Відео

«Це моя маленька боротьба»: Сенцов привіз Зеленському «сувенір» із російської тюрми (відео)

«Це моя маленька боротьба»: Сенцов привіз Зеленському «сувенір» із російської тюрми (відео)

Він розповів, як тюремники відривали прапор України від банки із чаєм.

Звільнений з російського полону український режисер Олег Сенцов розповів, як він вів свою боротьбу у російських тюрмах, та закликав українського президента звільнити всіх бранців Кремля. Про це він розповів під час виступу на форумі Yes, передає ТСН.

«Сьогодні я говоритиму про головне, про пластикову банку. Там, де я був 5 років, у в’язниці, кожна дрібничка, кожна річ має велике значення. Там нічого не викидають, усе застосовують, і важлива штука – це чай. Його можна тримати в коробочках, а можна в банці. Я зберігав у банці. Це була не проста банка, у мене було два зошити – жовтий та синій, – я їх не замовляв, мені їх просто передали. Це було на самому початку, в перші місяці. Я вирізав із цих зошитів дві смужки – синю та жовту – та приклеїв до цієї банки і написав два слова: «Слава Україні». І поставив її на найвидніше місце.

Всі п’ять років, поки я подорожував в’язницями РФ, вона була зі мною. Вона дуже дратувала тюремників, її постійно в мене відбирали, відривали прапор, намагалися розтоптати. Було багато такої дрібної метушні через цю банку», – розповів Сенцов.

За його словами, це була його маленька боротьба. «Це не Дебальцеве і не Іловайськ. Я не був на війні, я не був на Донбасі. Мене заарештували за два дні до того, як я мав туди поїхати», – додав він.

«У кожного своя доля, ми не вибираємо. І я вів свою маленьку боротьбу, нікому невідому, нікому не видну, один на один із цією системою. За себе, за свою гідність, за свою країну і за дві смужки: жовту і синю.

Ще в тюрмах, у російських ув’язнених, є так звані нагрудні знаки. На моєму червона смуга, вона означає: схильний до втечі. Я на пам’ять її забрав із собою.

У деяких арміях світу є таке правило, що у разі загибелі бійця його командир відриває жетон для того, щоб зібрати звіти про загиблих. Це сумне правило, сумна традиція. Я б хотів завести іншу (в цей момент він поклав знак у банку).

Мені б дуже хотілося, щоб ця банка наповнилась якнайшвидше знаками тих, хто все ще перебуває в полоні. У Росії, на Донеччині та в Криму. Пане президенте, зробіть так, щоб ця банка була якомога швидше повною», – звернувся він до президента Зеленського.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика
В тему

Останні матеріали