Життя

Ветеран АТО робить «дітей» на продаж

Ветеран АТО робить «дітей» на продаж
фото ілюстративне

34-річний Сергій Бондар разом із дружиною Оксаною живуть у Києві. Він – колишній танкіст. У 2017 році захопився виготовленням реборнів (ляльок, зовнішній вигляд яких максимально нагадує живе немовля) і став другим чоловіком у світі, який займається такою майже ювелірною справою.

Нині його вироби купують замовники з багатьох країн світу, йдеться у публікації у газеті «Твій вибір».

«Дитина шукає нову родину»

До війни Сергій де тільки не працював: і в міліції, і аж 12 років присвятив роботі майстра з ремонту взуття, і охоронцем. У 2014 році призвався та пішов служити. Строкову службу проходив у танковому підрозділі в Десні. Мобілізували його теж в танкові війська. В зоні бойових дій отримав травми та контузії після підриву в танку. Потім майже рік проходив реабілітацію. Після того були пошук працевлаштування та пошук себе. Каже, не кожен роботодавець хоче брати на роботу атовців. Бо їх сприймають, м'яко кажучи, як непередбачуваних.

Пробував Сергій знову ремонтувати взуття, але невдало – після отриманих травм руки дуже трусилися. Змінила війна його і морально. Повернувся геть не таким, яким йшов, бо відчув справжній сенс життя.

Якось він познайомився з майстром-реборністом Варварою Лютік, яка запропонувала зробити прошивку волосся в реборна. Спробував – і все вийшло. А потім з'явилася пропозиція від неї пройти майстер-клас з розпису ляльок. В самому процесі, як каже наш герой, відключаєшся від світу, занурюєшся в певну оболонку, яка заспокоює. Навіть руки перестають тремтіти. Це своєрідна арт-терапія, психологічна реабілітація. І це дійсно допомагає.

Сергій Бондар і лялька-реборн
Сергій Бондар і лялька-реборн

Кожну волосину ляльці він прошиває вручну, на кожну ляльку наносить близько 40 шарів фарби, щоб створити природний тон шкіри. Потім індивідуально підбирає речі. Спочатку кілька ляльок зробив просто для задоволення. Вони «сиділи» вдома, але почали з'являтися замовлення, ляльки продавалися, тож став виготовляти інші. З часом зрозумів, що ця робота йому не просто подобається, а й приносить дохід, тож вирішив повністю присвятити себе цій справі.

Першу виготовлену власноруч ляльку пам'ятає і досі. З дружиною назвали її Вікторія. У «Фейсбуці» написав пост, що «дитина шукає нову родину». В реборністів прийнято не продавати, а віддавати в нову родину. Гроші отримуються, але дітей не продають…

Люди просять зробити ляльку з фотографії власного малюка

Сергій розповідає: коли приходить заготовка – ручки, ніжки, голівка – це шматок вінілу. Коли починаєш наносити тон, промальовувати деталі, вони оживають. Можна запланувати, що, наприклад, буде дівчинка, а  в процесі роботи вимальовується хлопчик. Замовляють, наприклад, дівчинку з рудим волоссям, з блакитними очима.

Буває, що люди просять виготовити ляльку з фотографії власної дитини. Але це проблематично, тому що точну копію зробити не вийде. Підібрати можна колір очей, волосся, накласти шар фарби, щоб було трохи схожим. Замовляють ляльки і для дітей, як іграшку, і дорослі для себе.

– Якщо я роблю тримісячне немовля, то і за зростом, і за вагою намагаюся максимально створити схожою на живу дитину. На неї надягаю памперси, повзунки, навіть соску даю їй, – каже Сергій.

Пригадує, одна сімейна пара замовила собі таку ляльку, і вона в них – як член сім'ї…

реборни достосту схожі на діток
реборни достосту схожі на діток

Всі матеріали для виготовлення «дітей» замовляються  в Америці. До слова, реборни походять саме з Америки. Реборнінг народився в кінці 90 років. В 2002 році найперша лялька-реборн була виставлена на продаж. І відтоді реборнінг почав розповсюджуватися. Нині Сергій – другий чоловік у світі, який займається цією справою.

В середньому робота над лялькою триває по-різному: буває і 3 дні, і 5, і навіть два тижні. Одних ляльок одразу називає, іншим замовник вигадує імена. Буває, що лялька ще не готова, а в новій родині їй вже дали ім'я і чекають. Часто в процесі роботи виникає звикання до «дитини», і її не хочеться віддавати.

За рік майстер виготовляє близько трьох десятків таких ляльок. Щодо ціни Сергій зазначає, що це не дешева іграшка, адже матеріали закордонні і ціна на них не в гривнях. В середньому реборна можна придбати за  4 – 6 тисяч гривень.

– Коли зустрічався з клієнтом, щоб передати замовлення, і дістав «живу дитину» з пакета – ви б бачили реакцію людей! – сміється Сергій.

Ірина Бура

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ато, діти
В тему

Останні матеріали