У Польщі Кулебі дорікнули Волинською трагедією, а він — операцією «Вісла»

30 Серпня 2024

У Польщі в панельній дискусії «Польща майбутнього» взяв участь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, він спілкувався з колегою Радославом Сікорським.

Під час цієї розмови порушили тему ексгумації тіл загиблих поляків під час Волинської трагедії. Український дипломат у відповідь згадав про операцію «Вісла», чим обурив деяких польських політиків. Про це пише польська газета Rzeczpospolita, - передає hromadske.

Так, спершу Сікорського запитали про польсько-українські відносини та про те, як обидві країни можуть знизити напругу щодо історичних претензій. Глава польського МЗС відповів: «Можна перейматися тим, що сусіди зробили один одному в минулому, а можна думати про те, як запобігти подібним ситуаціям у майбутньому і як боротися зі спільним ворогом».

Кулеба своєю чергою зазначив, що польсько-українські відносини іноді були «затьмарені», а також відзначив, що «москва намагається з кожної хмаринки в питанні України і Польщі вилити нам на голову дощ».

Далі під час дискусії Кулебу запитали, коли Україна дозволить польським фахівцям провести ексгумацію тіл загиблих поляків під час Волинської трагедії 1943 року. Український міністр у відповідь згадав про операцію «Вісла».

«Чи знаєте ви, що всі ці українці були примусово переселені з українських територій на проживання в різні місця Польщі, в тому числі і в Ольштин (у цьому місці тривала панельна дискусія — ред.)? Якби ми, політики, почали копатися в історії, якість розмови була б зовсім іншою. Ми могли б повернутися вглиб історії і почати згадувати все те погане, що поляки робили українцям, а українці — полякам. Тому давайте залишимо ці речі історикам», — відреагував Кулеба.

Щодо ексгумації тіл, міністр закордонних справ зазначив, що з цим немає жодних проблем, але Україна своєю чергою прохає вшанувати пам'ять українців, і тоді «ми будемо рухатися вперед у взаємній повазі».

Як відреагували польські політики?

Як пише Rzeczpospolita, частина польських політиків із керівної партії «Право і справедливість» обурилася таким словам українського дипломата. Їх, зокрема, роздратувало те, що Кулеба назвав частини нині польських територій українськими.

Так, депутат партії «Право і справедливість» Януш Ковальський заявив, що Кулебі варто було б заборонити в’їзд до Польщі, а питання ексгумації жертв Волинської трагедії має бути головною темою у польсько-українських відносинах.

Мер міста Хелма Якуб Банаше також відреагував на слова Кулеби та заявив, що має велике співчуття до України, але після слів глави українського МЗС відчув, що «повного примирення у правді не буде». 

Ексречник МЗС Польщі Лукаш Ясіна заявив, що Україна «забагато робить, щоб налаштувати поляків проти себе».

Волинська трагедія та операція «Вісла»

У роки Другої світової війни, в умовах німецької окупації на теренах України діяли одразу декілька партизанських рухів. Це, зокрема, були загони Української повстанської армії (УПА) та польської Армії крайової. Вони переважно вели свою боротьбу на Волині.

Тоді ж обидві сторони проводили обопільні етнічні чистки, аргументуючи це помстою за репресії у минулі роки та вже нинішні вбивства. Згідно з даними Інституту історії України, це був один із кривавих епізодів українсько-польського конфлікту часів Другої світової війни. За польськими підрахунками, під час цієї трагедії з польського боку загинули щонайменше 35 тисяч людей, із яких 18 тисяч були ідентифіковані, а з українського боку загинули до кількох тисяч людей. Водночас в Україні подібних підрахунків не проводили.

Уже по завершенню Другої світової війни Польща, яка відновила свою незалежність, та Радянський Союз проводили обміни територіями у процесі встановлення спільного кордону. У цих районах продовжувала свою діяльність УПА. Аби знизити її популярність серед місцевих, у квітні 1947 року польська влада здійснила масову депортацію мирного населення етнічних українських земель на території у західній та північній частині Польщі, які колись належали Німеччині. Ця подія увійшла в історію під назвою операція «Вісла».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: польща, Україна