Відео

Старий Новий рік-2021: коли в Україні посівають та щедрують

Старий Новий рік-2021: коли в Україні посівають та щедрують

В Україні тривають новорічно-різдвяні свята. Цікаво, чи всі знають традиції Різдва, Щедрого вечора та Старого Нового року?  

Колядки, щедрівки та посівання

Так, в колядках співають про бога зимового сонця Коляду. З приходом християнства Коляду витіснив мотив народження Ісуса Христа. Свято тепер називають святим – Святвечір або Багат вечір.

Також в дім приносять кутю, хоча традиційно це блюдо приносять хрещеники своїм хрещеним батькам. А от колядувати можна всім: чоловікам, жінкам, дорослим, дітям.

У щедрівках співають про "щедрий вечір". Ще згадуються Меланку або Маланку та святий Василь, свято якого на наступний день. Ці пісні, за народним повір'ями, закликають до будинку і для його господарів щедрість Небес: урожай, достаток, благополуччя.

Щедрувати може тільки молодь. Згідно приймете, не пустити щедрувальників в будинок – до бідності і неприємностей на цілі рік.

А в посевалках закликають сіяти й посівати і вшановують святого Василія. Посівають завжди чоловіки – вважається, що хлопці приносять щастя і удачу.

Ходять посівальники з самого ранку. Зерно, яким посіяли в будинку, не прибирають мінімум до заходу сонця.

І виходить, що:

  • колядують в 2021 році – з вечора 6 січня і цілий свято 7 січня;
  • щедрують у 2021 році – ввечері 13 січня;
  • посівають в 2021 році – з ранку і вдень 14 січня.

Якими крупами не можна посівати

Так, найчастіше посівають имменно пшеницею, ячменем і житом. І чим різноманітніше зерно, тим краще. Також можна додати рис, гречку і перловку.

Однак, є забобон, що не можна посівати горохом, просом та пшоном – це до сліз в будинку.

Також не можна голими руками посівати – тільки в теплих рукавицях. А за посівалки не платять грошима – інакше сам весь рік без грошей посидиш, а лише солодощами. Частування завжди прибирають в окремий мішок.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, свято, традиції
В тему