Поради

Що робити якщо смартфон впав у воду?

Що робити якщо смартфон впав у воду?

Зараз прийнято постійно тримати при собі телефон. Ми їмо, відпочиваємо на природі і ходимо в туалет тільки з телефоном в руці або кишені. Не дивно, що найчастіша причина поломки - потрапляння телефону в воду або води в телефон.

Найчастіше це закінчується фатально, але певний відсоток втоплених гаджетів можна врятувати, якщо не розгубитися в перші кілька секунд і провести правильну «реанімацію».

Що відбувається з телефоном після зіткнення з будь-якою рідиною

Як і будь-який прилад, пов'язаний з електрикою, телефон не терпить вологи. При її потраплянні всередину починаються процеси різного ступеня оборотності:

  • окислюються контакти, що ведуть до різних зовнішніх деталей (аудіовиходів, кнопок включення і регулювання, камери, гнізда для USB) і внутрішніх блоків, в результаті одна або кілька функцій смартфону виходить з ладу. В такому випадку необхідно звернутись в сервісний центр тут;
  • волога і солі, що містяться в рідині, роз'їдають системну плату і всі металеві мікродеталі, що веде до повного відключення телефону;
  • вода потрапляє всередину екрану, після чого зображення стає нечитабельним.

Якщо така неприємність трапляється зі старими кнопковими телефонами, то можливо заїдання кнопок, які починають неадекватно реагувати на натискання (не працюють або, навпаки, спрацьовують цілими групами).

Різні моделі смартфонів реагують на потрапляння води не однаково. У смартфонів Sony Xperia Z, Samsung Galaxy з S4 до S7, Samsung Galaxy Xcover 3 і ряду інших моделей заявлені водонепроникні якості, тому їх шанси вижити після утоплення набагато вище.

У менш захищених телефонів і смартфонів передбачити результати після попадання води неможливо. Зазвичай результат розцінюється як «пощастить - не пощастить», але у тих, хто не вживає ніяких заходів з порятунку, ймовірність того, що не поталанить наближається до 100%.

Як волога потрапляє в телефон

Всі варіанти зіткнення з вологою можна розділити на очевидні і непомітні випадки, але кожен з них призводить до руйнівних результатів, тому вимагає уваги.

Очевидний випадок - це падіння телефону в калюжу, унітаз, таз з водою, попадання в пральну машину, під рідину з перевернутої чашки або склянки. Після цього власник відразу починає роботу з порятунку.

Але можливі варіанти, коли користувач вчасно не розуміє, що всередину потрапила волога, наприклад:

  • користувалися телефоном під час дощу, снігопаду;
  • апарат знаходився в вологому місці (зовнішній кишені, рюкзаку, дамській сумочці);
  • телефон давали грати дитині до року, яка брала його в рот. Не варто сміятися, оскільки слина володіє великим роз'їдаючим і проникаючим ефектом;
  • в будинку є маленькі тварини (кошенята, щенята), які не контролюють себе і лізуть скрізь, в тому числі і туди, де лежить залишений без уваги телефон.

У перерахованих випадках господарі далеко не відразу виявляють, що трапилося з телефоном і чому він перестає працювати.

Тому, якщо мав місце один з факторів ризику, телефон потрібно уважно оглянути і, при підозрі на потрапляння вологи вжити всіх заходів, щоб його висушити, а тільки потім користуватися апаратом.

Ще гірше, якщо телефон стикається не з чистою водою, а з такими рідинами, як кава, пиво, кола, суп, морська вода і безліч інших варіантів, в яких міститься цукор, солі та інші мінеральні речовини. В цьому випадку телефон потрібно не тільки висушити, а й ретельно почистити.

Перша допомога при «утопленні» телефону

Як і у випадку з тонучими людьми, втоплений телефон потребує прийняття екстрених заходів.

Що робити якщо смартфон впав у воду?
Що робити якщо смартфон впав у воду?

У перші секунди після утоплення телефону дуже важливо:

  • вийняти телефон з води;
  • відкрити кришку і вийняти акумулятор, сім-карту і карту пам'яті, при цьому не потрібно витрачати часу на відключення телефону натисканням кнопок, оскільки після вилучення акумулятора він сам перестане працювати;
  • якщо акумулятор внутрішній і його неможливо вийняти, то телефон відключається, як належить за інструкцією;
  • зняти футляр;
  • після цих дій необхідно висушити апарат.

Далі, якщо ви дійсно хочете врятувати телефон, не полінуйтеся і якомога швидше зверніться в сервісний центр для повного розкриття телефону, видалення залишків рідини та очищення основних вузлів гаджета від оксидів. Навіть якщо телефон висохне, на друкованій платі залишаться оксиди, які продовжать руйнувати струмопровідні елементи. Наслідки можуть бути незворотні, а подальший ремонт неможливим.

Якщо ж немає можливості відразу звернутися в сервіс, спробуйте зробити наступне:

  • Ретельно протріть телефон серветкою або носовою хусткою. Оскільки в 90% серветка або хустка виявляться паперовими, то потрібно уважно стежити, щоб розмоклі частини не залишилися всередині апарату.
  • Протріть сім-карту і носій пам'яті, вони зазвичай мало ушкоджуються водою, тому ймовірно залишаться робочими.
  • Хтось рекомендує висушити феном або витягнути воду пилососом, але в результаті з великою ймовірністю можна просто загнати воду всередину, туди, де її до цього не було. Сушити гарячим феном категорично не можна, оскільки гаряче повітря - це сам по собі негативний фактор. Аналогічно не можна сушити на батареї або в духовці, якщо у них температура понад 25 ° С.
  • Після впливу липких, густих розчинів або солоної води доступні нутрощі телефону очищають, для цього використовують палички для чистки вух, зубочистки або сірники з намотаною ватою, які бажано змочити в спирті - медичному (70%) або ізопропіловому (99%), асептоліні (етиловий спирт 90%, який продається в аптеках). Горілка, одеколон або інші спиртовмісні склади не підійдуть.

Можна просто покласти телефон на серветку і залишити його не менш ніж на 24 години, а ще надійніше - на 48 годин. При цьому через кілька годин міняти вологу серветку, поки вона не залишиться повністю сухою.

Як просушити від вологи смартфон?
Як просушити від вологи смартфон?

Категорично не можна намагатися включати телефон до його повного висихання, як би не хотілося перевірити, чи працює він.

Дії з втопленим телефоном через добу

На наступний день можна включити телефон, але при цьому дотримуватися певної послідовності дій.

  • Спочатку телефон включається без сімки і карти пам'яті, щоб не ризикувати ними.
  • Якщо телефон почав завантажуватися як зазвичай і вимагає сім-карту, екран виглядає як раніше, переходимо до подальшої перевірки, якщо ж апарат не включився або видає звуки включення, але екран не реагує, то негайно вирушаємо в сервісний центр.
  • При оптимістичному розвитку подій по черзі починаємо перевірку роботи і фіксуємо всі порушення: рівня і чистоти звуку в динаміках і через навушники, функції мікрофона, роботу камери у всіх режимах, програмне забезпечення (Wi-Fi та інші сервіси).
  • Приєднується і перевіряється робота сімки і флешкарти.
  • Телефон підключається до зарядки і фіксується час, який необхідний на повну зарядку.

Навіть найменші порушення в роботі не можна залишати без уваги, оскільки майстру простіше зачистити контакти або провести інші операції до того, як залишки вологи завдадуть непоправної шкоди.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: техніка
В тему