Поради

Як вибрати колір кухні

Як вибрати колір кухні

Колір в інтер'єрі кухні впливає і на настрій господині, і на апетит домочадців, і навіть на гостей. Чи можна розслабитися на вашій кухні і поговорити про вічне? Який колір допоможе дітям доїсти вечерю? І як відмити кухню, якщо вона - біла? На ці та інші питання Ви знайдете відповідь у цій статті.

Кухонний гарнітур задає настрій всьому інтер'єру кухні, а іноді і суміжним кімнатам, якщо у вас об'єднані зона приготування їжі, їдальня і вітальня. Тому якщо ви задумалися про заміну кухні, в першу чергу вирішіть - чи готові ви також перефарбувати стіни та безболісно оновити меблі? В такому випадку, вам підійдуть універсальні кольори.

Кухня в колір дерева

Ваша кухня може бути виготовлена ??з масиву або покрита плівкою для фасадів з імітацією природного малюнка. Фасади деревних відтінків органічно виглядають не тільки на кухні в стилі кантрі, але також оригінальні в сучасних інтер'єрах, наприклад, при поєднанні з тонованим склом і хромованою технікою. Різьблена дерев'яна кухня з масиву підкреслить особливий статус господарів будинку і прикрасить інтер'єр в класичному стилі.

Фото кухонь кольору Натуральне Дерево

Біла кухня

Мрія багатьох господинь - білосніжна кухня. Вибілені фасади, дійсно, прикрашають будь-який інтер'єр. У класичному стилі білі фільончасті двері виглядають розкішно і не підвладні впливу часу. У сучасних інтер'єрах також часто використовуються матові або глянцеві білі фасади. Всупереч розхожій думці, на білому не так помітні сліди від пальців, і біла кухня дарує відчуття чистоти і легкості в приміщенні. Звичайно, порядок на білій стільниці підтримувати досить складно, на ній часто залишаються сліди від чаю і кави, тому якщо ви вибираєте білу кухню, обов'язково вчасно позбавляйтеся від плям. І придбайте для прибирання звичайну білизну - вона відмінно справляється з кавовими плямами на стільниці.

Цей колір можна зустріти в багатьох стилях:

  • Скандинавський стиль, в якому присутній чисто білий колір, і тільки натуральні матеріали.
  • Хай-тек, де білий поєднується з хромованим сірим.
  • Ретро і мінімалізм, де як «вогонь і лід» зійшлися білий з червоним.

Не варто боятися білого кольору. Доглядати за сучасними матеріалами стало набагато простіше - плями йдуть в лічені секунди без шкоди для поверхні. Знаходження в такому просторі заспокоює - в будь-який час дня і ночі на кухні білого кольору буде панувати гармонія.

Кухня в білому кольорі

Чорна кухня

Чорний колір, як багато хто впевнений, зменшує простір, а також пригнічує, але дизайнери давно рекомендують використовувати цей колір тим, хто, перш за все, шанує елегантність.

Кухні чорного кольору особливо популярні в розкішних номерах готелів класу люкс, але за допомогою чорної палітри легко створити елегантне приміщення навіть вдома. Чорну палітру використовують в найцікавіших стилях кухонь: мінімалізм, хай-тек, арт-деко, ретро і готика.

Чорний колір на сучасній кухні в поєднанні з хромованою поверхнею, глянцем і склом дарує відчуття нескінченності і глибини. Під час прийому їжі, з'явиться відчуття урочистості і помпезності. Особливо розкішно і елегантно виглядає кухня в чорно-білому і чорно-червоному кольорі.

Чорний колір часто вибирають люди, які люблять стиль у всьому. Вважається, що темна кухня сприяє зустрічі гостей в неформальній обстановці, тому що чорні відтінки асоціюються з кав'ярнею та баром. Кухня такого кольору як ніби «непомітна» в інтер'єрі. Якщо ви плануєте придбати меблі чорного кольору, то краще зупинитися на матових фасадах. На чорному глянці кидаються в очі відбитки пальців.

Фото кухні в чорних кольорах

Зелена кухня

У світі існують тисячі відтінків зеленого і майже всі вони ідеально вписуються в інтер'єр кухонного приміщення. Світлі відтінки зеленого відмінно підходять для приміщень з вікнами «на південь», а вічну весну створять яскраві відтінки зеленого в приміщенні з вікнами «на північ».

Зелена палітра універсальна: граючи з різними поєднаннями відтінків, можна «додати» або «прибрати» метри, пробудити апетит або притупити почуття голоду. Заданий колір в поєднанні з відтінками жовтої і червоної палітри викликає апетит, в той час як зелений з коричневим і білим пригнічує його.

Дизайнери рекомендують використовувати в створенні інтер'єру кухонь:

  • Салатовий. Яскраві відтінки зеленого наповнять приміщення енергією, додадуть бадьорості вранці.
  • Фісташковий. Бліді, спокійні відтінки діють заспокійливо.
  • Лаймовий. Свіжі відтінки мотивують до кроку вперед і до подвигів.

Зелений колір і його численні відтінки - відмінна альтернатива традиційним білим і бежевим кухням. Завдяки різній палітрі зелених відтінків, на кухні завжди буде панувати весна і свіжість, а також один із стилів, в якому бездоганно виглядає цей колір: прованс, кантрі, класичний і мінімалізм.

Порада! Не рекомендується робити кухню в оливковому кольорі, оскільки цей відтінок викликає почуття занепокоєння і навіть депресію.

Психологами доведено, що кухня яскравого кольору - зелені, корисних овочів і фруктів, сприятливо впливає на настрій. Вранці в цьому приміщенні легше прокинутися, тут приємно готувати, і діти (та й дорослі) на зеленій кухні з'їдають більше. Якщо ви не готові до яскравих меблів, але хочете додати в кухню весняного настрою, то можна зробити зеленим кухонний фартух або купити зелені стільці і штори.

Дизайн кухні зеленого кольору - фото

Помаранчевий колір кухні

Соковитий оранжевий колір викликає апетит, що особливо необхідно сім'ям, в яких присутні маленькі діти. Всім відтінкам оранжевого саме місце на кухні: апельсинові, мандаринові, персикові і колір дині завжди будуть викликати тільки позитивні емоції, і створювати відчуття вічного літа.

Помаранчева палітра однаково прекрасна як у маленьких, так і у великих приміщеннях кухонь, але особливо сподобається це поєднання дітям. Для ще більшого затишку, дизайнери рекомендують додавати помаранчеві деталі в ті місця, де присутнє найбільше світла (вікно, «фартух»).

Помаранчеві кухні в інтер'єрі - реальні фото

Кухня коричневого кольору

Коричневий - це найпопулярніший і один з найдавніших кольорів, що присутні в дизайні кухонь. На кухні коричневого кольору завжди присутні комфорт і затишок, а всі відтінки цього кольору виглядають благородно.

Темні відтінки створюють образ затишного вогнища. Теплі кольори дарують відчуття розкоші і величі. Світлі відтінки універсальні, тому відмінно гармонують з іншими квітами.

«Їстівна гамма» - шоколадний, кавовий, карамельний і горіховий - сприяють відмінному травленню. Крім того, коричневий колір відмінно виглядає з будь-якою текстурою (скло, камінь, дерево) і з натуральними відтінками, створюючи свіжий куточок природи вдома.

Це особливо актуально для міських жителів. На окрему увагу заслуговує рідкісний відтінок коричневого - «венге». Венге буває декількох відтінків, але саме глибокий коричневий відтінок вибирають шанувальники витонченості і розкоші.

Фото кухні в коричневих тонах

Синя кухня

Ще одним незвичайним рішенням на кухні є синій колір. На відміну від зеленого цей колір, навпаки, пригнічує апетит, і тому підійде господиням, що сидять на дієті.

Якщо ви небайдужі до синього кольору, але не готові купувати меблевий гарнітур небесного кольору, це не привід відмовлятися від улюбленого кольору. Також компромісним рішенням будуть блакитні меблі або відповідне оздоблення стін.

Фото синіх кухонь в інтер'єрі

Червона кухня

Червоний колір - сміливе рішення для людей з бездоганним смаком. «Їстівні» відтінки червоної палітри на кухні - малиновий, полуничний, вишневий, гранатовий - вранці миттєво пробуджують, а ввечері надають експресивності і при меншій кількості світла, створюють інтимну обстановку.

Червоний колір - колір любові і тепла, тому він ніде не виглядає так добре, як на кухні, в місці, де можна зібратися на велике застілля або романтичну вечерю.

Крім різноманіття стилів, в яких присутні відтінки червоного (прованс, ретро, ??фьюжн, класичний стиль), червоний відмінно поєднується з іншими кольорами і що немало важливо, з різними геометричними візерунками.

Червоний колір відмінно виглядає на великих кухнях, але небезпечний для маленького приміщення, оскільки він візуально звужує простір і сильно стомлює. Розумний дизайн приміщення в червоному кольорі стане родзинкою і гордістю мешканців квартири.

Щоб червоний не виглядав вульгарно, не варто вибирати повністю гарнітур з червоних глянцевих фасадів. Спробуйте скомбінувати нижні шафки червоного кольору з навісними чорними або сірими. А матові фасади складного винного або коралового кольору будуть гармоніювати зі спокійним інтер'єром (сірими і бежевими відтінками).

Кухні червоного кольору - фото

Сіра кухня

Якщо ви хочете купити модну кухню на століття, зупиніться на сірому! Цей колір є нейтральним і ніколи не вийде з моди.

Сіра кухня популярна в різних інтер'єрах, але найчастіше її пропонують використовувати в стилі лофт. Багато сучасних виробників кухонних меблів виготовляють фасади «під бетон». Сірий красиво поєднується з цегляними стінами, і така кухня дуже практична (стійка до забруднень і вицвітання). А якщо ви сумніваєтеся, і сірий досі вам здається нудним - не забудьте додати яскраві аксесуари.

Кухня сірого кольору - фото

Поєднання кольорів в інтер'єрі кухні

Вибір кольору для кухні - це один із способів вираження власного смаку і думки, якими, в кінцевому рахунку, рухає сила уяви. Творчість і натхнення при проектуванні інтер'єру грає важливу роль і впливає на те, як це приміщення буде сприйматися в повсякденному житті.

При плануванні кухні, дизайнери рекомендують використовувати як мінімум два кольори 50/50 або три в співвідношенні 60-30-10, де:

  • 60% - це домінуючий колір;
  • 30% - рецесивний відтінок;
  • 10% - акцент.

Дуже зручно поєднувати кольори, використовуючи такі схеми:

  • Контраст. Кольори рівносильно протилежні однин одному.
  • Аналог. Вибирати відтінки потрібно  із спектру кольорів одного кольору.
  • Монохром. Використовується основний колір і його відтінки.

Щоб підібрані кольори в результаті не виявилися безглуздими і не зіпсували картину, досить скористатися нюансами, наведеними нижче:

  • Білий колір відмінно виглядає з червоним і одвічним антагоністом - чорним, а ось з сірим і блакитним білий не можна поєднувати на кухні.
  • Зелена палітра бездоганно поєднується з натуральними відтінками: помаранчевим, коричневим або червоним.
  • Червону гаму (якщо брати цей колір за основу), необхідно розбавляти білим, чорним або коричневим, але небезпечно додавати до нього зелений в якості другого кольору. Декор жовтого і помаранчевого кольору не зіпсує загальну картину.
  • Помаранчевий колір - один з небагатьох кольорів, який можна поєднати з блакитним кольором на кухні. Крім того, з помаранчевої палітрою відмінно виглядають: зелений, фіолетовий і червоний.
  • Коричневий колір на кухні вигідно виглядає з натуральними відтінками - помаранчевим і зеленим (фісташковий, лимонний). Незвично, але дуже привабливо виглядає коричневий з блакитним і рожевим.
  • Чорний колір благородно виглядає з будь-яким партнером, будь то світлі або темні, пастельні або насичені кольори. Особливо вигідно виглядає чорний з золотом, сріблом або бронзою.
  • Блакитний відтінок, особливо бірюзовий або небесний, складе ідеальну пару з червоним, коричневим, жовтим і помаранчевим, а ось з білим або чорним поєднувати не варто.

Застосовувати той чи інший колір можна не відразу: досить поміняти колір одній зі стін або придбати меблі, а далі, взявши вподобаний колір за основу, поступово приходити до гармонії.

Найкращі кольори для кухні

На думку дизайнерів, ідеальними кольорами для створення кухні вважаються: білий, зелений і коричневий, але кожна людина, створюючи унікальний дизайн, має право вибрати свій колір.

Важливо пам'ятати, що на сприйняття впливає:

  • розмір приміщення;
  • висота стелі;
  • освітлення кухні природним і штучним світлом;
  • мета, для якої створюється дизайн.

Знаючи подібні тонкощі, вибрати відповідний колір для кухні буде не складно. Навіть не володіючи навиками створення крутого інтер'єру, досить використовувати перераховані вище поради, щоб кухонне приміщення було теплим, затишним, в ньому ніколи не пропадав апетит та завжди був гарний настрій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кухня, Інтер'єр, Ремонт, дім
В тему