В центрі уваги

Проректор СНУ імені Лесі Українки Наталія Павліха звернулася до колег через вибори ректора

Проректор СНУ імені Лесі Українки Наталія Павліха звернулася до колег через вибори ректора
Наталія Павліха

Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Наталія Павліха висловилася на підтримку Ігоря Коцана, який балотується на посаду ректора вишу.

Про це йдеться в зверненні, яке вона передала редакції t1.ua.

Публікуємо його в повному обсязі, без змін і правок:

 

Шановні колеги, однодумці й усі небайдужі до майбутнього Лесиного вишу!

«Я – берлінець!» – висловлювання американського президента Джона Кеннеді щодо солідарності об’єднанню Німеччини. Ця культова фраза стала значимою в історії через те, що була однією з основних причин падіння Берлінського муру 30 років тому. Берлінську стіну побудували люди. Вона може бути зведена не лише у матеріальному розумінні, а й у стосунках між людьми та сприйнятті один одного. А чи не виросла стіна розколу та непорозуміння в колективі нашого університету напередодні виборів ректора?Адже виш як єдина корпоративна система знань, науки та людського потенціалу може розвалитися.

В університеті як багаторівневому утворенні повсякчас постають питання щодо кожного викладача та студента, співробітника чи науковця. З огляду на обставини, в яких живе країна, часто це питання не про світоглядні підходи до трансформації вищої освіти, менеджменту чи бачення освітніх стратегій в Україні, а про насущне – стипендії, інфраструктуру, заробітні плати, ставки.

Кризові явища, які останні роки мали місце у сфері освіти та науки, не обминули і життя нашого університету, що спричинило його стагнацію. Як наслідок – низький рівень матеріального заохочення працівників, скорочення ставок, недостатність фінансування науково-дослідних ібудівельно-ремонтних робіт, конфліктні ситуації,академічна недоброчесність, втрата корпоративного духу загалом.

Як ректор одноособово може подолати це? Ми можемо скільки завгодно дорікати йому як керівнику за ситуацію, що склалась в університеті, однак варто визначити, що це – результат колективної взаємодії усіх учасників і складових.

Сучасна система управління вітчизняними університетами, і СНУ імені Лесі Українки не є винятком, призводить до: міжфакультетських недоброякісних змагань за ставки, абітурієнтів; втрати уніфікації як усіх підрозділів Університету, так і працівників професорсько-викладацького складу; руйнації зв’язків та гальмуванню співпраці; вимиранню наукових шкіл та осередків. В цих умовах виживає сильніший і спритніший колектив факультету або кафедри. Але освіта, наука та Університет – це не джунглі! Лише за умови налагодженої співпраці між усіма структурними підрозділами Університету ми розв’яжемо проблеми його розвитку.

Зверну Вашу увагу, що коли наявна стагнація (яку переживає наш університет), держава втручається в ринок, незважаючи на перестороги та передумови. Відомий учений Адам Сміт, говорячи про невидиму руку ринку, вказує на роль і функції держави, яка отримала назву «держава-нічний сторож». Згідно з цією концепцією, реалізація Стратегії розвитку університету потребує чіткої координації та регулювання кожної частини діяльності, але не надмірної.

Ті проблеми, які ми маємо у нашому виші сьогодні, – це прогалини не лише однієї людини, а команди, вченої ради СНУ імені Лесі Українки. Ректор неодноразово висловлювався, що викладачі мають бути гнучкими, проєктозорієнтованими та швидко реагувати на зміни. Але університет не стане гнучким тільки за вказівкою. Необхідним є бажання колективу змінюватися!

І якщо ми разом із ректором візьмемо до уваги  гостру потребу перезавантаження університету,то це і стане чинником подолання розколу вишу та заповнить усі інші прогалини нашого розвитку. Для цього необхідна довірай один до одного, і до керівництва. Її можна забезпечити злагодженою та командною корпоративною роботою, що скоординована досвідченою людиною, яка знає всі нюанси університетського життя і встигає реагувати на різноманітні виклики в складний для країни й освіти час.

Професор Коцан Ігор Ярославович є досвідченим керівником, який завжди відповідав і відповідає за свої проєктні рішення щодо розвитку Університету, єдиним з керівного складу Університету, який доводив їх до завершення:

- будівництво бази практик табору «Гарт»; відродження Музею Лесі Українки;

- створення Науково-дослідного інституту Лесі Українки;

- залучення й оформлення права власності на землю для будівництва наукового парку;

- реконструкція спортивних стадіонів; розробка та затвердження паспорта «Проєкт наукового парку»;

- започаткування медицинської освіти;включення на конкурсних засадах університету проєкту з енергоефективності;уникнення ситуацій відправлення працівників у відпустки за свій рахунок для економії грошей у скрутний час;

- промоція СНУ імені Лесі Українки на міжнародному рівні та налагодження міжнародних контактів широкої географії, пошук партнерів;

- зміна назви вишу на Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, що було затверджено колегіально вченою радою ЗВО та сприяло покращенню брендової позиції університету та привернуло увагу іноземних студентів.

Це конкретні дії, це активний спосіб керівництва.

В університеті розпочато низку масштабних проєктів: створення наукового парку СНУ імені Лесі Українки, розвиток дуальної освіти, реалізація проєкту з енергоефективності, міжнародна освіта. Їх успішна реалізація потребує стабільностіяк запоруки довіри інвесторів до вишу.

І наразі, при абсолютній повазі до програм інших кандидатів у ректори Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, тільки один кандидат вирізняється діями, результати яких ми спостерігаємо вже. Вірю у небайдужість та відповідальність кожного з нас за майбутнє Лесиного Вишу.

З повагою професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Наталія ПАВЛІХА

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сну ім.лесі українки, вибори, Волинь
В тему