Відео

«Слуга», піймана на кнопкодавстві, відмовилася здавати мандат (відео)

«Слуга», піймана на кнопкодавстві, відмовилася здавати мандат (відео)

Нардепка від «Слуг» Олена Копанчук, яка була піймана на тому, що кнопкодавила у парламенті, відмовилася здавати мандат, хоча раніше підписала відповідний меморандум.

Народна депутатка  від «Слуги народу» Олена Копанчук 18 вересня заявила на засіданні регламентного комітету Верховної Ради, що не складе свій депутатський мандат через кнопкодавство. Відповідне відео опублікувала у Facebook журналістка Тетяна Ніколаєнко, пише «Гордон».

Голова комітету, нардеп від «Європейської солідарності» Олег Синютка запитав у Копанчук, чи підписувала вона 27 червня «Меморандум про відповідальність народного депутата», яким було передбачено відмову від мандата в разі конопкодавства і під яким поставили свої підписи всі тодішні кандидати до парламенту від пропрезидентської політсили «Слуга народу».

«Так. Меморандум ми підписували. Зміст нам знайомий. Меморандум цей є про наміри, тому на сьогоднішній день юридичної відповідальності як такої ще немає», – заявила Копанчук.

Вона додала, що у парламент подають законодавчі ініціативи про неперсональне голосування, які передбачають саме юридичну відповідальність.

Синютка уточнив, що в пункті 7 меморандуму зазначено, що депутат зобов’язується добровільно скласти мандат у разі кнопкодавства, а в пункті 3 прописано, що нардеп голосуватиме лише особисто.

«Чи готові ви, виконуючи свою політичну відповідальність, скласти свій мандат народного депутата? Це ж ті речі, які ви публічно підписали, і те, із чим ви йдете до своїх виборців?» – запитав голова комітету.

Копанчук відповіла: «Ще раз говорю: меморандум не несе юридичних наслідків».

Нагадаємо, у Раді нового скликання, яка розпочала свою роботу 29 серпня, до ранку 12 вересня зафіксували три випадки кнопкодавства: з боку позафракційного народного депутата Олександра Ковальова, нардепів від фракції «Слуга народу» Сергія Литвиненка та Олени Копанчук. 12 вересня порушники із фракції «Слуга народу» публічно попросили вибачення і задекларували намір спрямувати свою місячну заробітну плату на благодійні потреби як компенсацію за провину.

За даними «Чесно», 3 вересня Копанчук під час голосування у першому читанні за законопроєкт № 1052 «Про будівельні норми» «натиснула на кнопку на пульті сусіда праворуч» – мажоритарника від «Слуги народу» В’ячеслава Рубльова.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика
В тему