Відео

Розслідування: як на Волині відмивають гроші на будівництві сміттєзвалища (відео)

Розслідування: як на Волині відмивають гроші на будівництві сміттєзвалища (відео)

У Володимирі-Волинському на будівництві третьої черги полігону твердих побутових відходів пускають на вітер мільйони гривень.

Поліція відкрила «кримінал», замовників підозрюють у привласненні коштів, інформує Сила правди.

Завдяки сприянню нардепа уряд вже виділив другий транш на добудову цього об'єкта, який планують завершити вже восени. Як у Володимирі-Волинському освоюють мільйони з екофонду – у текстовій та відеоверсії розслідування.

«Вранці гроші — ввечері стільці»

У Володимирі-Волинському будують сміттєвий полігон. Проект затіяли ще у 2016-ому. Його вартість оцінили в 11,6 мільйона гривень. У 2018-ому уряд виділив кошти на будівництво третьої черги полігону твердих побутових відходів міста Володимира-Волинського. Перший транш склав 5 мільйонів. Ще 500 тисяч гривень дали з міського бюджету. 

Тендер виграла рівненська фірма «Комфорт Еко». Роботи розпочались восени 2018. До кінця року освоїли половину бюджету. Згідно актів, вже виконані основні земляні роботи, ущільнено грунт котками, вирівняно основу автогрейдером, облаштовано пароізоляцію з застосуванням геомембрани. Та й взагалі, якщо вірити кожному слову в документах, то полігон вже мало не зданий в експлуатацію.

Насправді ж за майже десять місяців від початку робіт підрядники лише викопали котлован, придбали плівку і бульдозер.

На момент візиту журналістів «Сили правди», 17 липня, роботи на об'єкті тривали. Докопували котлован. Представник підрядника, який назвався консультантом, підтвердив, що за гідроізоляцію ще не брались. На запитання, коли добудують сміттєзвалище, сказав, якщо гроші прийдуть у липні, то до кінця року буде «квітка».

Місцевий активіст Тарас Сватко зацікавився темпами будівництва полігону ще наприкінці 2018-го. А в квітні цього року він почав копати котлован. В прямому сенсі цього слова. І навіть долучив до цього процесу детективів Національного антикорупційного бюро та співробітників Департаменту захисту економіки. Так Тарас хотів довідатись де плівка, за яку комунальне підприємство «Полігон» заплатило підряднику ще минулоріч понад два мільйони гривень. Так і не докопався.

Та це ще не всі «квіточки». В рамках реалізації проекту ТОВ «Комфорт-Еко» придбало і передало замовнику, комунальному підприємству «Полігон», бульдозер на основі трактора Т-130. Він нібито був необхідний на будівництві. За вживану техніку родом з 80-х років минулого століття з бюджету проекту пішло понад 1,1 мільйона гривень.

Бульдозер з аналогічними технічними характеристиками в інтернет-магазинах продають втричі дешевше.

Згідно з актом приймання-передачі, ще в січні бульдозер був в ідеальному стані: після капремонту і без дефектів.  Проте чомусь прослужив недовго. У липні техніка стоїть серед полігону в розібраному вигляді. «Вийшла з ладу гусениця», – каже робітник, який порається біля бульдозера. 

Офіційно ж КП «Полігон» відповіло, що міняють підшипник. Директор підприємства Олександр Козичко демонструє папери, які, нібито, мають підтвердити, що за бульдозер не переплатили. Серед них чомусь рахунок від 4 липня 2019 року на придбання комплекту гусениць за 140 тисяч гривень.

«То таки міняли гусениці?» – перепитуємо. Комунальник заперечує. Каже, рахунок в іншої фірми попросив для того, щоб продемонструвати аудиторам, які дорогі комплектуючі. Не те що цілий бульдозер після капремонту.

Приватна фірма «Кредо» підтвердила, що КП «Полігон» цікавилось вартістю комплекту гусениць до бульдозера.  

«Ми їм підшукали максимально оптимальний варіант, але вони сказали, що подумають. На даний час рахунок не оплатили. Сказали, що говоритимуть про це з мером, а тоді дадуть знати», – каже менеджер підприємства Сергій.

Службових осіб підозрюють у привласненні коштів на будівництві

Наприкінці липня на підприємстві «Полігон» побували аудитори. Перевірка, за словами директора Олександра Козичка, відбулася в рамках кримінального провадження. 

У травні 2019-го слідче управління Головного управління Національної поліції у Волинській області відкрило кримінальне провадження за частиною 3 статті 191 Кримінального кодексу України «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем».

«В ході проведення досудового розслідування встановлено, що протягом жовтня-грудня 2018 року в м. Володимир-Волинський, службові особи комунального підприємства «Полігон», за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «Комфорт-Еко», діючи з прямим умислом, спрямованим на заволодіння коштами, в особистих цілях, а також в користь третіх осіб, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом привласнення та розтрати, заволоділи бюджетними коштами, виділеними для цільових програм на об’єкт будівництва «Нове будівництво полігону твердих побутових відходів (ІІІ черга будівництва) для міста Володимир-Волинський, Володимир-Волинського району, Волинської області», – йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду.

Батіг і пряник підрядникам міської влади

11 червня під час брифінгу Володимир-Волинський міський голова Петро Саганюк заявив про наміри розірвати договір з підрядником ТОВ «Комфорт-Еко». 

«У нас є ряд зауважень до їхньої роботи, вони теж відмовляються їх продовжувати. Будемо шукати нового підрядника», – цитують очільника княжого міста ЗМІ.

А вже наступного дня 12 червня 2019 року Петро Саганюк і народний депутат України Ігор Гузь інспектували будівництво.

Нардеп цікавився переліком запланованих робіт та сумою коштів, які для цього потрібні. Міський голова оцінив потребу в 6 мільйонів, а Ігор Гузь пообіцяв, що посприяє, щоб кошти з держбюджету надійшли цього ж місяця.

Цікаво, яким чином Петро Саганюк порахував бюджет нових робіт, якщо ті, за які сплатили ще минулого року, на той момент були невиконані. Зокрема, не завершилось копання котловану, не було вкатано та ущільнено грунт, не влаштована пароізоляція, не прокладено плівку… Однак гроші не забарилися – другий транш надійшов всередині липня.

Хто продовжує роботи? Чим підрядник не догодив міській владі? Який стан виконання робіт на об'єкті? Щоб отримати відповіді на ці питання, 26 липня їдемо до Володимира-Волинського.

«Давайте почнемо з того, хто ваш хазяїн», – так починає знайомство з журналістами міський голова Петро Саганюк. 

Але після зустрічного питання про те, чи володимир-волинські ЗМІ мають «хазяїв», делегує право коментувати будівництво полігону своєму заступнику Ярославові Матвійчуку.

Чиновник каже, що вдруге тендер не проводили. Полігон будує та сама фірма «Комфорт-Еко». А міський голова зробив емоційну заяву про ймовірне розірвання договору, щоб дати підрядникам зрозуміти, що потрібно пришвидшити темпи будівництва. 

«Ну, були зауваження до цієї фірми. Ми викликали технічний нагляд, перевіряли. Минулого року був виритий котлован, в деяких місцях він почав обвалюватися. Їм поставили претензію, що вони довго будують. Вони затягували з продовженням робіт, бо не знали буде держфінансування чи ні. На сьогодні наші замовники-комунальники інформують, що роботи відновлено, зауважень немає. Цей об'єкт при введенні в експлуатацію буде перевіряти інспекція Держархбудконтролю. Тому що це об'єкт третьої категорії складності і дозвіл на початок робіт видавала ДАБІ України. Якщо є якісь помилки, будуть виправляти. Якщо там перевіряють правоохоронці чи інші контролюючі органи і встановлять якісь зловживання відповідальних осіб, то будуть нести відповідальність. Ми не перевіряємо акти виконаних робіт. Це все перевіряє технагляд і замовник. А через міську раду лише кошти проходять», – пояснює Ярослав Матвійчук.

На комунальному підприємстві «Полігон» журналістів стрічають не дуже привітно. Директор Олександр Козичко каже, напередодні були аудитори з перевіркою. 

«Вчора було КРУ все провірило. Нічого там нема кримінального. В них питань нема. Документи ті, що подавали підрядники, всі предоставили. Які можуть бути питання? Заміряли полігон, фотографірували трактор. Гусениці знос 0,05%. Новий трактор – 3 мільйона 600 тисяч гривень. Ше питання?», – резюмує Олександр Козичко.

Звісно питання ще є. Згідно з актом виконаних робіт від 27 грудня 2018 року, на сміттєзвалищі вже повинна бути облаштована пароізоляція із застосування геомембрани. Принаймні, за неї вже заплатили понад півроку тому. 

Але директора відсутність цих робіт в реальності не бентежить: «Воно мене не цікавить.То питання виконавця. В мене є кошторис. Він мені предоставляє акт, в мене є технагляд який то всьо фіксує. Якщо технагляд підписує, він бере відповідальність на себе», – каже замовник.

Згодом Олександр Козичко пропонує подивитися на плівку, яка станом на кінець липня знаходиться в гаражі КП «Полігон».

Йдемо дивитися на плівку. Комірник каже, що дуже втомився: коли вивантажували плівку то кілька разів довелось перераховувати рулони. 

– «А коли це було?», - запитуємо. 

– Не пам'ятаю, - відповідає обережно.

– Цього тижня чи минулого? - намагаємось уточнити.

– Трохи раніше.

Ставимо це ж питання Олександру Козичку, котрий наздоганяє нас біля входу в складське приміщення, де знаходиться плівка. Директор КП «Полігон» відповідає впевнено: плівку привезли в грудні минулого року. 

Та, згідно акту приймання-передачі, копію якого ми отримали на офіційний запит, плівку «Ізоліт Профі» підрядник привіз комунальникам аж 4 червня 2019 року, а не у грудні 2018-го як запевняв директор Олександр Козичко. З часу освоєння коштів на придбання і укладання минуло більш як півроку! 

До копії акту КП «Полігон» додає поснення, чому плівка не на будівництві. Кажуть, копати котлован підрядник завершив лише в липні 2019-го. Тож геомембрану планують стелити в серпні. 

Комунальники стверджують, що ці роботи відсутні в актах виконаних робіт. Разом з тим в акті №2 від 27 грудня 2018 року вказано, що роботи з улаштування пароізоляції вже частково виконувались і оплачувались.

Що ж до вартості плівки, то товар з такими ж характеристиками на просторах інтернет-магазинів ледве сягає 50 гривень за метр. А КП «Полігон» сплатило ТОВ «Комфорт-Еко» по 91,78 грн. за метр, тобто майже вдвічі дорожче. Таким чином необхідний для котловану обсяг мембрани обійшовся у 2 мільйони 28 тисяч гривень, або ж удвічі дорожче, ніж вона могла б коштувати комунальникам, якби вони її придбали самотужки. 

Ні крайніх, ні претензій…

Комунальне підприємство «Полігон» розрахувалось за технічний нагляд за будівництвом полігону. Сертифікований підприємець Володимир Грицай, який поставив свій підпис на актах приймання-передачі матеріалів і робіт, частина з яких не виконані й досі, також отримав гроші за свої послуги ще торік. 

– Були незадовільні роботи, але вони повиправляли їх. Там розміри не відповідали проектним. Вони просто зупинили роботи. Вагову треба робити є й інші роботи, які треба робити, а вони нічого не роблять, розумієте? – пояснює сертифікований експерт з технічного нагляду Володимир Грицай. 

– Чи складали ви акти про порушення відносно підрядників? Які санкції вживали? 

– Я їм не підписував документи поки не зроблять.

– Але ж ви підписали акти, де вказано, що котлован викопали ще в минулому році, а міська рада дає відповідь, що котлован завершили лише в липні цього року.

– Це неправда. Те що було вирито минулого року по обсягах, по кубатурі, те в минулому році закрито й проплачено. Те що в цьому році вирито, то в цьому році: один проплачений акт, а інший не знаю чи проплачений. 

– Минулого року купили плівку і ви підписали акт виконаних робіт по ній, але ж її так і не поклали, а передали на зберігання замовнику аж 4 червня цього року.

– В минулому році плівка була передана на склад.

– Ви також підписали акт, де було зазначено, що підрядник нібито проклав пароізоляцію. Але в реальності ці роботи не виконані навіть досі.

– Там на 400 гривень всього, але я залишив об'єми на 200 тисяч в резерві.

– Ці 400 гривень виходить сплачені за невиконані роботи, так?

– Да. За невиконані роботи. Але всю суму їм ніхто ще не виплачував і не виплатять поки не зроблять.

– З вами вже теж повністю розрахувались за технічний нагляд? Згідно договору від жовтня 2018-го ви мали здійснювати технагляд за будівництвом полігону до здачі об'єкта в експлуатацію за 85 900 гривень. Однак в грудні минулого року ви і КП «Полігон» підписали акт виконаних робіт на майже всю цю суму, а саме 81581 грн.

– Зі мною ще не розрахувались. Вартість моїх робіт оцінюється відсотком від загальної вартості об'єкта. За технічний нагляд за будівництвом полігону я отримаю десь в межах 180 - 190 тисяч, – каже Грицай.

У той час як КП «Полігон» отримало другий транш на будівництво сміттєзвалища, його обсіли перевірки, правоохоронці підозрюють розкрадання і привласнення майна… керівник ТОВ «Комфорт-Еко» Віктор Омельчук пішов у відпустку. Принаймні, таке повідомила журналістам «Сили правди» бухгалтерка підприємства, коли звернулися за коментарем. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині старшокласники жорстоко побили та пограбували учителя

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство
В тему