В центрі уваги

Найцікавіше в програмі претендента на посаду ректора СНУ ім. Лесі Українки Анатолія Цьося (част. 2)

Найцікавіше в програмі претендента на посаду ректора СНУ ім. Лесі Українки Анатолія Цьося (част. 2)
Джерело фото - www.volynpost.com

t1.ua продовжує аналізувати програму претендента на посаду ректора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анатолія Цьося.

У першій частині публікації ми говорили про перейменування вишу, університетське видавництво, нові кафедру та факультет, людиноцентризм .

У другій частині документу багато уваги автор приділив темі якості освіти. Анатолій Цьось констатує, що досягнути максимального ефекту в цій сфері можна лише в поєднанні з вивченням міжнародного досвіду та активного діалогу викладачів із державним, громадським і приватними секторами регіону.

«Приведення навчальних планів до європейських стандартів дасть змогу зменшити аудиторне навчальне навантаження викладачів за рахунок збільшення самостійної роботи студентів, що суголосно Закону України «Про вищу освіту». Зменшення аудиторних годин вивільнить час і сприятиме кращій участі викладачів у науковій і грантовій діяльності», — додав він.

Приємно, що в планах претендента є пункт, який стосується екології. Він пропонує адаптувати щонайменше 75 % навчальних програм до дистанційної форми організації навчального процесу, що звільнить працівників вишу від паперової роботи.

Привертає увагу в програмі суттєвий акцент на працевлаштуванні студентів. У цьому напрямку заплановані такі заходи:

  • координація працевлаштування студентів за фахом;
  • працевлаштування має стати невід’ємним компонентом навчальної діяльності;
  • підвищення працевлаштованості студентів Університету також здійснюватиметься через їхнє залучення до виконання грантових і договірних програм.

Інавгурація в Академії Яна Длугоша в Ченстохові (Республіка Польща)
Інавгурація в Академії Яна Длугоша в Ченстохові (Республіка Польща)

Ще один спосіб передачі міжнародного досвіду — започаткувати програму «Запрошений професор».

«Кожен «запрошений професор» має виконати не менше 20 – 24 годин академічного навантаження. Налагодити на безоплатній основі запрошення зарубіжних учених, які перебувають в Україні в межах обмінних наукових програм (для прикладу, програми Фулбрайта) відповідно до цілей і перспектив навчально-наукової співпраці», — йдеться в програмі.

Наступна частина пропозицій Анатолія Цьося стосується наукової діяльності, значення якої в житті закладів вищої освіти постійно зростає.

Так, претендент пропонує забезпечити умови для проведення прикладних досліджень, спрямованих на розв’язання проблем регіону (туристична привабливість Луцька, проблеми екології та обміління озера Світязь тощо).

Крім того він пропонує заохочувати збільшення кількості наукових публікацій викладачів університету в часописах, які індексують міжнародні наукометричні бази Scopus і Web of Science.

«Розробити та реалізувати план включення наукових періодичних видань Університету до міжнародних наукометричних баз даних Scopus і Web of Science та забезпечити їх фінансову підтримку», — наголошує в програмі Анатолій Цьось.

У планах претендента — створення нових лабораторій. А саме:

  • морфології та фізіології людини;
  • кібербезпеки;
  • екології та моніторингу довкілля;
  • робототехніки;
  • здоров’я людини;
  • інших.

З студентами спеціальності «фізична терапія» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, які захистили дипломні (випускні) роботи у Гуманітарно-природничому університеті імені Яна Длугоша в Ченстохові
З студентами спеціальності «фізична терапія» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, які захистили дипломні (випускні) роботи у Гуманітарно-природничому університеті імені Яна Длугоша в Ченстохові

У сучасному світі, коли кордони між країнами стають все меншими, не можливо ігнорувати міжнародну роботу та процес інтернаціоналізації освіти. Тож, у цьому напрямку Анатолій Цьось пропонує збільшувати кількість викладачів та студентів, які стажуються, навчаються або працюють за кордоном.

«Інтернаціоналізувати Університет завдяки суттєвому збільшенню іноземних студентів через співпрацю з Українським державним центром міжнародної освіти МОН України. У зв’язку з цим забезпечити викладання англійською мовою дисциплін навчальних предметів у межах відповідних програм підготовки фахівців», — каже претендент.

Наприкінці програми розташувалися матеріальні питання. В першу чергу претендент говорить про необхідність установити конкурентоспроможну та обґрунтовану оплату за навчання студентів.

Також Анатолій Цьось планує здійснити ремонт і переобладнати навчальні приміщення університету для створення безбар’єрного освітнього середовища та забезпечення інклюзії, провести реконструкцію та переоснащення гуртожитків № 2 та № 3.

Ще одна масштабна задумка — розпочати будівництво інфраструктури Університету на земельній ділянці, що на перетині вулиць Володимирська та Львівська міста Луцька. Про цей проект говорять давно і його реалізація дала б суттєвий поштовх у розвитку не тільки міста і області, а в й західноукраїнського регіону, але на перепоні — велика вартість робіт.

Заслуговує уваги ідея обладнати приміщення й територію університету системами відео спостереження, бо це одна з основних вимог гарантування безпеки людей.  

З учасниками Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу «Студентська миля»
З учасниками Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу «Студентська миля»

Ось з такими думками та ідеями іде Анатолій Цьось на вибори ректора. Зовсім скоро — 20 листопада — відбудеться голосування і ми дізнаємося ім'я переможця, а поки у науково-педагогічного колективу вишу та делегатів від факультетів і Коледжу технологій і бізнесу є час, аби аналізувати програми претендентів, думати та визначатися.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сну ім.лесі українки, Волинь, Фото, вибори
В тему

Останні матеріали