В центрі уваги

Роман Ковальчук: «Герць» загартовує тіло та дух»

Роман Ковальчук: «Герць» загартовує тіло та дух»

«Герць» – це сила! «Герць» – це традиції! «Герць» – це професійний спортивний клуб козацького бойового мистецтва, готовий допомогти батькам у важливій справі виховання дитини.

Це місце, де дітей не тільки вчать бойовим мистецтвам, але й виховують із них справжніх патріотів, навчають дисципліні, відповідальності, витримці та роботі в команді.

За сім років активної діяльності «Герць» об’єднав близько двохсот дітей різного віку. Тренери клубу переконані: поєднання фізичних навантажень із тренуванням сили духу дає найкращий результат, який загартовує як тіло, так і душу.

 Тренувальна програма, зокрема, передбачає:

  • спортивні змагання і показові перфоманси;
  • теорію і практику козацького характерництва;
  • таборування (як дорослі, так і дитячі);
  • загартовування характеру, розвиток сили волі;
  • майстер-класи від професіоналів;
  • регулярну участь у спортивних змаганнях;
  • вивчення традицій українського народу.

Ідейним натхненником клубу «Герць», керівником та головним тренером став Роман Ковальчук, який проходив вишкіл у місті Дубровиця в школі козацького бойового мистецтва. Навчався у Волинському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. Має три вищі освіти.

Романе, звідки взялася ідея створення клубу козацького бойового мистецтва?

– Козацьким бойовим мистецтвом я займався змалечку. Мене завжди цікавили наша культура, українські традиції.Мріяв стати військовим, приділяв багато часу спорту, брав участь у змаганнях, займав призові місця. Доля моя так написала, що я став тренером. Я розумів, що на Волині, прабатьківщині козацького краю, не вистачає козацького патріотичного виховання, яке передбачало б ударну та кидкову техніки, володіння традиційною козацькою зброєю. Це й спонукало мене до того, щоб відкрити спортивний клуб.

Ваші вихованці різного віку. А які найменші?

–У нас займаються діти від 4-х рочків. Вони опановують козацьке бойове мистецтво – герць.Часто для найменших тренування проходять у вигляді козацьких ігор. Так, у нас є 150 козацьких ігор, у ході яких діти вивчають ази самооборони, техніки бою тощо. Цікаво, що разом із дітьми нерідко приходять їхні батьки.

Для чоловіків ми проводимо заняття з рукопашу гопак.До слова,в Україні, зокрема у Луцьку,організовують змагання з цього національного виду спорту, що включає ударну техніку (рук та ніг) і боротьбу (кидки, больові та задушливі). Для його популяризації та розвитку створена Федерація рукопашу гопак України.

Для жінок пропонуємо заняття з аеробіки чи фітнесу.

Загалом ми займаємося за 4 основними напрямками діяльності.

  1. Оздоровча. Основною мотивацією батьків, які приводять дітей до нас на тренування, є прагнення покращити стан здоров’я.
  2. Спортивно-бойовий напрямок. Мається на увазі змагання, в яких діти за бажанням беруть участь. У «Герці» не змушують змагатися між собою, займати призові місця, а прагнуть навчити дітей захищати себе.
  3. Фольклорно-мистецький напрямок.Ми дуже часто проводимо показові виступи на різних загальноміських подіях, фестивалях не лише у Луцьку, а й за кордоном. Кілька разів побували у Канаді на запрошення діаспори. Неодноразово бували і в Європі. Ці показові виступи важливі з точки зору можливості продемонструвати красу українських традицій, вправність та наснагу наших маленьких козачат.
  4. Розумово-духовний.Будь-яке наше тренування починається із привітання у дусі українських традицій, ми співаємо пісню, налаштовуємося. Проводимо настанови, лекції із правил поведінки та ін. Прагнемо не лише оздоровлювати тіло, а й збагачувати дух. Крім того, на лекціях з історії розповідаємо про знаменитих українців, цікавих постатей козацтва, зокрема про найвідомішого козацького характерника Івана Сірка.Про його вміння розганяти хмари, зцілювати рани ходили легенди. Казали, що він навіть після своєї смерті перемагав ворогів. Таким чином, впроваджуємо козацькі традиції у сучасність.

А які види бою існують у козацькому бойовому мистецтві?

–Є двобій (бій із суперником у захисних обладунках, де використовуються удари руками, ногами, елементами боротьби та ін.), боротьба навхрест, вільна козацька боротьба, бій зі зброєю.

Неодноразово спостерігала за Вашими показовими виступами, в яких Ви використовуєте досить екстремальні елементи: бите скло, цвяхи, цеглу…

– Так, ми постійно проваджуємо елементи козацького характерництва. Намагаємося навчити наших вихованців долати психологічні бар’єри та внутрішні перешкоди, тому що ходіння по битому склу та лягання на гострі цвяхи– це неважко та не страшно. Головне – правильно налаштовуватись і вірити у можливості власного тіла, слухати настанови тренера.

Романе, а Ви суворий тренер?

–Не можу сказати, що я суворий як тренер. Але діти на заняттях вчаться дотримуватись дисципліни, уважно слухати тренерів. Ті, хто вже постійно ходить на тренування, знають, що у разі недотримання техніки безпеки чи порушення дисципліни на них очікує покарання: віджимання чи присідання. А якщо я тричі плеснув у долоні, це означає, що треба швидко шикуватись. Наші вихованці під час занять вчаться не лише захищати себе та інших, а й спілкуватися зі старшими та своїми однолітками, вивчають правила поведінки у суспільстві.

Знаю, що Ви постійно проводите таборування. Минулого року це було в смт Рокині. Де плануєте таборуватися цього літа?

– У Берестечку –місці бойової слави козацтва. Недаремно його вважать «святою землею». Цього річне таборування відбуватиметься у форматі навчально-тренувального семінару, під час якого тренування, ранкова зарядка, лекції, стрільба з лука та пневматичної зброї будуть поєднанні з відпочинком. Ми підготували різного роду квести, естафети, елементи тактичної підготовки тощо. Будемо навчати дітей жити у польових умовах, зорганізуватись у випадку надзвичайної ситуації. Для більшості дітей це буде переломним моментом, коли поруч немає батьків, коли вони практично не користуються ґаджетами. Але це відіб’ється на дітях тільки позитивно. Я це можу стверджувати, зважаючи на мій 17-річний досвід таборування.

У Вас є певні терміни, коли ви оголошуєте набір у клуб?

– Ні, офіційного набору не має. Тих, хто зацікавився нашим клубом козацького бойового мистецтва, прошу телефонувати безпосередньо мені будь-коли. Почати займитись спортом ніколи не пізно. Тим паче, коли у дитини під час тренувань не лише оздоровлюється організм, а й укріплюється дух, підвищується рівень дисципліни, формується правильний світогляд у дусі українських традицій.

Спілкувалась Ірина Белоцька

Тож запрошую усіх охочих у «Герць» –спортивний клуб козацького бойового мистецтва!

До того ж ми на прохання громад активно відкриваємо осередки за межами Луцька, у районах області, а також селах.

066 442 47 50

Вулиця Шопена, 22

Ярошука, 30

Бульвар Дружиби народів, 6

Корольова, 7 (школа №16).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: діти, спорт, виховання
В тему