Поради

Чому постійно хочеться спати та як боротися з сонливістю

Чому постійно хочеться спати та як боротися з сонливістю

Буває таке, що лише прокинулися, а відразу мрієте про те, щоб швидше знову повернутися у ліжко? Дрімаєте у громадському транспорті, на роботі, перед телевізором? Не покидає сонливість і на вихідні, коли, здавалося б, добре виспались?

Отже час звернути увагу на своє здоров’я. Адже постійна сонливість не тільки заважає вчитися, працювати і відпочивати, а й може бути наслідком тяжких недуг.

У більшості випадків, постійно хочеться спати через неправильний спосіб життя, погано складений розпорядок дня та перевтому. Така проблема характерна для молодих людей, які пізно лягають або можуть навіть не спати всю ніч. Часом денна сонливість буває викликана нічний безсонням.

Якщо сонливість в день турбує вас рідко, то хвилюватися не варто. Однак хронічна млявість може залежати від зовнішніх факторів та вказувати на стан здоров’я.

Втім, перш ніж бігти до лікаря, зіставте всі фактори і спробуйте самостійно дати відповідь на питання чому постійно хочеться спати.

Основні ознаки патологічної сонливості:

  • Важко підвестися вранці;
  • Відсутність бадьорості та енергії протягом дня;
  • Необхідність в денному сні;
  • Дратівливість і занепокоєння;
  • Слабкість у тілі;
  • Зниження концентрації уваги, пам’яті;
  • Втрата апетиту.

Читайте також:

Якщо у вас спостерігається більшість цих симптомів, то варто звернутися до лікаря. Адже захворювань, при яких характерні сонливість та млявість, дуже багато і встановити діагноз самостійно складно. Це можуть бути алергічні реакції, астма, серцево-судинні хвороби, атеросклероз судин головного мозку, нарколепсія; хронічна інтоксикація; цукровий діабет, гіпотензія.

Сьогодні ж ми розглянемо основні причини сонливості, які можна діагностувати та побороти самостійно.

Постійно хочеться спати, якщо:

Порушений режим сну

Найпоширеніша причина того, чому постійно хочеться спати – елементарне недосипання вночі. Зазвичай, здоровій людині достатньо 7-8 годин аби виспатися, але бувають і виключення.

Іноді сонливість, млявість та брак бадьорості у день виникає через порушення циклів сну: прокинувшись посеред циклу, людина відчуває себе втомленою, навіть якщо сон був міцним та довгим. В такому разі увага розсіюється, а мотивація пропадає. Організм не працює в повну силу і переходить до резервного режиму.

Якщо ви працюєте у плаваючому графіку, тоді питання «Чому постійно хочеться спати?» для вас особливо актуальне. Часті відрядження, перельоти з одного часового поясу в інший, нічні зміні не рідко є причиною неякісного сну, а отже і денної сонливості.

Якщо перейти на роботу з нормальним графіком не варіант, то допомогти собі можна скориставшись наступними порадами:

  • Відпочиваючи вдень щільно завішуйте штори і не пускайте у спальню сонячне світло;
  • Лягаючи спати відключайте мобільний телефон;
  • Їжте більше овочів та фруктів;
  • Частіше гуляйте на свіжому повітрі перед сном.

В приміщенні душно

Високий рівень CO2 (діоксид вуглецю який ми видихаємо), в повітрі знижує гостроту уваги, погіршує настрій і викликає втому. Фактично, нестача кисню і надмірна кількість «надиханого» вуглекислого газу викликає міні отруєння організму. Якщо не прийняти мір, то легкий дискомфорт перейде у мігрень і безсоння.

Виправити ситуацію можна просто провітривши кімнату. От тільки робити це потрібно правильно. Якщо вікна захищають ваше житло не лише від холоду, а і від шуму, то подбайте про хороший мікроклімат (система припливної вентиляції). Не забруднить житло шумом і освіжить повітря брізер.

Ви відпочиваєте перед екраном

Серед ворогів здорового сну різні чинники, зокрема і наявність штучного світла. Наприклад, екран телевізора чи телефону перед сном активізує головний мозок і перешкоджають швидкому засинанню. Це знижує якість сну, а отже вам постійно хотітиметься спати вдень.

Краще перед сном прийміть ванну чи поскладайте речі у шафі.

Читайте також:

Ви хворієте

Постійно хочеться спати при ГРВІ, шлункових і кишкових інфекціях, простудах. Це абсолютно нормально. Ослаблений організм вимагає відпочинку. У такий період не перевантажуйте себе і більше відпочивайте.

У вас знижений артеріальний тиск

При порушеннях роботи серця, великій крововтраті, перенапруженні або тривалих стресах виникає гіпотонія (знижений тиск). При цьому захворюванні спостерігається не лише сонливість, а і підвищена дратівливість, головний біль і запаморочення, втрата свідомості.

Здоровий спосіб життя, правильне харчування і режим дня – найстрашніші вороги гіпотонії.

Ви приймаєте ліки

Постійно хочеться спати через вплив певних препаратів, які мають седативну (заспокійливу) дію. Це антидепресанти, транквілізатори, нейролептики та інші. На будь-якій упаковці ліків описано як бажану дію, так і список побічних ефектів. Якщо ліки викликають сонливість, слід обговорити проблему з лікарем, – можливо, спеціаліст призначить інший препарат.

Організм вимагає заліза

Зниження гемоглобіну в крові викликає залізодефіцитну анемію, яка характеризується сонливістю. Якщо є підозра на брак заліза в крові, то вам потрібно здати кров, і якщо діагностують нестачу цього мінералу, то лікар призначить лікування. Зазвичай фахівці радять ввести в раціон продукти багаті цим елементом.

Читайте також:

Ви фанат кави

Серед ворогів сну – кофеїн. В помірних дозах він може ненадовго підвищити концентрацію уваги. Але кава пригнічує вироблення кортизолу, який активізує нервову систему. В результаті природний «збудник» замінюється кофеїном, і без чашечки міцного напою з часом не можливо збадьоритися.

Алкоголь та цигарки ваші друзі

Негативно на наше самопочуття впливають шкідливі звички. Зокрема, куріння викликає спазм судин і органам (а в першу чергу мозок) бракує кисню, корисних речовин. В результаті тіло переходять в економ-режим. Алкоголь викликає отруєння організму, і всі сили йдуть на боротьбу з інтоксикацією. Ось чому постійно хочеться спати тим, хто захоплюєтесь цигарками та алкоголем.

Не снідаєте, але ситно обідаєте

Роль сніданку часто недооцінюють. Поснідавши протягом години після пробудження, ви запускаєте свій біологічний годинник. Людям, які не снідають нізвідки брати енергію на щоденні справи, тому виникає млявість, сонливість.

Окрім того, багато людей помилково вважають, що ситний прийом їжі дасть необхідну енергію на весь день. Однак це не зовсім так. Чому постійно хочеться спати після хорошого обіду? Організм витрачає значну частину енергії на перетравлення їжі. Через це йому складно підтримувати іншу діяльність: адже щоб забезпечити нормальне травлення, кров від головного мозку притікає до шлунку і кишечнику.

Читайте також:

Хворієте зимовою хандрою

Не рідко сонливість проявляється саме взимку. Короткий світловий день, сухе повітря у квартирах через опалення, брак вітамінів, – все це сприяє «зимовій сплячці».

До того ж, в холодну пору року ми не отримуємо вітаміну D, який наш організм вбирає з сонячними променями. А через дефіцит вітаміну D виникає хронічна втома, знижується концентрація уваги і порушується сон. У деяких випадках недолік цього вітаміну може призводити до апное і впливати на метаболізм.

Аби відчувати бадьорість і взимку, необхідно регулярно провітрювати приміщення, приймати вітамінно-мінеральні комплекси та дотримуватися правильного режиму сну. А ще, в окремих випадках, за призначенням лікаря, варто вживати вітамін D в капсулах.

Всім не подобається похмура погода

Людина постійно спить і не має бажання вилазити з ліжка у дощові чи осінні дні. В цьому немає нічого дивного: мелатонін, – гормон сну, перестає вироблятися тільки при впливі денного світла, якого у пахмурну погоду нам і не вистачає. Також перепади атмосферного тиску в погану погоду провокують зниження артеріального тиску, організм отримує менше кисню і виникає сонливість. Найчастіше метеозалежність спостерігається у гіпотоніків.

Важливо: Не спутайте погодну хандру з депресією. Якщо депресія лікується препаратами, то сонливість у погану погоду можна побороти ввівши в раціон більше фруктів та овочів.

Читайте також:

Ви заручник стресу і депресії

Стрес та перевтома, як фізичні, так і психічні, також можуть стати причиною денної сонливості. Стрес супроводжується збудливістю і безсонням, які з часом переростають у тривале напруження організму. Аби перезарядитися тілу потрібний сон. Тому у стресові дні рекомендується спати більше звичайного.

Небезпечна і депресія, яка може з’явитися на тлі стресу. Часто депресію плутають з поганим настроєм чи капризами, хоча насправді це дуже серйозний розлад. Апатія, швидка стомлюваність і безпричинна тривога – симптоми, з якими варто звернутися до фахівця.

Хронічна втома

У багатьох людей спостерігається постійна сонливість. Причини такої недуги можуть бути різні. Але у молоді та людей середнього віку найпоширеніша основа – хронічна втома. Вона проявляється у формі млявості, яка не зникає навіть після тривалого відпочинку.

Сонливість не єдиний симптом хронічної втоми. Хвороба супроводжується дратівливістю, головними болями, ослабленням пам’яті та концентрації, частими алергічними реакціями.

Найчастіше до хронічної втоми схильні жінки у віці 25-45 років.

Гормональний дисбаланс

На питання «Чому постійно хочеться спати?» відповідь може дати ендокринолог. Проблеми з ендокринною системою можуть викликати часті зміни настрою і сонливість. Так, до прикладу, така хвороба щитовидної залози як гіпотиреоз уповільнює обмін речовин в організмі, що веде до загальмованості і сонливості.

Правильний діагноз та лікування ендокринолог призначає після УЗД щитовидної залози.

Ви жінка

Ні це не жарт і не вирок. За спостереженнями медиків, прекрасна половина людства частіше страждає від млявості. То чому постійно хочеться спати жінкам? Дослідження показали, що дамочкам в середньому потрібно спати на 20 хвилин довше, ніж чоловікам. Мозок жінки багатофункціональний і постійні перемикання зі справи на справу сильніше стомлюють. Окрім того вчені впевнені, що жінок ця недуга переслідує і через коливання гормонального фону. Сонливість може наступати через 5-6 днів після менструації і потім зникати.

Звичайна вагітність

Сонливість турбує і вагітних. Сонний стан особливість першого триместру. Відбувається це тому, що організм втомлюється від гормональних зрушень і витрачає багато енергії переходить на новий режим роботи. Також під час вагітності виробляється статевий гормон прогестерон, який викликає сонливість. Але жінки забувають про те, що постійно хочеться спати при вагітності після того як організм повністю перебудується.

Читайте також:

Що робити, якщо постійно хочеться спати

Отже, причин для сонливості чимало. Разом з млявістю з’являються неприємності вдома та на роботі, все валиться з рук, працездатність знижується, з’являються проблеми в особистому житті. Особливо небезпечна сонливість, якщо ваша робота пов’язана з концентрації уваги.

То як же позбутися сонного стану?

  • Налагодьте розпорядок дня: лягати спати і прокидатися в один і той же час;
  • За годину до сну вимкніть або приглушіть всі джерела світла;
  • Додасть бадьорості ранкова зарядка. Необов’язково робити пробіжку чи ходити у тренувальний зал. Аби позбутися сонливості достатньо 15 хвилин простих вправ;
  • Вмивайтеся прохолодною водою;
  • Частіше гуляйте на свіжому повітрі;
  • Вранці «запустіть» до кімнати сонячне освітлення;
  • Втома та сонливість – симптом зневоднення. Тому пийте більше води. У кожної людини своя норма, але зазвичай це не менше 1 літра в день;
  • Зарядить енергією ритмічна танцювальна музика. Якщо танцювати вам ніде, то хоча б постукайте пальцями в такт мелодії;
  • Частіше провітрюйте офісні приміщення та жилі кімнати.

Читайте також:

Сон – невід’ємна складова щасливого життя. Здоровий сон поліпшує самопочуття, підвищує фізичну і розумову активність, працездатність, забезпечує гарний настрій.

Висипайтеся і будьте здорові!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, сон, медицина, лікування
В тему