Поради

Яким має бути планшет для дитини: обираємо правильно

Яким має бути планшет для дитини: обираємо правильно

З кожним роком технологічний процес іде вперед і молодшає – нині складно знайти першокласника без модного телефону чи навіть планшету. Діти ледь не з народження нерозлучні із гаджетами та вже у 2-3 річному віці добре вправляються із комп’ютерними іграми та іншими технологічними «фішками», котрі для їх батьків стали доступними у значно пізнішому віці.

Тому родини не зволікають та купують гаджети для дуже маленьких дітей. Попри те, що противники такої схеми заявляють, що дітям це не потрібно, насправді той же планшет може приносити величезну користь для дитини.

Є чимало навчальних програм, розрахованих для діток навіть із 2-річного віку, додатки, котрі допомагають вивчати кольори та цікаві факти про світ тощо. Навчальні програми Ви можете знайти по цільових запитах в пошукових системах або клікнувши по відповідній рекламі в Google Одеса. Тож планшет – сучасний варіант поліфункціональної розвиваючої іграшки, що тренує пам’ять та інші корисні навички.

Дитині не потрібен «дорослий» планшет, оскільки чимало функцій пристрою вона просто не використовуватиме, а через їх наявність гаджет коштуватиме значно дорожче. Тому виробники техніки пропонують спеціальні дитячі версії планшетів, котрі максимально задовольняють запити юних дослідників.

До покупки слід поставитися серйозно, бо дитина напевне захоче перевірити пристрій на міцність. Розповідаємо, чим дитячі планшети відрізняються від інших, на що звернути увагу при виборі, котрі важливі критерії є оптимальними та чому така покупка буде корисною.

Як вибрати планшет для дитини: на що звернути увагу

Не забувайте, що купуєте планшет не для себе, тому складіть умовний чек-лист можливостей пристрою та визначтеся із бюджетом. Отож, обираючи планшет врахуйте:

  • Вартість. Дитині, хай то буде немовля чи вже дорослий 9-річний школяр, не потрібен надто коштовний варіант. Тобто, 2-річному немовляті навряд чи знадобиться величезний обсяг пам’яті, а він безпосередньо впливатиме на те, скільки коштуватиме покупка.
  • Технічні характеристики. Визначтеся із переліком базових функцій, котрі потрібні дитині. На них слід орієнтуватися, виходячи із віку. Аби планшет не зависав, він повинен мати хоча б 1 Гб оперативки чи можливість встановлення слота для збільшення обсягу пам’яті. Врахуйте, чи дитина використовуватиме його поза домом, адже тоді знадобиться й можливість встановлення модему тощо.
  • Якість зображення. Розширення потрібне не менше обсягу 1280 на 720 пікселів щоб дитина не жмурила очі, вглядаючись в екран. Офтальмологи радять звертати на це особливу увагу, адже поганий екран негативно вплине на зорову функцію дитини.
  • Надійність збірки. Планшет повинен бути надійно змонтований – якщо йдеться про дітей дошкільного та початкового шкільного віку, корисно, аби він був стійким до ударів, води та пилюки.
  • Наявність спеціальних дитячих додатків. Чимало виробників пропонують планшети із готовим набором програм та розвиваючих ігор, декотрі із них неможливо окремо скачувати із сервісів. Тож наявність цих додатків – чудовий бонус для обраного пристрою.
  • Наявність функції батьківського контролю. Дуже корисна штука, що дозволить обмежити перелік сайтів, котрі дитина може переглядати із планшета, та можливість вивчення історії переглядів. Доступна не у всіх планшетів, отож коли цікавить ця система, обов’язково поцікавтеся її наявністю у конкретній моделі.

Який вибрати планшет для дитини виходячи з віку

Дитячий вік, звісно, відіграє важливу роль при виборі моделі. Адже чим старша дитина, тим складніші маніпуляції вона здатна проводити, розв’язувати складніші завдання та опановувати складніші додатки. Відтак, покупка для найменших дітей значно відрізнятиметься від планшета, що підійде школяреві.

Планшет для дитини 2-4 роки

Найперше, слід зауважити, що чимало лікарів-психологів та офтальмологів схиляються до думки, що дітям не слід давати планшет у віці 2-3 років і ось чому.

Планшет для дитини із раннього віку є рятівною «соломинкою» для батьків: роздратоване дитя швидко переключиться на яскравий мультик з планшету. Тому батьки привчають дитину до принципу цукерки: плач малюка – сигнал давати цукерку, якою у цьому випадку виступає планшет. Дитина, попри не розуміння процесу, здатна маніпулювати та вимагати у батьків улюблений пристрій за кожної нагоди.

Офтальмологи ж пояснюють негативний вплив тривалим переглядом роликів на планшеті, або давання його дитині в дорозі. Адже під час руху та одночасного перегляду ніжні дитячі очі напружуватимуться втричі більше.

Проте негативні впливи легко мінімізувати. Тобто слід встановити чіткий ліміт – наприклад, 1 годину користування планшетом для дитини 2-3 років. У цьому віці дитятко найбільше любить дивитися кіно, є чимало додатків із розвиваючими іграми, спеціально розробленими для такого юного малюка.  Відтак, коли ви готові контролювати ігри малюка із пристроєм, можете сміливо купувати.

Для дітей 2-4 річного віку підійдуть планшети із нескладним набором характеристик що коштують досить недорого.

Особливу увагу звернуть на стійкість корпусу: навряд чи дитина дуже бережно ставитиметься до планшету. Зрештою, найкраще брати ударостійкий пристрій. Водночас дитячий планшет потрібен легким, аби малюку було легко впоратися із ним без допомоги мами, та яскравим – віддайте перевагу кольоровому варіанту.

Розмір екрану – мінімум 7 дюймів, обсяг пам’яті – приблизно 1 Гб. Окрім того, зауважте навігацію технікою, адже саме просте користування дуже важливе для дитини. Малюк повинен вміти легко керувати планшетом.

Важливо, щоб пристрій або мав вбудовані навчальні додатки, або ж можливість підключення до мережі інтернет, щоб їх скачати. Йдеться про абетку, пазли, дитячу рахівницю, стимулятор клавіатури, аудіопрограми для прослуховування казок. Коли дитині виповниться 4 роки, слід залучати складніші додатки та починати підготовку до школи. Це - програмки для вивчення іноземної мови, математики тощо.

Планшет для дитини 5-9 років

Починаючи із передшкільного віку та школяра вже значно менше цікавитимуть додатки для складання пазлів. Тому покупка для старшої дитини повинна орієнтуватися на інші функції.

  • У віці 5-7 років планшет стане надійним помічником для читання. Обирайте планшет із більшим дисплеєм 8-10 дюймів. Окрім того, є спеціальні системи, які читають разом із дитиною. Наприклад, піж час читання вголос при правильному прочитанні слово підсвічується, або ж на тлі грає приємна музика. Це мотивуватиме дитину старатися.
  • Ігри для цієї категорії також потрібні складніші. Відтак, операційні система та швидкість процесору мають бути більшими – хоча б 1200 МГц. Врахуйте також, що для зберігання файлів 1 Гб недостатньо – обсяг пам’яті має становити принаймні 2 ГБ, а пристрій має мати слот для розширення пам’яті.
  • Для школярів планшет виконуватиме роль своєрідного органайзера, куди зручно заносити домашнє завдання, а також скачувати презентації із заданих в школі тем. До того ж, школярі для рефератів чи доповідей із допомогою планшету легко шукатимуть інформацію в інтернеті. Батькам слід оцінити наявність функції батьківського контролю, котра дасть змогу контролювати, аби дитина не заходила на бажані сайти.
  • Наявність та якість камери. У більшості школярі є активними користувачами соцмереж, тому звісно, захочуть ділитися із друзями гарними фото. Зрештою, навіть поспілкуватися із однокласниками по скайпу у час канікул можна з допомогою планшету із камерою.
  • Підтримка Wi-Fi , ЗG та GPS – корисні функції, що дадуть змогу дитині користуватися інтернетом у школі (що знадобиться для навчання), а GPS дозволить батькам завжди знати, де знаходиться дитина.
  • Для старших дітей також важливим є обсяг акумулятора – батарея повинна тримати принаймні 3-4 години не менше 5000 мА год. Звісно, чим стійкіша батарея, тим більше коштуватиме обрана техніка.

Головні критерії вибору планшета

Щоб планшет був максимально функціональним та корисним, при покупці оцініть наступний перелік критеріїв.

Дитяче програмне забезпечення та операційна система

Під «дитячим програмним забезпеченням» планшета мається на увазі, що гаджет міститиме  перелік програм, котрі підходять для певного віку. Йдеться про програми, що сприяють розвитку пам’яті та розвитку дитини. Їх розробляють під кожен вид операційної системи, котра може бути встановлена на планшеті.

Від операційної системи, встановленої на планшеті, залежатиме його продуктивність. Нині найпопулярнішими є два варіанти – Android та iOS.

Перший тип системи підходить для планшетів різних виробників, тож дитячі планшети на Андроїді є найпоширенішими. Чим новіша модель пристрою, тим сучасніша прошивка та швидша робота планшету. Андроїд простий у роботі, старші діти самотужки зможуть оновлювати та замовляти додатки. Найліпше працює із сервісами Google.

iOS є спеціалізованою системою для техніки компанії Apple. Загалом функціонал схожий до такого в Андроїда, робота із файлами дещо складніша. Однак система iOS пропонує багато цікавих платних та безкоштовних додатків для навчання дитини, є можливість використання  сенсорної палички – стилоса. Водночас, така покупка коштуватиме дорожче, вища вартість обслуговування.

Ще виділяють операційну систему Windows, котра найбільш характерна для планшетів-трансформерів. Купувати такі пристрої є сенс для дітей із 8-ми років, бо вони складніші у роботі. До того ж, для цієї операційної системі розроблено значно менше тематичних додатків.

Наявність слота для SIM і підключення до інтернету

Можливість під’єднання до всесвітньої мережі дуже важлива,  а коли йдеться про школяра –необхідна. Адже готувати ся до уроків та шукати інформацію без доступу до інтернету буде складно. Усі сучасні планшети мають спеціальний порт для під’єднання до безпровідної мережі Wi-Fi.

Проте зручно, коли  дитячий планшет має слот для SIM-карти. Безпровідний Wi-Fi ловить не всюди,  а завдяки наявності сімки є змога підключитися до мобільного інтернету, покриття якого є скрізь. Таким чином, буде вихід у мережу на швидкості 3G чи навіть 4G. Окрім того, на такий планшет можна подзвонити, оскільки наявність слоту даватиме планшету й можливості телефону.

Обсяг внутрішнього накопичувача, наявність слота для карт MicroSD

Внутрішній накопичувач визначає обсяг пам’яті, котрий передбачений для встановлення програмного забезпечення. Кількість необхідної пам’яті залежить і від операційної системи: для Андроїда обсяг внутрішнього накопичувача має становити  16-32 Гб, для Windows —  64 Гб пам’яті.

Окрім того, ці моделі мають слоти для встановлення спеціальних карт, що розширюють пам’ять. Зазвичай, конкретна модель пристрою має обмеження, тобто у характеристиках вказаний максимальний обсяг слоту MicroSD. Який же виріб купити для дитини, слід орієнтуватися за її запитами. Якщо вона зберігає велику кількість інформації або файли великого розміру, зупиніться на вмісткішому варіанті.

Водночас, варіанти на iOS не мають слотів для збільшення обсягу пам’яті пристрою. При покупці одразу врахуйте пам’ять із запасом.

Об'єм оперативної пам'яті, потужність процесора

Оперативна пам’ять планшета відповідає за тичасове зберігання програмного коду при роботі з ОС та додатками, тож від неї безпосередньо залежить швидкість роботи планшета дитини.

Тобто достатня кількість оперативної пам’яті забезпечить шустрість планшета дитини та можливість працювати із кількома додатками одночасно. Тож планшетам на Android буде досить 1,5-3 ГБ оперативної пам’яті, для Windows та iOS -  4 Гб.

Процесор також відповідає за швидкість роботи системи. Його потужність вимірюють кількістю ядер. Для користування дитині вистачить 2-4 ядра. Сучасні варіанти пропонують навіть 8 ядер, однак чадо не виконуватиме таких складних задач, та й навряд чи ваше чадо на планшеті буде одночасно обробляти 8 завдань. Щодо частоти роботи, то вистачить 2 Гц.

Ємність акумулятора

Хороший планшет для малюка має працювати без підзарядки хоча б 3-4 години. Тривалість роботи залежить від ємності акумулятора. Мінімальний обсяг, потрібний для школярів – 5 тис мА/год, для дошкільняти допускається дещо менше.

Зауважте, що вдома практично завжди буде можливість підзарядитися, тож багато залежить від того, де дитина буде використовувати пристрій. Окрім того, не забувайте встановлювати ліміт часу на використання планшету на день.

Кращі виробники планшетів для дітей      

На ринку нині чимало компаній, які зарекомендували себе як надійні виробники. Є компанії, що спеціалізуються лише на дитячих варіантах, інші ж виробляють і дорослі моделі.

Так, серед виробників планшетів для найменших, для покупки зверніть увагу на  Amazon, Kurio, LeapFrog, Turbo, Monster, Jumper. Для дітей 7-10 років рекомендують Samsung, Huawei , Lenovo, Asus, DIGMA, Apple.

Не забувайте, планшет – це не лише коштовна іграшка, а й неабиякий помічник для батьків. Головне чітко визначити правила користування гаджетом, встановити обсяг дозволеного часу та навчати дитину разом із такою технікою стане значно легше.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, техніка
В тему