Поради

Як сказати малюку про вагітність та як підготувати дитину до народження братика чи сестрички

Як сказати малюку про вагітність та як підготувати дитину до народження братика чи сестрички

Малюк, як повноцінний член родини і має право знати, що невдовзі у нього з’явиться братик чи сестричка. Але коли, в якій формі, кому з батьків та як підготувати дитину до народження другої крихітки?

Мабуть, найбільший страх батьків, коли справа стосується появи на світ другої дитини, що первісток почне ображатися, ревнувати та боротися за увагу мами і тата. Але реакцію малюка можна згладити, якщо підійти до цієї події правильно.

Тож як сказати дитині про вагітність?

Коли розповісти про поповнення в родині

Перше завдання майбутніх батьків – правильно вибрати момент знайомства з такою новиною. Не поспішайте. Повідомте малюку про поповнення після третього-четвертого місяця, коли знизиться ризик переривання вагітності. Дитинка повинна знати про народження братика чи сестрички до того, як животик мами почне збільшуватися. Чому? Кровинці важко уявити, що всередині вас росте немовля, якщо ваше тіло виглядає як і раніше. А от коли животик росте, це усвідомити простіше.

І ось дізнавшись про вашу вагітність, малюк відчуватиме, що він також задіяний у процес очікування нового члена родини.

Повідомляючи цю новину, батьки не повинні виправдовуватися та почувати себе винними. Не варто говорити і те, ніби малюка народжують для того, щоб первістку було з ким гратися.

Якщо вагітність проблемна і ви хочете зберегти свій стан у секреті, то дитині краще не розповідати про поповнення в сім’є до того часу, коли ви не будете впевнені, що все гаразд. Діти не вміють зберігати таємниці.

Якщо ж все пішло не так, то дитині краще не розповідати деталі. Досить сказати, що, на жаль, малюк не народиться, і вам і таткові дуже сумно від цього, ви засмучені, переживаєте, журитесь.

Читайте також:

Готуйте ґрунт

Як підготувати дитину до народження другої лялечки? Не повідомляючи гарну новину, спорудіть фундамент: почніть розмови про малечу, почитайте дитячі книги про братів і сестер, говорить про сім’ї, де кілька діток. А в кінці додайте, що було добре, якби у нього одного разу з’явитися хтось молодший.

Можна сходити в гості до друзів, у яких дві-три дитини і наглядним прикладом показати, як їй весело гратися разом.

Поява на світ нової дитини змінює не тільки життя батьків, а і первістка. В цей період старші малюки гостро переживають почуття занедбаності, оскільки вони звикли бути в центрі уваги дорослих і ні з ким не ділити їх любов. Тому, будь-які заплановані зміни, такі як переселення в іншу кімнату чи відвідування дитячого садка, краще провести до повідомлення про народження другої дитини. Це потрібно для того, щоб старший малюк не асоціював такі повороти у житті з появою новонародженого і не вважав, що його відсунули на «задній план», виселили з кімнати, відправили у садок, бо у батьків новий улюбленець.

Кому з батьків розповісти дитині про прийдешнє поповнення в сімействі

Не кожна сім’я розуміє, як сказати дитині про вагітність. Ідеально, якщо батьки зроблять це разом. Почніть з того, що у вас є хороша новина: скоро у них народиться ще одна дитинка і вони цьому дуже раді. Не слід відразу питати, чи щасливий малюк і що він відчуває з нього приводу. Дайте йому час переварити таку інформацію.

Читайте також:

Ревнощі при появі в сім’ї новонародженого

Такі почуття можуть проявлятися у різних формах. Одні діти активно демонструють таку ж безпорадність, як немовля, зокрема, просить погодувати з ложечки, поколисати в колисці, відмовляється ходити на горщик. У інших дітей почуття заздрості зароджується через надмірну увагу до немовляти у інших членів родини.

Якщо ви розмірковуєте над тим, як підготувати дитину до народження другої крихітки і бажаєте аби цей процес пройшов якомога менш травматичним, то подбайте про те, щоб старший малюк отримував достатню кількість уваги від тата, бабусь та дідусів. Зокрема, добре, коли навіть відвідуючи немовля, дорослі приносять символічні подарунки старшій дитині.

Якщо ваш первісток досить ревнивий і ви розумієте, що інформацію про народження другої дитини він сприйме негативно, то слід переконати його у наступному:

  • Поява другої дитини не вплине на любов мами і тата до нього;
  • Батьки так само раділи, дізнавшись, що у них з’явиться він, первісток;
  • У мами і татка, як і раніше буде час, щоб побути, погратися, порозмовляти з старшою дитиною;
  • Народження другої дитини – це нормально, адже у більшості його друзів є братики і сестрички і вони щасливі від цього.

Читайте також:

Як розповісти про поповнення дитині до трьох років

Дуже часто поява другої дитини відбувається незадовго після народження першої. Але цього часу цілком достатньо, аби первісток виріс і розумів, що з цією подією його життя зміниться. Не розповідати дитині 1-3 років про вагітність – помилка. Потрібно хоча б сказати про те, що у животику мами росте дитинка.

Ревнощі у цьому віці рідкість, але те що мама не така активна як зазвичай, малюка може насторожити. Якщо вагітність проходить з ускладненнями і вам не можна піднімати тяжкості, то скажіть малюку, що мама стала сильно втомлюватися і поки не зможе брати його на руки.

Також слід повідомити, що в перші місяці після появи новонародженого, матуся матиме більше клопотів: карапуз не грає в ігри, не розмовляє, багато спить, їсть та потребує особливого піклування. Також скажіть, що у свій час про нього, первістка, так само турбувалися.

Розповівши про те, які зміни принесе з собою поява другої дитини, першій буде простіше адаптуватися.

Як розповісти про малятко дитині 3-5 років

Найтяжче про поповнення в сім’ї повідомити дитині 3-5 років. У цей період психологи характеризують дівчаток та хлопчиків, як власних і капризних маленьких людей, які не готові ділитися з малям ні іграшками, ні батьківською любов’ю.

Саме в цей період доведеться задіяти все арсенал знань.

Як сказати дитині про вагітність? Найкращий варіант підготувати сюрприз для малюка: торт з коржами рожевого чи блакитного забарвлення, іграшку з подарунком, у якому буде фото з УЗД, супергероя, який принесе хорошу звістку. Після цього, народження майбутньої дитинки у старшенького асоціюватиметься зі святом, а отже проблем з ревнощами та капризами буде менше.

Як підготувати до народження братика чи сестрички дитину від 6 років

Як не дивно, але психологи твердять, що таким дітям найпростіше прийняти новину про народження другої дитини. Справа в тому, що у цей період чадо віддаляється від батьків. Для нього стають важливі відносини з однолітками, з’являються захоплення, улюблені заняття. У цьому віці він вже досить ясно може уявити, яким буде його спілкування з майбутнім братом або сестрою. Тому, швидше за все, від нього не буде непередбачуваної реакції на появу маленького.

Читайте також:

Вибір імені для майбутнього малюка

Як підготувати дитину до народження другої малечі? Дайте йому можливість взяти участь у виборі імені для ненародженого малюка. Адже це робота, в якій бере участь вся сім’я, в тому числі і найменші її члени. Це захоплююче і відповідальне заняття, яке після народження доведе старшій дитині, що її думка була і залишається важливою для мами і тата, особливо якщо братика чи сестричку охрестили ім’ям, яке він обрав.

Обов’язково вислухайте будь-які пропозиції дитини, скажіть, що право вибору та останнє слово залишається не за старшими, а за вироком сімейної ради.

Покажіть фото з УЗД

Деякі батьки розмірковують над тим, чи потрібно брати дитину на УЗД. Тут варто зазначити, що у більшості дітей лікарня асоціюється з хворобами. Тому не варто травмувати юну психіку та бентежити маля УЗД-процедурою. Тим паче, такий процес має на меті дати уявлення про хід внутрішньоутробного розвитку плода, а не розважити батьків. А ще, після такого досвіду, у малюка можуть назріти питання, даючи відповіді на які доведеться вдаватися в анатомічні подробиці.

Як підготувати дитину до народження другої малявки? Покажіть йому його власний знімок УЗД та фото ультразвуку братика чи сестрички і наголосіть на тому, що вони дуже схожі.

Залучайте карапуза до роботи

Як підготувати дитину до народження другої ляльки у сім’ї, якщо уже підчас вагітності батьки метушаться, готуючись до пологів? Малюк не відчуватиме себе непотрібним чи зайвим, якщо залучити його до облаштування кімнати і вибору приданого для новонародженого.

Візьміть дитину з собою у магазин, розгляньте разом колисочку, одяг, іграшки. Якщо він висловить бажання купити щось новонародженому від себе – похваліть. Попросіть допомоги розставляючи нові речі по місцях, запропонуйте змайструвати якусь прикрасу чи намалювати привітальний малюнок.

Якщо немовляті одягатимете якусь одежинку старшенького чада, то закцентуйте на цьому увагу, щоб перша дитина зрозуміла, що друга не буде для неї загрозою, коли справа стосуватиметься речей.

Але якщо він не хоче ні в чому брати участь, це його право, сердитися за це на дитину не можна.

Читайте також:

Подарунок на честь нового статусу

Багато татусів не розуміють, що робити, коли мама в пологовому будинку. Психологи запевняють, що цей час слід витратити, щоб підготувати дитину до приходу немовляти.

В першу чергу важливо огорнути старшенького турботою і любов’ю. Розвіяти його страхи і тривогу можна вручивши подарунок. В честь чого? Відтепер дитина носитиме почесне звання старшого брата чи сестрички. Це доведе вашому сонечку, що про нього думають і його люблять. Крім того, такий подарунок дозволить підкреслити радість події і святковість атмосфери.

Не дозуйте увагу

Повернувшись з пологового будинку, якими б зайнятими ви не були, приділіть увагу старшій дитині. Обійміть її, поговоріть, дайте можливість першій заговорити про немовля. Не відмовляйте старшому в ласці під тим приводом, що він вже великий, – зараз він потребує її як ніколи.

Якщо донька чи синок виявить бажання, дозвольте їм допомогти вам погодувати малюка, заколисати, переодягнути.

Табу на питання та фрази

Є питання, які не варто ставити малюку, інакше можна отримати відповідь, яка вам не сподобається. Наприклад, перед тим, як сповістити дитину про народження лялечки не слід питати: «Ти хочеш братика?». Адже малюк може цілком серйозно відповісти, що він хоче, приміром, собачку, яку йому давно обіцяли.

Також під забороною такі фрази як: «Ну ось, тепер тобі буде важче...» або «Більше ти не найменший, тепер це твоя сестра...». Краще замінити їх на: «Я пишаюся тим, як ти піклуєшся про малятко. Ти такий відповідальний».

Мінімум брехні

Друга дитина – не іграшка і її не народжують, для того, щоб старший братик чи сестричка піклувалися про неї, чи гралися з нею. В першому випадку легко налякати дитину, в другому – ви збрешете, адже новонароджені в перші місяці не граються з іншими дітками.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства, діти, батьки
В тему