Відео

Корупційно-хвороблива історія Іллі Киви (відео)

Корупційно-хвороблива історія Іллі Киви (відео)
Ілля Кива

У 2011 році нинішній народний депутат України Ілля Кива уникнув покарання за хабар через довідку з психлікарні.

Киву затримали у ресторані 27 вересня 2011 року. В той же день затримали брата Киви – Дмитра – з грошима, які він мав передати Іллі, пише Українська правда з посиланням на  розслідування проекту "BIHUS info".

Гроші отримував саме брат, двома траншами. У грудні 2013 року Октябрський райсуд Полтави визнав Іллю Киву винним в одержанні хабара. Згідно з текстом судового вироку, злочин відбувся у 2011 році, коли Кива був заступником начальника Управління захисту справ споживачів у Полтавській області.

Попри те, що цей злочин вважається тяжким, суд призначив Киві лише 10 тисяч гривень штрафу із забороною займати посади державної служби на один рік.

При цьому суд, серед пом’якшуючих обставин, взяв до уваги, що Кива "перебував на лікуванні в Полтавській обласній клінічній психіатричній лікарні з діагнозом наслідки черепно-мозкової травми з психопатизацією особистості, є інвалідом 2 групи, має хворобливий стан здоров'я внаслідок перенесених закритих черепно-мозкових травм".

Журналісти відзначають, що сам Кива до листопада цього року категорично заперечував, що мав проблеми із психічним здоров’ям. Лише 28 листопада в одному із інтерв’ю він розповів, що мав проблеми зі здоров’ям – епілепсію, яка проявилася у 2011 році під час перебування у СІЗО.

За словами нардепа, цей момент суд врахував. Разом з тим Кива повідомив, що епілептичні напади припинилися чи то у 2012, чи то у 2013 році, після чого комісія визнала його здоровим.

Попри це суд повторно врахував його хворобу та інвалідність навіть у серпні 2014 року, коли переглянув вирок і застосував до Іллі Киви амністію.

Пояснити, чому у судових рішеннях написано не про епілепсію, а про психопатизацію особистості, Кива не зміг. Мовляв, мав епілепсію, а "що там написано в рішенні суду", він не знає.

"Bihus.info" відзначає, що і в 2013 році, і при перегляді вироку у 2014 році Кива визнав свою провину. В інтерв’ю в листопаді цього року нардеп пояснив, що зізнання у нього витягнули у 2011 році шантажем.

Але на запитання журналістів, чому він визнав свою вину навіть у 2014 році, при перегляді вироку, Кива не відповів. Підприємець Ігор Горбатенко, у якого Кива вимагав хабара, коментувати події 2011 року теж не хоче, мовляв, "вже постраждав за це".

Говорити про кримінальну справу Киви відмовився і тодішній прокурор Полтавської області Андрій Миронов, поскаржившись, що у нього "погана пам’ять" і він "нічого не хоче згадувати".

Заступник прокурора Полтавської області Антолій Ковальчук, який особисто подавав апеляцію на рішення про амністію Киви, а потім її відкликав, пояснив відкликання вказівкою керівника, мовляв, там були якісь порушення. А Ян Стрелюк, який на той час очолював обласну прокуратуру і доручав відкликати апеляцію, сказав, що не може пригадати, чому саме давав таку вказівку Ковальчуку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ілля кива, Політика, Україна
В тему