Поради

У дідуся влучила кульова блискавка, а він залишився живий

У дідуся влучила кульова блискавка, а він залишився живий

Неймовірний випадок стався в селі Воля-Свійчівська Володимир-Волинського району Волинської області. У місцевого жителя Леоніда Лещука влучила кульова блискавка, що залетіла в будинок під час грози.

Незважаючи на удар електричного розряду величезної потужності (в подібних випадках люди зазвичай гинуть на місці), чоловік залишився живий і практично неушкоджений. Лікарі називають подію дивом.

«Льоня стогнав від болю, говорив, що пече, ніби кишки розірвало»

– Цей жах почався приблизно за півгодини до півночі, – розповідає дружина Леоніда Лещука Галина Миколаївна. – Ішов дощ, сильно гриміло, палахкотіли блискавки. Я займалася на кухні консервацією, донька Марина і онук Костя мені допомагали. Чоловік був у вітальні. Раптом зникло світло. Марина відправилася укладати спати свою трирічну доньку, а Костя пішов до діда. Льоня на всяк випадок вимкнув усі електроприлади в будинку, зачинив вікна та двері, залишилася відчинена тільки кватирка в кімнаті, де він перебував. Як у Льоню вдарила блискавка, бачив Костя.

За словами хлопчика, дідусь потягнувся до кватирки, щоб зачинити її, але цієї миті в кімнату влетіла яскрава куля і кинула діда на підлогу. Чоловік лежав без свідомості. Через кілька хвилин він прокинувся і поскаржився на сильний біль у боці. Посвітивши ліхтариком, дружина оглянула його і жахнулася: через всю праву сторону тіла йшов багряний слід від удару блискавки. Льоня стогнав від болю, говорив, що пече так, ніби кишки розірвало.

Бригада швидкої допомоги забрала чоловіка до лікарні.  У приймальному відділенні при яскравому освітленні Льоня виглядав ще гірше, ніж при світлі ліхтарика. Клаптями звисав обпалений одяг, на боці – жахливий слід. Але лікарі, оглянувши чоловіка, дуже здивувалися: він не просто вижив, а й відбувся відносно легкими наслідками.

За словами постраждалого, момент удару блискавки в пам’яті не зберігся. Пам’ятає лише, як потягнувся до кватирки, потім – темрява. Отямився від сильного болю в боці, коли лежав на підлозі в оточенні рідних.

«Розетку біля телевізора рознесло – дроти стирчали в різні боки»

Будинок після візиту кульової блискавки постраждав ґрунтовно. У кімнатах кілька днів стояв різкий запах горілого. Розетка біля телевізора буквально вибухнула – дроти стирчали в різні боки, а пластмасовий корпус валявся на підлозі. Вийшов з ладу телевізор – розірвало на шматки антену. Від сильного електричного розряду перегоріли всі лампочки. Причому це сталося, коли в будинку не було світла. Згоріла водонагрівальна колонка, розплавився від високої температури електричний лічильник.

– Леонід Лещук поступив у приймальне відділення відразу після півночі, – каже лікар терапевтичного відділення Володимир-Волинської центральної районної лікарні Ірина Воробець. – Перші кілька годин після травми він перебував у шоковому стані. Згодом поступово почав приходити в норму. При огляді потерпілого були виявлені сліди від удару блискавки, розряд увійшов через праву руку, а вийшов через праву ногу. На нозі обвуглився волосяний покрив. На правому боці ближче до живота і на попереку закарбувалися багряні розводи – ніби чоловіка відшмагали батогом. Цей випадок можна вважати унікальним. Принаймні, у моїй практиці нічого подібного не було. Зазвичай люди при прямому попаданні в них блискавки гинуть на місці, відтак пацієнт народився в сорочці.

За інформацією з різних наукових джерел, кульова блискавка реально існує, але конкретними даними про її природу сучасна фізика поки не має. Розміри «кульки» можуть становити від декількох сантиметрів до метра і більше. Зазвичай візит непроханих гостей супроводжується руйнуваннями. За їхнім масштабом можна робити певні висновки про закладену в блискавці силу. Розрахунки показують, що з невеликого обсягу вивільняється значна кількість енергії, яка завдає руйнування. Якої природи ця енергія, однозначно сказати не можна. Існують версії про плазмову і навіть потойбічну, позаземну природу кульової блискавки.

Якщо людина виявився поблизу кульової блискавки, найбезпечніше, за порадою фахівців, завмерти. Її поведінка непередбачувана. Неможливо передбачити, де, в який момент і під впливом яких чинників відбудеться вивільнення закладеної в блискавці руйнівної енергії.

Сергій Коломеєць

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему