Відео

У Києві батьки-іноземці забрали немовлят, народжених від сурогатних матерів

У Києві батьки-іноземці забрали немовлят, народжених від сурогатних матерів

Іноземні батьки не могли забрати дітей, народжених сурогатними матерями в Україні.

У київському готелі "Венеція" 10 червня шестеро іноземних пар з Аргентини та Іспанії отримали своїх немовлят, яких народили сурогатні мами з України. Два тижні тому родини чартером прилетіли до України, але через карантин змушені були провести 14 днів в обсервації. Нині їхні тести на коронавірус негативні і вони змогли познайомитися зі своїми новонародженими дітками, про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Пара з Аргентини чекала на дитину довгих десять років, останні два місяці були найважчими. Але сьогодні вони нарешті пригорнули свого хлопчика, якого їм народила сурогатна мама-українка. Свого двомісячного малюка вони ласкаво називають Ману. Повне ім'я - Мануєль. У свої два місяці він важить шість кілограмів.

Подружжя в Україні пробуде ще два місяці. Потрібно оформити документи, щоб вивезти дитину в Аргентину.

"Також проблема в тім, що з України зараз немає рейсів. Чартер до Києва нам сплатив бізнесмен. А от відлітати додому будемо, коли відновлять регулярне авіасполучення", - каже громадянин Аргентини Хосе Мануель.

До своїх діток загалом прилетіли 11 іноземних пар, двоє з них із Іспанії, а усі інші з Аргентини. Деякі родини відмовилися, щоб журналісти знімали момент їхньої зустрічі. Їм дуже важко стримувати сльози після десятків спроб завагітніти й самим народити дитину. Пари, які прилетіли з Аргентини та Іспанії ще мають зробити ДНК-тести, які підтвердять родинні зв'язки.

Син Андре та Фернандо народився 29 квітня. Вони мріяли про дитину довгих 20 років. Коли наважилися на послуги сурогатної мами, довелося брати кредит на суму п'ятдесят тисяч євро, щоб оплатити українську програму.

За п'ять останніх років сурогатні мами з України народили 4 400 немовлят для безплідних пар з-за кордону. Іноземців, зокрема, приваблює ціна. Для порівняння, у США сурогатне материнство коштує на 50 тисяч доларів дорожче, аніж в Україні.

"Ви бачили емоції. Руки трясуться, плачуть. У 30% у будинку висить прапор України. Ви просто не уявляєте, що означає в 50 років жінці отримати надію", - пояснює директор клініки репродуктивної медицини Альберт Точиловський.

Однак, у клініці репродуктивної медицини кажуть, що виникають певні проблеми в цій царині. В Україні існують недобросовісні посередники в програмах сурогатного материнства, які оформлюють не всі документи на дитину і вивозять її за кордон напівлегально.

У зв'язку з цим, до Верховної Ради внесли законопроєкт, який передбачає кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері репродуктивних технологій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, Світ, немовля, діти
В тему