Поради

Як вивчати англійську по пісням

Як вивчати англійську по пісням

Англійська мова – мастхев для тих, хто хоче розвивати кар’єру, слухати пісні чи подорожувати. Вона давно стала міжнародною мовою у різних галузях – від дипломатичних переговорів до повсякденного спілкування із туристами у різних куточках світу. Тож достатній рівень англійської став природною вимогою часу.

Осилити її не так складно, як може здатися спочатку. Адже з’явилися чимало прогресивних методів вивчення, наприклад – із допомогою пісень. Цей метод підійде для тих, хто не може одразу «влитися» у процес із репетитором. Слухаючи мелодію та текст можна непомітно для себе підтягувати знання мови.

Водночас, не варто покладати надій, що лише завдяки пісням легко вивчити англійську досконало та розмовляти на рівні носія. Насправді для цього слід займатися додатково, не обмежуючись цим підходом. Проте саме навчання через пісні дасть змогу звикнути до англійської та з усіма силами влитися у процес, він стане чудовим початком на шляху до вільного володіння мовою.

Вивчення англійської за піснями
Вивчення англійської за піснями

Переваги вивчення англійської за піснями

Отож, чому варто слухати пісні та таким чином підтягувати свій рівень знань? Та тому, що цей метод має чимало переваг:

  • Навчає сприймати мову на звук. Чимало людей, які вчать мову із підручників згодом стикаються із проблемою, що не встигають за співрозмовником. Натомість пісні стимулюють вухо «звикати» до англійської мови – до тону, ритмомелодики, наголошення слів тощо. Тож фахівці рекомендують слухати пісні мовою, яку вивчаєте.
  • Удосконалює вимову. Звісно, запам’ятати вимову багатьох слів на уроках чи лекціях із першого разу важко. Натомість пісню можна поставити на паузу та спробувати повторити текст за улюбленим виконавцем. Це – метод позбутися такого ненависного акценту, який видає у вас іноземця, а не носія англійської мови. Водночас, зверніть увагу, що для удосконалення вимови у якості вчителів слід обирати англомовних виконавців. Гарним прикладом носіїв чистої англійської є Sting, The Beatles, Chris de Burgh, The Rolling Stones, Pink Floyd, тож вподобайте їх пісні.
  • Збільшує словниковий запас. Слухаючи пісні, вам траплятимуться і знайомі слова, і нові. Коли ви кілька разів почуєте пісню і зрозумієте, що не знаєте деяких визначень, мозок підкаже погуглити або озброїтися словником щоб вирішити цю загадку та зрозуміти зміст пісні до кінця. Окрім того, нині є чимало онлайн-сервісів, які пропонують одночасний перегляд англійського тексту пісні та перекладу. Також дослідження показали, що слова і текст, які ви вловили на звук, запам’ятовуються краще, ніж зазубрені у ході сухої лекції.
  • Вивчати мову можна будь-де. Для того, щоб підтягувати власні знання не обов’язково виділяти декілька годин та усамітнюватися від світу. Досить просто закинути пісні у плеєр чи на телефон та прослуховувати їх коли є вільна хвилина і настрій. Таким чином вивчати іноземні пісні зручно у транспорті, у черзі чи під час здійснення покупок у супермаркеті. До того ж, заняття дасть можливість відволіктися від нудних та одноманітних обставин та отримати користь.
  • Можливість вивчати фразеологізми. Англійська багата на стійкі фрази, які мають певні значення. Тобто якщо перекладати кожне слово окремо, вийде щось незрозуміле, але коли перекладати цілу фразу – отримаємо стале значення. Наприклад, у піні гурту Linkin Park «Numb» є рядок «...put under the pressure of walking in your shoes...». Дослівний переклад зіб’є вас із пантелику та ви подумаєте, що тут якась помилка. Однак тут якраз ідеться про ідіому, оскільки в англійській «walking in your shoes» означає «ставити себе на ваше місце, розуміти, у якій ситуації ви опинилися». Перелік текстів пісень англійською мовою із фразеологізмами перегляньте на сайті http://www.henry4school.fr/Language/idiominsong.htm.
  • Поєднання приємного з корисним. Для навчання виберіть пісні, які вам подобаються – наприклад, сингли улюбленого гурту. Якщо ж ви раніше не слухали англомовних пісень, це чудовий час відкрити для себе крутих виконавців.
  • Це – дієвий метод. Як свідчать дослідження, респонденти, які вивчали англійську у тому числі завдяки пісням значно поліпшили свій рівень порівняно із тими, хто віддавав перевагу лише лекційним заняттям. Окрім того, не забувайте, що пісня здатна викликати емоції, котрі стимулюють краще запам’ятовувати тексти.

Як вчити англійську за піснями: алгоритм

Отож, найперше, що нам треба – обрати пісню. Не починайте процес із дуже складних чи надто швидких пісень, оберіть щось із розміреного темпу, де можете розчути текст. Тобто розпочинати студіювання із композицій у стилі блек-метал – не найліпший вибір.

Також зверніть увагу на те, що вам подобається, аби вивчення англійської не стало нудним. Радять слухати пісні, у яких розповідається якась історія, бо таким чином вдасться ліпше розуміти загальний сенс пісні.

Англійська мова через пісні
Англійська мова через пісні

Зверніть увагу, щоб до композиції, яку ви оберете, вдалося знайти текст – без нього процес навряд чи буде успішним. Тексти можна переглядати тут https://www.lyrics.com/ чи тут https://www.exposedlyrics.com/, а ось на цьому сервісі зручно дивитись кліпи англомовних виконавців із субтитрами http://www.musicenglish.co.uk/.

Обрану пісню слід прокручувати по кілька разів поспіль. Потім робіть паузу та розберіть, які слова чи фрази ви розчули, значення яких розумієте, а до котрих потрібен переклад.

Наступним кроком є розібрати текст. Для цього знайдіть слова композиції через та перепишіть або роздрукуйте їх. Працювати у паперовому форматі зручно, оскільки просто над словами можна нотувати переклад або ж робити інші записи.

Перекладіть нові слова та кілька разів прочитайте їх уголос. Не обов’язково одразу завчати весь текст – досить вивчити лише виписані слова.

Тепер спробуйте співати разом із виконавцем. Мелодію ви вже знаєте, текст перед очима – тож пробуйте заспівати її дуетом. Якщо місцями не встигаєте, не впадайте у відчай: вже за кілька репетицій ситуація покращиться. Згодом спробуйте співати без тексту.

А тепер головне – періодично повторюйте пісню та робіть вправи, співайте без тексту, пригадуйте переклад слів тощо. В середньому при інтенсивних заняттях у трихвилинній пісні можна вивчити до 30 слів.

Звернуть увагу! Часом заради рими автори створюють не зовсім правильні конструкції, наприклад, міняючи в англійському тексті слова місцями. Тому якщо щось здається нелогічним, спробуйте пошукати це речення з допомогою перекладача  – можливо, це фразеологізм, а можливо, дещо викривлена конструкція.

Як вивчати англійську за допомогою пісень і музики: поради

Щоб краще засвоювати англійську приготуйтеся до інтенсивну і головне – не думайте, що після прослуховування трьох композицій улюбленого виконавця ви вже вільно спілкуватиметеся цією мовою.

  • Перше правило, яке дозволить покращити свій рівень – працелюбність та регулярність. Намагайтеся брати максимально від кожного «заняття», слухайте пісні із навчальною метою щодня. Навіть коли немає настрою вчитися, просто увімкніть англійську пісню як фон та продовжуйте.
  • Більше дізнавайтеся. Якщо відчуваєте, що втрачаєте інтерес, чи опускаються руки бо результат не миттєвий, дізнайтеся про виконавця та пісню більше: в чому сенс, яка історія створення, цікаві факти тощо. Так ви не захочете здатися.
  • Не соромтеся починати із дитячих композицій. Якщо рівень володіння англійською мовою зовсім не високий чи взагалі нульовий – розпочніть із дитячих пісеньок. Вони не складні і дадуть змогу без сторонньої допомоги засвоїти низку основних понять – лічбу, дні тижня та місяці, назви тварин тощо.
  • Застосовуйте всі методи. Для полегшення навчання скачайте додатки-словники чи перекладачі на свій телефон. Вони допоможуть швидше орієнтуватися у тексті. Також скористайтеся Shazam – додатком для англійських пісень зі словами.
  • Не перевантажуйте себе. Аби краще вникати у пісню та англійську, не поспішайте перестрибувати. Виділіть для ознайомлення із композицією цілий день, до нової пісні переходьте наступного дня.
  • Змінюйте стилі. Починайте із поп-пісень, поступово долучайте кантрі, джаз, рок та навіть оперу. Таким чином ви урізноманітните і виконавців, і сюжети, і оберете те, що подобається найбільше.

Сайти для вивчення англійської піснями

Сайти для вивчення англійської піснями

Кращі сайти для вивчення англійської за піснями

Перевага підняття свого рівня англійської через пісні з допомогою спеціалізованих сайтів у тому, що тут є можливість робити додаткові вправи та завдання. Вони дозволять краще запам’ятовувати та розуміти текст.

esolcourses.com

Вправи тут розподілені залежно від рівня знання мови. Для тих, хто має найнижчий рівень є розділ «Easy», для більш прокачаних – «Medium».

Зручність сервісу у тому, що ви сприймаєте текст і на слух і одночасно бачите пісню на екрані. Є вправи на часи та частини мови, коли слід обирати правильну форму слів. Окрім того, сайт не має обмежень: покращуйте свій рівень англійської з допомогою пісень коли та скільки завгодно.

EFL Club Songs

Тут зібрані пісні найпопулярніших гуртів та виконавців різних часів – від The Beatles до Луї Армстронга. Навчання спрямоване на аудіювання, тобто засвоєння інформації на звук. Тому у ході прослуховування теж треба буде тренувати вправи – вставляти пропущені слова та доповнювати фрази.  Програма одразу ж видаватиме результат, аби учень розумів, чи добре впорався.

Lyricstraining.com

Ресурс пропонує слухачам тисячі пісень для різного рівня. Суть така – вибираєте пісню, програвати її та у віконечку, що випливає, вказуєте знання мови. Залежно від вибраного рівня сайт підкидатиме вправи для тренування. Зробити їх всі треба за певний час – у процесі підвищення знань сервіс пропонуватиме все менше хвилин на виконання.

My Pop Studio

Цей сайт відмінний підходом до навчання мови. Тут легко створити власного виконавця, для якого слід написати слова пісні. Таким чином «учень» виступає ще й у ролі композитора та режисера. Працювати у сервісі зручно із командою, тож можливо до  курсу з піснями вдасться залучити друзів чи рідних.

crazylink.ru

Російськомовний сайт, котрий підходить для людей і різними знання англійської. Дасть змогу значно розширити лексичний запас англійської. Після вибору пісні спершу пропонують словник із основними словами та їх значенням, виконати вправи та переглянути кліп. Звісно, наведуть і текст перекладу пісні (на російську).

10 кращих пісень для вивчення англійської

«Strangers in the night», Френк Сінатра

Взагалі, чимало пісень цього виконавця залучають до вивчення англійської  («Moon River», «I Love You, Baby», «Let it snow» , «My Way» тощо). Розмірені ритми дозволяють добре розчути слова, тож якщо до вподоби його творчість – слухайте та запам’ятовуйте.

«You're Beautiful», Джеймс Блант

Сингл, що зробив виконавця всесвітньо відомим. Пісня отримала низку нагород та номінацій.

«Always», Бон Джові

Лідер за продажами серед пісень гурту. Цікава історія створення – її написали у якості саундтреку для фільму, однак картина не сподобалася музикантам, тож вони  не віддали її продюсерам, а згодом видали у складі альбому із кращими хітами.

«We Are The Champions»,  Queen

Світовий хіт, приспів котрого ви точно коли-небудь підспівували. Ця пісня просто заряджає на перемоги.

«Skyfal», Adele

Саундтрек до однієї із частин Бондіани. Автори отримали «Золотий глобус» за кращу пісню  і отримали за неї «Оскар».

«I See Fire», Ед Ширан

Саундтрек до фільму «Хоббіт», який прекрасно підходить для вивчення англійської.

«Shape of my Heart», Стінг

Одна із найуспішніших пісень виконавця, вийшла у 1993 році. Композиція має цікаву історію створення, розповідає про гравця в карти, якого не цікавлять виграші, а котрий намагається знайти логіку у грі та зрозуміти алгоритм.

 «Come Together», The Beatles

Складність пісні у тому, що перенесення лінійки нелогічне, тому акценти дещо зміщені, однак саме цим і цікаве творіння. Ця пісня має дуже багато переспівів, виберіть той, який найбільше припаде до душі.

«Wind of change», Скорпіонс

Рок-балада, яка ось уже 30 років є хітом, адже захопила європейські чарти ще із 90-их років. Вокаліст гурту Клаус Майне написав її після візиту в СРСР, композиція присвячена закінченню холодної війни та падінню «залізної завіси».

«Apologize», Timbaland

Дебютна пісня гурту, у колаборації із Ван Репаблік вона певний час була найбільш популярною на північноамериканських радіостанціях. Очолювала хіт-паради багатьох країy, за версією Billboard увійшла до 10-ки найуспішніших пісень десятиріччя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Англійська мова, навчання
В тему