В центрі уваги

«Собаки гавкають, а караван іде», - голова Підгайцівської громади Юрій Семенюк

«Собаки гавкають, а караван іде», - голова Підгайцівської громади Юрій Семенюк

«Таку потужну роботу, яку виконуємо ми, ніхто в області точно не виконує», – з упевненістю заявляє голова Підгайцівської громади Юрій Семенюк. Те, що він відмінний господарник, свідчать не лише його слова, а й реальні показники і той рівень, на який йому вдалося підняти громаду, навіть попри її обмежені фінансові можливості. Віднедавна до неї доєдналися 11 сіл, тож нині вона налічує аж 20 населених пунктів.

Інвестори

Одним із ключових аспектів функціонування громади є залучення інвесторів. Адже це не лише податки до бюджету, а й нові робочі місця. На це і роблять основну ставку в Підгайцівській громаді.

– У нас плідно налагоджується співпраця з іноземними інвесторами. Німці, приміром, готові вкласти гроші у механічне виробництво з переробки шин. Це абсолютно не шкідливо для довкілля, з перероблених шин виготовлятимуться мати, килими під двері та ін. Є ідея займатися гарбузовим насінням. Його олія дуже корисна. Плануємо встановити невеличку лінію для переробки, люди будуть привозити туди гарбузи і здавати за гроші, – каже Юрій Семенюк.

Дороги і видатки

За відсутності достатньої кількості коштів для фінансування капітального будівництва, було прийняте рішення робити ямковий ремонт і підсипати щебеневою сумішшю аварійні ділянки у селах. Розподіл видатків розвитку у 2021 році такий: поточний ремонт доріг – 28,2 млн грн, проєктно-кошторисна документація на капітальний ремонт доріг – 3 млн грн (з них 1 млн грн – відеоспостереження), капітальний ремонт окремих приміщень адміністративної будівлі – 2 млн грн, будівництво спортивного мультифункціонального майданчика в с. Струмівка – 1,5 млн грн, будівництво спортивного мультифункціонального майданчика в с. Воротнів – 1,5 млн грн, будівництво світлофорів – 2 млн грн, нове будівництво садка в с. Струмівка (співфінансування) – 8 млн грн, придбання техніки для обслуговування КП населення – 6 млн грн, видатки відділу освіти, культури молоді та спорту (капітальний ремонт даху, утеплення фасаду Підгайцівського НВК – 5,2 млн грн, шкільний автобус – 2 млн грн), придбання автотранспорту – 3,5 млн грн,  інші роботи – 2,5 млн грн.

Про опозицію і «палки в колеса»

Попри те, що робота справді виконується, є ті, які постійно «підставляють палки в колеса» Юрію Семенюку. Що стосується опозиції, як каже сам голова, її представники зайняли абсолютно не конструктивну позицію щодо вирішення насущних проблемах громади. Все не так! Своїх варіантів розв’язання  не пропонують. Але варто лишень підняти якесь земельне питання, одразу кричать «дерибан» і голосують проти. При цьому, абсолютно не пропонуючи будь-яких власних варіантів вирішення питання.

– Кричать на сесії «землю роздали!».  Хоча вони ж мають змогу ходити на земельні комісії і ознайомлюватися з питаннями, спілкуватися з людьми, які прийшли з цими питанням, але вони цього не роблять і просто на сесії влаштовують цирк. А я кажу:  «Хоч одну сотку землі громади покажіть, яку ми роздали». Приміром, коли батьки відмовляються від власної землі на користь дітей, то чому ми не маємо йти назустріч людині? – каже Юрій Семенюк.

Гроші на ліки для онкохворих дітей – перш за все!

– Є в нас хворі на муковісцидоз дітки, які пожиттєво потребують ліків, так уявіть собі, деякі депутати пишуть запити, мовляв, за які такі заслуги громада видає гроші для них? Уявляєте, до чого доріс рівень цинізму? І ми змушені запрошувати на сесію маму хворої дитини (а їй і так тяжко),  і вона перед всіма повинна доказувати, зі сльозами на очах, що якщо не дати гроші, дитина помре, – додає голова громади.

Що стосується онкохворих, то щомісяця громада виділяла 20 тисяч гривень онкохворим. Коли після доєднання 11 сіл кількість таких людей різко зросла, то цієї суми стало замало. Тоді Юрій Семенюк запропонував на сесії насамперед видати гроші онкохворим дітям.

– Однак із цього місцевий телеканал зробив справжню бомбу. Мовляв, Семенюк сказав, нехай онкохворі діти почекають… Стільки пішло негативу, прокльонів, словами не передати. Я ж насправді казав усе навпаки! – каже голова громади. І це підтверджено відеозаписом сесії, який у вільному доступі.

Соцпрацівники і догляд за одинокими

Одразу після розширення громади за дорученням Юрія Семенюка працівники ходили від хати до хати, аби визначити точну кількість одиноких людей, їхні життєвих обставин та кількості необхідних соціальних працівників для їхнього обслуговування і допомоги. Нещодавно у громаді працевлаштували три соціальні працівники та фахівця з соціальної роботи, який буде обслуговувати людей у Підгайцях і Крупі. Інші три соціальні працівники працюватимуть у селах старостатів відповідно до графіків відвідувань.

– Чергова неправда, яку запустило місцеве брехливе телебачення, – Семенюк проти, щоб за старими людьми доглядали соціальні працівники. Хоча насправді я лиш сказав, що проти, аби майно переходило тим горе-дітям, які залишили своїх батьків на старості літ напризволяще. Я сказав, краще родини атовців чи багатодітні підпишуть з ними договір довічного утримання. Вони б достойно доглянули б людину похилого віку, а потім успадкували б її житло. Але це з контексту викинули і подали, що Семенюк проти, і хоче їхні хати позабирати собі. Та навіщо мені ті хати? – каже Юрій Семенюк.

Техніка – нова, сучасна і потужна

Комунальне підприємство Підгайцівської громади, без сумніву, найкраще не лише в області, а, можливо, і у всій країні. Нині тут налічуються 20 одиниць техніки.

Сьогодні у КП є унікальний автопідйомник, для роботи на ньому не потрібен водій, адже його функції виконує електрик, який сам піднімає себе на необхідну висоту за допомогою пульта. Також КП може похвалитися і потужними сміттєвозами, які часто залучають для вивезення відходів навіть з Луцької громади. Вантажний автомобіль, на якому встановлений розкидач солі та піску, добре зарекомендував себе у зимовий період. Є й техніка для транспортування вантажів, чищення снігу та багатофункціональні трактори. Як наголошує Юрій Семенюк, вигідно купувати саме нову техніку, вона хоч і дорожча, але не так виходить з ладу, як стара, і не така енерговитратна.

– Цю непросту зиму ми пережили достойно, навряд чи хтось в області спрацював краще. Хоча в нас аж 20 сіл, хлопці працювали навіть ночами. Я свого часу спеціально для сільради за власні кошти придбав «кіровця» і передав у безоплатне користування нашому комунальному підприємству, бо, коли замітає снігом, є вулиці, де звичайна техніка не бере, потрібно щось габаритне, – каже Юрій Семенюк.

 З новим об’єднанням роботи побільшало, а грошей стало менше

– Уже буде 14 років, як я тут керую. І скажу відверто, я не бачу сильнішої громади на Волині, ніж наша, за тією роботу, яка виконана і виконується. Але це аж 20 сіл об’єдналися, і за пів року неможливо зробити все і одразу. Колись у нас був бюджет розвитку 120 мільйонів на 9 сіл, а зараз у нас 20 сіл і бюджет – 60 мільйонів. А, приміром, капітальний ремонт одного кілометра дороги коштує з тротуаром і велосипедною доріжкою – 20 мільйонів. А люди ж не розуміють, що грошей зробити все і скрізь у короткостроковій перспективі немає. Потрібно планувати витрати так, щоб по максимуму закрити нагальні питання. Але ми знаходимо вихід, залучаємо кошти. І попри весь негатив і бруд, який на нас ллється, робота не припиняється ні на день. Є така народна приказка: собаки гавкають, а караван іде. Дороги посипаються щебенем, укладаються бруківкою тротуари. У Борохові до кладовища така дорога була, що бус навіть грузнув, ми цю проблему усунули. Кожен день у нас здається якийсь невеликий об’єкт. Днями зробили тротуар біля лікарні, біля школи поклали бруківку, щоб школярам на останньому дзвонику було комфортно на лінійці. Кожен день на територію громади заходять автівки з 90-тоннами щебеню, дороги посипаються щодня. Таких об’єктів від початку бюджетного періоду близько 90 здали.

Ще одна наша ініціатива – закуповуємо  систему РАДА, яка дозволятиме проводити електронне голосування, майже як у Верховній Раді, і вона буде унеможливлювати якісь маніпуляції при голосуванні, щоб не говорили потім, що тут якісь «договорняки», все буде прозоро, моніторитиметься і контролюватиметься, – завершує Юрій Семенюк.

Ганна Лісова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк
В тему