Життя

У 69 років став студентом

У 69 років став студентом
ілюстративне

Українець не побоявся у поважному віці сісти за парту, аби поглибити свої знання.

Про це йдеться у публікації газети «Твій вибір».

– Так склалося, що раніше я закінчив історичний факультет, тоді отримав диплом тренера і викладача фізкультури, згодом вивчився на військового психолога. Працюю за спеціальністю – фізіотерапевт та лікар-реабілітолог. Однак в якийсь час відчув, що мені трішки бракує теоретичних знань, і  вирішив знову стати студентом.

Нині ж закінчив магістратуру кафедри фізичної реабілітації та ерготерапії. Магістерська була на тему «Відновлювальна терапія при патології опорно-рухового апарату». До речі, під час захисту мені натякнули, що над магістерською можна трішки попрацювати і захищати кандидатську дисертацію.

Річ у тім, що свого часу у чоловіка були дуже серйозні проблеми зі здоров’ям. У молоді роки він доволі серйозно займався єдиноборствами. Часто брав участь у змаганнях високого рангу, що супроводжувалось великими фізичними навантаженнями. Тож, як наслідок, – почалися проблеми зі здоров’ям. Неймовірно боліла спина.

– Так сильно, що я навіть не міг ходити, – каже чоловік. – Коли звернувся до медиків, то вони шокували діагнозом – три грижі на хребті. Мені запропонували лікування, яке полягало в оперативному втручанні, тобто операції на хребті. Однак я, добряче все обдумавши, відмовився від нього. Адже свого часу вже мав параліч, і тому сама думка про операцію мене лякала.

До того часу у мене вже був за спиною чималий досвід спілкування з лікарями, відтак в ортодоксальній медицині я розчарувався. До того ж жоден лікар не гарантував мені стовідсоткового позитивного результату операції.

Відтак задумався над тим, що потрібно самому рятувати себе. Тому змінив спосіб життя, почав займатися вправами. А ще багато спілкувався з травниками, поради яких також суттєво допомогли на шляху до того, що чоловік знову став рухатися без болю.

– Цей процес зайняв не мало не багато – сім місяців, – ділиться спогадами чоловік. – Я навчився здоровому способу життя. Тож сьогодні тим, хто звертається до мене по допомогу, раджу стежити, яку їжу і в якій кількості ми споживаємо. Не варто переїдати, слід відмовитися від шкідливих звичок.

А ще зрозумів, як не порушувати законів природи. Річ у тім, що природа має все, що потрібне для оздоровлення, однак треба вміти правильно цим скористатися. За час своєї практики я виокремив чотири правила, які назвав «Чотири складові спасіння».

Отож, перше правило – це фізичні вправи. Їх потрібно робити кожного дня. Коли я був у важкому стані, то займався по дві години кожного дня. Зараз кожного ранку роблю зарядку, яка триває 45 хвилин.

Друге правило – турнік, який має бути в кожній домівці. Приміром, я за один підхід підтягуюсь 15 разів. До речі, серед студентів-одногрупників ніхто не міг підтягнутися більше за мене. Наступне правило – це заняття на тренажері Євмінова. Завдяки їм можна буде забути про артрит, грижу Шморля, поліартрит, остеохондроз, міжхребцеві грижі.

І, звісно, – харчування, яке має бути збагачене хондроїтиками, тобто речовинами, які сприяють зміцненню сухожиль, хрящів і зв’язок. Також в їжі повинно міститися багато кальцію.

Під час навчання пан Никодим став найкращим студентом курсу. З максимальних 100 балів він на екзамені отримав 96. Причому графік у нього був насиченим – вранці поспішав до інституту на лекції, а після обіду приймав пацієнтів. Дуже багато часу приділяв навчанню у вихідні.

– Було дуже цікаво спілкуватися і зі студентами-одногрупниками, – каже чоловік. – До речі, спілкувалися на рівних. Вони часто просили у мене поради, щось підказували мені. А мені як було приємно – відразу почувався суттєво молодшим. Наче мені не 70 незабаром, а якихось 35!

Ксенія Фірковська

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: освіта, навчання, пенсіонери
В тему