Поради

Кашель у дитини: які бувають види кашлю та як їх лікувати

Кашель у дитини: які бувають види кашлю та як їх лікувати

Кашель – це складний процес, коли через подразник верхні дихальні шляхи скорочуються. По суті це захисний рефлекс, об організм намагається позбутися агента, який подразнює горло – це звичайний пил, вірус чи інфекція. Тож він є симптомом та сигналізує про захворювання, що можуть призвести до ускладнень, запалення тощо.

За статистикою, найпоширеніша причина звернень до педіатра – кашель у дитини. Особливу тривогу він викликає, якщо не минає тривалий час, заважає дитині та не дає нормально спати – у такому випадку дитині однозначно потрібна допомога. Лікар призначить медикаменти залежно від причини виникнення.

Кашель у дітей класифікують:

  • за тривалістю (короткотривалий, поступальний і постійний);
  • за перебігом (гострий, затяжний чи хронічний);
  • за кількістю утворення мокротиння (сухий чи мокрий);
  • за тональністю звуку (гавкаючий, хриплий, афонічний, вібруючий).

Слабкий кашель

Слабке кахикання є сухим та виникає через легке подразнення  безпосередньо горла. У дитини проявляється у вигляді легкого кахикання.

Слабкий кашель у дитини можливий у разі потрапляння в організм зовнішнього подразника – пилу, надто гарячого повітря, пилку рослин тощо, ще він може бути симптомом легкої алергічної реакції.

Окрім того, цей вид вважається супутнім проявом серйозних хвороб дитини. Наприклад, покашлювання спостерігають при хронічних захворюваннях носоглотки (аденоїд, риніт), початкової стадії туберкульозу легень та плевриту.

Якщо кашель має зовнішню причину, дитина легко його позбудеться. Та коли дитина кахикає  регулярно декілька тижнів, варто звернутися за допомогою до лікаря, аби не упустити складнішого захворювання.

Гавкаючий кашель

Свою назву отримав через особливий звук при кашлі, який нагадує гавкання собаки. Він виникає через запалення та набряк слизової оболонок гортані і голосових зв’язок дитини. У ході процесу не виділяється слиз, тому цей вид вважають сухим.

Кахикаючи дитина відчуває першіння та стискання горла і легко може втратити голос та звук, з’являються задишка та побіління покривів. Дуже небезпечний для дітей до 5 років через ще досить вузьку гортань. Дитина «гавкає» із широко відкритим ротом, різко втягуючи повітря.

Причини

Причиною гавкаючого кашлю у дитини є розвиток респіраторних захворювань чи алергії. Йдеться про ларингіти та фарингіти (із запаленням верхніх дихальних шляхів), ларинготрахеїт (про нього свідчить напухання гортані та голосових зв’язок). У деяких випадках є симптомом важких та небезпечних для дітей захворювань, як коклюш та дифтерія.

При хворобах із звуженням гортані «гавкання» значно ускладнює дихання – такий стан називають крупом. Напади зривають дитину посеред ночі, не вдається легко дихати, з’являється тахікардія тощо. При появі цих ознак обстежте дитину  у лікаря.

Лікування

Оскільки цей вид зазвичай є симптомом запальних чи респіраторних хвороб, необхідно діагностувати та вилікувати «основне» захворювання. Коли йдеться про вірусну природу хвороби, борються із нею за допомогою противірусних препаратів. Бактеріальні ж хвороби потребують «важкої артилерії» - антибіотиків, які дитині призначає лікар.

Самолікування недопустиме, адже може призвести до виникнення резистентності бактерій до антибіотиків та ускладнити подальше лікування. Натомість лікар допоможе підібрати засоби, аби позбутися від кашлю.

Вологий кашель

Характеризується чималою кількістю мокротиння. Тому під час кашлю чути приглушений, відхаркуючий звук. Згодом вихід слизу зменшується, однак це свідчить, що відбувається накопичення,  тож через деякий період дитина знову «гавкає».

Локалізується переважно у бронхах. Якщо слизу дуже багато, такий кашель називають булькаючим – через надлишок секрету чути легкий характерний звук булькання, що означає, що слиз потроху відходить. Загалом таке кахикання не вимучує організм дитини – головне вчасно відхаркувати.

Однак у дітей цей вид небезпечніший, ніж для дорослих: через малий діаметр шляхів та слабкі м’язи важче позбутися секрету.

Регулярний кашель та багато мокротиння свідчать про можливе запалення у гайморових пазухах  чи легенях. Тому якщо не стає легше, аби допомогти дитину треба вести до лікаря.

Причини

У дітей мокрий кашель майже завжди виникає внаслідок застуди. Слиз з’являється після «відступлення» захворювання до бронхів чи пневмонії до легень. Через запалення слизової клітини активно виробляють слиз, із виштовхуванням якого організм  позбувається й вірусів, які у ньому опинилися.  Утворене секрету подразнює дихальні шляхи та у дитини виявляється вологе бухикання.

Окрім того, є причини, не пов’язані із дихальним шляхами: у дитини тривале виділення мокротиння – можливе свідчення захворювань серцево-судинної системи. Саме тому так важливо консультуватися із лікарем. 

Лікування

Переважно у цьому випадку обирають застосування відхаркуючих препаратів та сиропів, або ж антибіотиків. Батьки за звичкою зразу дають дитині відхаркуючі. Однак доцільніше порадитися із фахівцем, адже іноді ліки призводять до надто активного виділення секрету та розрідження, що лише посилить кашель та стимулює появу хрипів – тоді допоможе антибіотик.

Для лікування дітей застосовують муколітики, бронхолітики та спазмолітики.

Сухий нічний кашель

Сухий кашель у дитини характеризують тим, що не відбувається виділення мокротиння, дитина дихає ротом, тож гортань постійно «лоскоче» повітря. Захворювання не дає дитині спокійно спати вночі, адже можливе загострення проявів саме у цей час доби.

Локалізується у горлі та гортані, звук – різкий. Окрім того, постійно відбувається легке подразнення стінки гортані, що викликає нові приступи кашлю у дитини.

У разі, якщо бухикання не минає протягом двох тижнів, дитині треба здати аналіз на коклюш.

Причини

Причина  або фізична, або вірусна. Фізична – коли реакція виникає після вдихання дитиною певних  речовин чи порошку (наприклад, муки). Окрім того, його здатне викликати занадто сухе повітря.

Вірусна – потрапляння на оболонки збудників респіраторних захворювань, які призводять до першіння та ускладнення дихання. Тому часто такий вид є симптомом розвитку хвороби – дитину потрібно відвести до лікаря, котрий після огляду визначить, де локалізований вірус, чи немає запалення тощо.

Лікування

Його можливо підібрати по-різному. Якщо кашель не надто різкий, допоможуть легкі пастилки на основі трав, що знімуть подразнення. Також застосовують трав’яні  льодяники і сиропи. Добре вибирати засоби на основі евкаліпту, котрий зробить дихання легким, допоможе позбутися печіння та охолодить дихальні шляхи.

Ефективно застосувати інгаляції з ефірними оліями, котрі дозволять дитині зменшити симптоми.

Лікар може призначити дитині препарати, які діють на центр кашлю. Їх обирають у разі різких та тривалих припадків, коли інші засоби не допомагають дитині.

Нападоподібний кашель

Відбувається раптово, дитина глибоко вдихає і починає довго кашляти із різким звуком, періодично ніби вхоплюючи повітря. Дуже небезпечний, адже є одним із «дзвіночків»  щодо такого небезпечного захворювання як коклюш. Коклюш є інфекційною хворобою  дітей, а нападоподібний кашель у поєднанні зі спазмами якраз і є основним проявом.

Після інкубаційного періоду сухе кахикання стає нападоподібним, наприкінці якого виділяється мокротиння. Напад починається із вдиху, після якого йде серія кашляння, чути різкий свист через швидке втягування повітря, можлива кровотеча з носа та блювання. Напади трапляються  до 30 разів на добу. Коклюш дає ускладнення, можливе запалення легень та смерть.

Захворювання дуже небезпечне для дітей, особливо у віці до 2 років. Тому за наявності кашлю слід негайно звернутися до лікаря.  

Причини

Коклюш підхоплюють через інфекцію, яка передається повітряно-крапельним шляхом. До того ж, ризик захворіти дуже високий – якщо хворий чхав чи кашляв поблизу дитини, імовірність зараження становить 90%. Ефективним засобом запобігти хворобі є вакцинування.

Лікування

Найперше дитину, хвору на коклюш ізолюють, лікар призначає антибіотики та специфічні препарати – антикоклюшні гама-глобуліни. Обирають також правильний режим відпочинку та відповідне харчування.

У деяких випадках призначають баротерапію – фізіопроцедуру, пов’язану із впливом на організм дитини зміненого атмосферного тиску.

При захворюванні коклюшем найважливіше – вчасно звернутися до лікарів за допомогою.

Сильний кашель

Сильний,  але не тривалий кашель у дитини виникає через подразнення гортані і горла. Він є непродуктивним, тобто не відбувається виділення секрету, однак супроводжується гучним різким звуком.

Причини

Цей прояв – можливий симптом захворювань, спричинених риновірусами (деякі види ГРВІ).

Окрім того, сильне  уривчасте кахикання у дітей з’являється при обструкції легеневих бронхів – у ході перебігу запалення із появою мокротиння додається спазматичний сильний кашель. До слова, схильність до обструкції мають діти, які страждають на алергічні реакції. У дитини-алергіка сильне кахикання із гучним звуком поєднане із задишкою та різким захопленням та випусканням повітря.

Лікування

При сильному кашлі лікарі призначають дитині пирскавки-інгалятори, які розпилюють у дихальних шляхах для зняття першіння. Завдяки аерозольній формі препарат рівномірно розподіляється, охоплює велику площу та м’яко допомагає.

Можливе використання легких інгаляцій та народних методів. Для полегшення проявів запарюють молоко та розплавлюють у ньому масло чи додають мед. Застосовують ще борсучий жир, та через специфічний смак і запах підходить не всім дітям.

Тож  дуже важливо вчасно зрозуміти,  який саме кашель у дитини та лікувати його, аби не допустити ускладнень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, діти
В тему

Останні матеріали