Життя

Як відрізняються COVID-19 і віруси грипу

Як відрізняються COVID-19 і віруси грипу

Аби правильно підібрати лікування, необхідно визначити, який саме з вірусів атакує людину.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Одначе COVID-19 і віруси грипу мають подібну клінічну картину захворювання. Вони обидва викликають респіраторне захворювання, яке відображається на стані носа, горла, вух. Обидва передаються при контакті.

Крім того, грип має коротший інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і швидше поширюється.

Передбачається, що репродуктивне число Ro – число осіб, яких може інфікувати одна захворіла людина, – для вірусу SARS-CoV-2 становить від 2 до 2,5, що вище, ніж для грипу.

Діти є важливими факторами передачі вірусу грипу в суспільстві. Для вірусу SARS-CoV-2 початкові дані показують, що діти страждають менше, ніж дорослі, і що частота випадків у віковій групі 0 – 19 років низька. Важливо, що діти заражаються від дорослих, а не навпаки.

Щодо COVID-19, то 80% інфекцій є легкими або безсимптомними, 15% є тяжкими, які вимагають кисневої терапії, і 5% є критичними, які вимагають штучної вентиляції легень. Ці важкі і критичні випадки більш серйозні, ніж спостерігається при грипі.

Найбільш схильні до ризику важкої грипозної інфекції діти, вагітні, люди похилого віку та з хронічними захворюваннями, а також люди з імунодефіцитом. Для COVID-19 поточні дослідження показують, що підвищують ризик розвитку важкої інфекції здебільшого старший  вік і наявні супутні захворювання.

Смертність від SARS-CoV-2 вища, ніж від грипу, особливо від сезонного грипу і становить 3 – 4%. Для сезонного грипу летальність зазвичай значно нижча – 0,1%.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Надзвичайні події, Світ, грип, лікування
В тему