Люди

Ногою по ребрах і головою об шафу – як поліцейські «виховують» підлітків у притулку «Світанок» (відео)

Ногою по ребрах і головою об шафу – як поліцейські «виховують» підлітків у притулку «Світанок» (відео)

Одеський притулок «Світанок» ославився на всю країну.

Улітку 2018-го дві дівчинки втекли з одеського притулку «Світанок». Невдовзі їх розшукали поліцейські і привезли до райвідділку. Там, за словами дітей, правоохоронці їх кидали на підлогу, жорстоко били та змушували зізнаватися у злочинах, які вони не вчиняли, повідомляє «Слідство.Інфо».

Вихованці одеського притулку вже не перший рік скаржаться на те, що над ними знущаються дорослі — вихователі, приватні охоронці та співробітники поліції. Улітку 2018-го року місцева влада провела службове розслідування і реформувала заклад у «центр соціально-психологічної реабілітації». Однак, змінивши назву, проблему насильства над дітьми вирішити не вдалося.

Цьогоріч у жовтні колишня патрульна поліцейська Зоя Мельник написала у Facebook, що вихователі «Світанку» разом із приватними охоронцями фірми «Центр» б?ють підлітків. Також вона повідомила, що до насильства причетний поліцейський Андрій Крецул, який працює у ювенальній превенції. Це підрозділ, який має опікуватися неповнолітніми та запобігати, аби ті не вчиняли злочинів.

Однак «Слідство.Інфо» дістало свідчення того, що до знущань над дітьми можуть бути причетні щонайменше три правоохоронці. Ми поспілкувалося з вихованцями притулку, які в різний період перебували у «Світанку». Усі вони розповідають про насильство з боку людей у погонах.

«Виховні» роботи

Дівчата Олена та Аня втекли з одеського притулку минулого літа. Діти кажуть, що покинули заклад через жорстоке ставлення з боку вихователів та працівників «Світанку».

Діставшись сусіднього міста Приморська, вони залишилися ночувати у знайомих, аби зранку вирішити, що робити далі. Та незабаром дівчата мимоволі викрили місце свого перебування — одна з них зайшла на сторінку в соцмережу. За кілька днів по дітей приїхали правоохоронці і забрали їх до Хмельницького райвідділку одеської поліції.

«Спочатку нас змушували написати заяву, що ми втекли з притулку. Потім нас стали звинувачувати, що ми ніби в когось вкрали гаманець, і вимагали, аби ми в цьому зізналися. Я сказала, що ні в чому зізнаватися не буду», — каже Олена.

За її словами, після цього поліцейські застосували силу. Одного з тих, хто бив дітей, звати Андрій Георгійович Крецул.

«Андрій Георгійович завів мене в окремий кабінет, схопив за волосся і назвав повією. Потім він мене жбурнув на підлогу, вдарив ногою по ребрах, а далі взяв за голову і вдарив об шафу», — пригадує Олена.

Її подруга Аня каже, що в цей же час у сусідньому кабінеті з неї знущався інший поліцейський. Обидві дівчинки називають його «Володимиром Володимировичем».

«Коли Андрій Георгієвич пішов до Олени, то Володимир Володимирович на камеру взяв мене за волосся і змушував говорити, що я повія, що я постійно десь вештаюся і таке інше. На той момент мені було 13 років, — розповіла дівчина і згодом додала, — потім він мене вдарив і жбурнув об стіл».

Володимир Володимирович, кажуть діти, також регулярно проводив «виховні» роботи у «Світанку». «Нас зачиняли з ним у актовому залі, він там розмовляв з нами і бив нас також. Разів сім-вісім він так приїжджав», — згадує Аня.

Дівчата не знають прізвища Володимира Володимировича, але добре пам’ятають його обличчя. Діти впізнали його на фото із зображенням людини, яку звуть Володимир Володимирович Жарчук.

Це — одеський поліцейський з ювенальної превенції, в обов’язки якого входить розшук зниклих дітей. Імовірно, цей чоловік також причетний до знущань.

Журналісти зв’язалися із Володимиром Жарчуком і запитали, як він може прокоментувати такі звинувачення з боку дітей. Однак поліцейський відмовився відповідати і кинув слухавку.

Дівчата згадують ще одного правоохоронця на ім’я «Вахтанг». В одеський поліції є тільки одна людина з таким іменем — Вахтанг Трапаїдзе. І він також на той момент працював в ювенальній превенції Хмельницького райвідділку. Діти стверджують, що Вахтанг їх безпосередньо не бив, але спостерігав за діями своїх колег і навіть не намагався їм завадити.

«Мене він бив найбільше»

Спроби втеч з притулку “Світанок” тривають і дотепер. Ще одна схожа історія сталася вже у вересні цього року. Цього разу з одеського закладу втекли троє дівчат.

Кілька днів діти переховувались, потім правоохоронці їх знайшли і привезли до того ж Хмельницького райвідділку поліції. Дівчата стверджують, що їх також бив Андрій Крецул.

«Він побив мене, Леру і Віку. Мене він бив найбільше, тому що я з ним тільки познайомилася. Мовляв, я обласна і створюю йому більше проблем. У підсумку: він взяв мене за волосся, потягнув мене до ніг і каже: “Облизуй мені ноги», — розповіла нам одна з втікачок, 14-річна Мирослава. 

В іншої дівчинки, Лери, невдовзі після «виховних» заходів мати виявила синці на тілі. Вона розпитала дитину про те, що сталося. Після цього — жінка пішла до того ж райвідділку й написала заяву на поліцейського Андрія Крецула.

«Я написала заяву на протиправні дії співробітника поліції стосовно дитини, а відповіді не отримала. А потім мені кажуть: «Так ви і не отримаєте. Справа в тому, що вашу доньку наступного дня возили туди і вона написала відмову», – розповіла Валентина. Мати Лери стверджує, що дитину без її відома привезли до поліції і змусили, аби та відмовилася від звинувачень.

Тож коли жінка про це дізналася, то повторно подала заяву на Андрія Крецула, але вже до головного управління одеської поліції.

Офіційне розслідування

Генеральна прокуратура і Державне бюро розслідувань зареєстрували кілька кримінальних проваджень щодо подій у «Світанку». Правоохоронці провели обшуки, зокрема, й у приміщенні приватної охоронної фірми «Центр», яка співпрацювала з притулком. За свідченнями дітей, її співробітники також знущалися над ними.

Одного з охоронців вже затримали, йому оголосили підозру в катуванні дітей. Слідчі Державного бюро розслідувань також перевіряють можливу причетність поліцейських до знущання над дітьми.

Тим часом у самій поліції відбулося службове розслідування. Начальник ювенальної превенції Віталій Капуляк повідомив “Слідству.Інфо”, що за його результатами поліцейського Андрія Крецула звільнили. Однак він сказав, що йому нічого не відомо про причетність до подій у «Світанку» інших його співробітників — Володимира Жарчука та Вахтанга Трапаїдзе.

«Якщо у вас є така інформація, нам необхідне звернення, щоб ми провели перевірку. Ми з багатьма людьми спілкувалися (…) але я від вас вперше чую ці прізвища, мені про це ніхто не говорив», — сказав Капуляк.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: підлітки, поліція, Надзвичайні події, Надзвичайні події
В тему