Відео

Західна Україна потерпає від негоди: прорив дамби, знеструмлення сіл

Західна Україна потерпає від негоди: прорив дамби, знеструмлення сіл

На Заході України вже кілька днів вирує жахлива негода. У Чернівецькій області злива буквально знесла дамбу, а також затопила міст. Місцеві ЗМІ повідомляють, що через негоду вже загинули люди. Однак у МВС кажуть, що жертв немає.

Знесення дамби

Загалом пошкоджено 160 метрів дамби в селі Банилів, однак вода продовжує її руйнувати. Про це повідомили на сторінці Державного агентства водних ресурсів України у фейсбуці.

Інженер Сторожинецького управління водного господарства Анатолій Джал у коментарі "Суспільному" повідомив, що наразі перелив незначний, втім може збільшитись через опади.

Рятувальники прибули на місце події, однак роботи з укріплення дамби довелося припинити, оскільки є небезпека для життя людей. Тому рятувальники продовжують просто чергувати.

Людей вже попередили про можливу евакуацію.

Зауважимо, що в Україні вже понад тиждень вирує негода. А сильні опади призводять до того, що рівень річок підіймається. 

Затоплений міст

Він розташований на річці Прут, дещо західніше дамби. У селищі Маршинці, що біля самого кордону з Румунією, вода піднялася на понад 5 метрів, пише "Суспільне".

Водночас вода постійно продовжує прибувати. Піковий рівень очікують лише в ніч проти 23 червня.

Негода на Прикарпатті

Дощі та зливи в Івано-Франківській області призвели до пошкоджень низки інфраструктурних об'єктів. Кілька сіл Верховинського та Косівського районів відрізані від цивілізації.

Руйнування відбулися внаслідок селевих потоків та підняття рівня води у річках. Повністю відрізані від цивілізації чотири села – Бистрець, Дземброня, Шибене та Зелене.

Дощі та зливи розмили майже 74 кілометри берегів, зруйнували й пошкодили приблизно 8 кілометрів берегоукріплень. Негода зруйнувала 10 кілометрів дамб, 1 водозабір, 11 автомобільних мостів.

Так, у селі Лісний Хлібичин негода затопила житлові будинки місцевих мешканців. На відео потрапив момент, як поліцейські рятують місцевих і тварин з затоплених будинків.

Втім вже є жертви негоди. Так, у Верховинському районі в річку Білий Черемош злетів леговий автомобіль. Дістати його змогли лише через кілька годин. Також з річки дістали й тіло загиблої жінки. Втім потужні зливи продовжуються, тож кількість жертв негоди може зрости.

Що кажуть у МВС

Раніше глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив, що через погіршення погодних умов і паводки на Прикарпатті й Буковині ввели надзвичайні заходи безпеки.

На місці працюють рятувальники й поліцейські, які проводять повітряний та наземний моніторинг місцевості, проводять евакуацію людей із аварійних будинків, доставляють їжу й воду.

Наслідки негоди

У пресслужбі МВС повідомили, що через негоду в Івано-Франківській, Чернівецькій, Кіровоградській, Вінницькій, Полтавській, Львівській, Одеській та Рівненській областях сталося:

  • падіння дерев,
  • підтоплено значну кількість житлових будинків, господарських будівель, вулиць, автомобільних доріг,
  • пошкоджено покрівлі шкіл, будівель та житлових будинків.

Водночас у відомстві запевнили, що жертв та постраждалих немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Надзвичайні події, прикарпаття, Україна
В тему