Поради

Соснова живиця допоможе при поліартриті та проблемах шлунка

Соснова живиця допоможе при поліартриті та проблемах шлунка

Наші предки вірили, що рослини та дерева мають неабиякі цілющі властивості, і тому часто лікувалися дарами лісу. Зокрема, сосновою живицею, яку й сьогодні активно використовують у багатьох регіонах України та світу. Детальніше про її лікувальні властивості – у розмові з Юрієм Просвіровим, знаним травником із Луцька.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Пане Юрію, чому соснову живицю так шанує народна медицина?

– Річ у тім, що вона має гарно виражені антисептичні, розсмоктувальні та ранозагоювальні властивості. А тому її здавна застосовують для лікування різноманітних захворювань та гнійних ран, опіків, фурункулів. У давнину люди помітили, що для зміцнення ясен та уникнення пародонтозу достатньо пожувати трішки живиці. Згодом учені підтвердили, що вона також відновлює склад зубної емалі, захищає ротову порожнину та зуби від бактерій. Окрім цього, живицю застосовують для зовнішнього лікування.

А як заготовляють цю цілющу сировину?

–  Смолу сосни можна знайти на стовбурах дерева. Застиглу живицю потрібно акуратно відділити від стовбура і перед використанням помістити у посудину та потримати на водяній бані, аби вона розм’якла. Також можна зробити на стовбурі спеціальний, дещо похилий надріз і помістити під ними посудину, у яку живиця стікатиме. Таким чином за три  місяці з одного дерева можна отримати півтора-два кілограми смоли.

– На Поліссі за допомогою живиці лікують поліартрит. Розкажете рецепт?

– Так, це лікування дійсно доволі поширене. Отож, двічі на тиждень потрібно добряче пропаритися у бані. Причому у воду додати відвар хвої та дві-три столові ложки живиці. Паралельно через день втирати у болючі місця мазь, яку готують з живиці та рослинної олії. Для цього живицю розтоплюють на водяній бані і додають стільки ж олії. Суміш має прокипіти декілька хвилин, її слід ретельно перемішати, а коли охолоне, то треба перекласти у банки. Курс лікування – два тижні, опісля два тижні перепочити, і тоді знову повторити лікування.

Також сосновою смолою лікують проблеми шлунка?

– При виразці шлунка потрібно вранці натще взяти до рота малесенький, завбільшки з квасолину, шматочок живиці і під язиком тримати доти, поки не розтане. Щодо тривалості такого лікування, то воно індивідуальне – одним допомагає за два-три тижні, а іншим доводиться лікуватися місяць-півтора. Також для лікування виразки шлунка застосовують і такий засіб: 50 грамів живиці треба покласти у скляну банку і залити пів літром якісної горілки. Щільно закрити і настоювати у темному місці протягом десяти днів, періодично збовтуючи. Опісля пити по столовій ложці за годину до їди три рази на день. Однак під час такого лікування необхідно виключити з раціону чай та каву.

– Нерідко порізи або інші рани на тілі довго не заживають. Що порадите?

– Приготувати мазь із живиці та обліпихової олії. Для цього потрібно взяти свіжу живицю та обліпихову олію. Співвідношення має бути два до одного. Помістити у посудину і на водяній бані довести до кипіння. Прокип’ятити три хвилини і відставити, аби суміш охолола. Опісля перекласти до чистої, сухої скляної посудини і зберігати у прохолодному місці не більше ніж пів року. Цією маззю слід обробляти рани до повного їхнього загоювання.

– Які ще проблеми зі здоров’ям здатна вилікувати живиця?

– Приміром, чоловіче безсилля, від якого останнім часом через постійні стреси, екологію, неповноцінне харчування потерпає все більше представників сильної статі. Для цього чайну ложечку живиці потрібно настояти у пів літрі горілки протягом тижня і вживати настій по три столові ложки під час обіду та вечері. Цей засіб швидко поверне чоловікам їхню силу, а також зміцнить імунітет.

– Чи всім можна лікуватися сосновою смолою?

– Усім, окрім тих людей, у кого є індивідуальна непереносимість. До речі, дізнатися про це можна дуже просто – краплю живиці потрібно втерти у шкіру на внутрішній стороні передпліччя. Якщо протягом доби на цьому місці не з’являться почервоніння та свербіж, то можна сміливо лікуватися цим чудовим даром природи.

Ксенія  Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, народна медицина, Здоров'я
В тему