 року. Протягом одного місяця цивільні, які мають знайдену зброю або зброю без відповідних дозвільних документів, повинні звернутися до органів Нацполіції та всю зброю і боєприпаси задекларувати.

Чи можна цією зброєю користуватися?

Так, але лише для відсічі та стримування збройної агресії проти України. У такому разі на людину поширюються ті ж правила, що й на військовослужбовців під час виконання завдань.

Йдеться про такі види зброї, як бойовий пістолет, автомат, снайперська гвинтівка відповідного калібру.

За законом, цивільна людина, яка знайшла вогнепальну зброю, її основні частини або боєприпаси до неї, зобов’язана негайно повідомити поліції про це та впродовж 24 годин передати їх у будь-який зручний спосіб для подальшої здачі чи декларування, або вказати на їхнє розташування для подальшого вилучення.

Після припинення / скасування воєнного стану зброю необхідно здати поліціянтам упродовж 90 днів. Потім, за заявою, на цю зброю можна буде набути право власності. А втім, треба буде пройти перевірки. В іншому разі зброя переходить у державну власність, а боєприпаси утилізують.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, зброя