В центрі уваги

Як продовжити життя власного будинку та економити на комунальних послугах

Як продовжити життя власного будинку та економити на комунальних послугах

Роман Бондарук – віцепрезидент Всеукраїнської ради голів ОСББ. За його сприяння Луцьк кілька років поспіль був лідером з енергоефективності, саме обласний центр Волині став першим, де запустили місцеву програму підтримки ОСББ, яку він створив і яку згодом перейняли 180 міст України, - йдеться в публікації в газеті «Твій вибір».

– ЖЕКи і ОСББ: в чому відмінність? – запитуємо Романа Бондарука.

– Часто ЖЕКи ототожнюють з ОСББ. Відмінність між ними у тому, що ЖЕКи надають комунальні послуги, а ОСББ – це те, що об’єднує людей для утримання своєї власності і управління нею. Будинки руйнуються,  і їх потрібно капітально ремонтувати. А обслуговування ЖЕКу – це поточні ремонти і без капітальних вкладень. Але поточні ремонти не дають можливості зберегти будинок.

– В чому перевага ОСББ?

– Взагалі ОСББ – це форма управління, яка надає змогу оперативно і ефективно управляти своєю власністю, співвласники самі розподіляють кошти на утримання будинку і визначають пріоритетність, і, звісно, мають можливість участі у державних і місцевих програмах, чого позбавлені мешканці будинків, де не створені ОСББ. Якщо говорити про опалення, то коли в місті платили 36 гривень за опалення квадратного метра, то мешканці будинку, де створене ОСББ і впроваджені заходи з енергозбереження, – лише 8 гривень.

Але помітна така тенденція: ОСББ в Україні створюються лише в двох випадках – коли будинок фактично в аварійному стані або коли це новобудова, і люди розуміють, що потрібно підтримувати благоустрій і комфорт. А коли будинок ще в більш-менш нормальному стані, люди не дуже поспішають об’єднуватися. До слова, в нас в місті уже є 400 ОСББ, а усього будинків – 1200.

– Які кредити є для ОСББ?

– В Україні є Фонд енергоефективності – структура, яку створили для впровадження енергоефективних заходів. Його робота подібна до державної програми «Теплі кредити», яка працює з 2015 року. ОСББ, які впровадять енергоефективні заходи (утеплення фасаду, встановлення індивідуального теплового пункту, заміна вікон і дверей та ін.), зможуть отримати з нього компенсацію за кредитом. От тільки, якщо програма «Теплі кредити» може компенсувати лише 40% від вартості матеріалів, то фонд – до 70% від усього тіла кредиту, тобто вартості і матеріалів, і робіт.

А взагалі енергозбереження в країні, а відповідно – і кредити, починалися з Луцька. У 2012 році у місті створили раду голів ОСББ, головою якої стала Юлія Сабатюк, пізніше – ми стали членами Національної ради при Кабінеті Міністрів України з питань створення і сприяння діяльності ОСББ в Україні. Разом з Юлею Сабатюк у Нацраді я відповідав за робочу групу з енергозбереження. Ось, приміром, будинок на Відродження, 22 а став першим, який в Україні утеплився за бюджетні кредитні кошти.

До нас сюди приїжджали близько 50-ти делегацій з різних міст. Ми розуміли, що нам потрібні ці кредити (як безвідсоткові позики за сприяння ОМС), і  за допомогою них ми зіскочимо з «москальської голки».

– Які переваги ІТП?

– Встановлення ІТП дає 40% економії від тарифу за тепло, тому що цей прилад збалансовує подачу тепла, залежно від погоди. Але також багато тепла втрачається через фасад, вікна, двері. Тому варто робити повну модернізацію, яка загалом дає до 80% економії. Єдиний момент: зараз ІТП встановлює «Луцьктепло» і бере їх собі на баланс. В мене постає питання: як продавець товару поставить обладнання, яке має економити йому прибуток? Це нонсенс.

Ще один момент: можна поставити ІТП за 500 тисяч гривень, а можна і за 100. Тільки той, що за 100, не принесе ніякої користі. А в нас у місті цим піарилися, і казали, що достатньо поставити дешевий. На сьогодні їх потрібно доукомплектовувати, у них немає автоматичного балансування усієї системи, тож співвласники, які живуть у крайніх квартирах, недоотримують тепла.

– Як отримати відшкодування на енергозбереження у 70 відсотків?

–  Для того, аби отримати відшкодування 70 відсотків, потрібно мати паспорт будинку, тобто повністю пройти енергоаудит, де фахівці, як лікарі, виявлять усі проблеми. Далі потрібно звернутись до проєктувальників і зробити проєктно-кошторисну документацію та екпертизупроєкту, що, до речі, теж відшкодовується фондом. Після цього – знайти підрядників, провести збори ОСББ і затвердити розмір внеску до ремонтного фонду будинку. Після цього отримуєте кредит, виконуєте роботи та проводите технічний та авторський нагляди. Аудитор перевіряє, чи справді ті заходи, які він прописував, впроваджені.

А вже після його висновку надається компенсація з фонду. Це 70% тіла кредиту. Один будинок в нас по фонду енергоефективності проходив як перша ластівка, це Соборності, 37 б. Ми там брали 2 мільйони і повністю замінювали мережу теплопостачання, ставили ІТП з автоматикою погодного регулювання і встановлювали вікна і двері з енергозберігаючим склом. На сьогодні вже маємо тіла кредиту тільки 225 тисяч, все основне погасила держава. Подавати заявку можуть всі, просто потрібно задатися метою і правильно виготовити документи.

Треба діяти, а не чекати від держави здешевлення комунальних послуг. 

Ірина Бура

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: комунальні послуги, луцьк, Волинь
В тему