24 Вересня 2024
Новини

СЗЧ військового Гнезділова: у бригаді почали службове розслідування

СЗЧ військового Гнезділова: у бригаді почали службове розслідування

Після того, як військовослужбовець Сергій Гнезділов публічно оголосив, що самовільно залишив частину, у 56 окремій мотопіхотній Маріупольській бригаді почали службове розслідування.

Про це hromadske повідомила начальниця пресслужби 56 ОМБр.

Вона розповіла, що дії, які вчинив Гнезділов, мають ознаки кримінального правопорушення за ч. 5 статті 407 Кримінального кодексу України — самовільне залишення військової частини або місць служби, вчинене в умовах воєнного стану.

«Позиція командування військової частини залишається незмінною — нульова толерантність до скоєння подібних злочинів», — додали в пресслужбі.

Сам Гнезділов сказав, що його бригада «все правильно прокомунікувала» і що «СЗЧ — кримінальний злочин». Водночас він закликав повернутися «до обговорення проблем», а не «обговорювати персоналію».

«Що з мобілізацією? Що з демобілізацією? Що з економічним бронюванням? Проблеми вирішуються тоді, коли про них говорять, а не ігнорують місяцями, сподіваючись що “і так пройде”», — вважає військовий.

Нагадаємо, військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов оголосив, що самовільно залишив частину. Так він прагне привернути увагу до відсутності встановлених термінів служби у війську та того, що за Конституцією громадяни України мають обов'язок захищати державу.

На думку Сергія, нині державна політика в питанні демобілізації відсутня: «Складається враження, що це війна лише тих, хто колись на неї прийшов». 

Водночас він нагадав, що 65 стаття Конституції передбачає, що «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України […] є обов'язком громадян України».

Сергій переконаний, що питання перепочинку піхоти та встановлення чітких термінів служби на фронті — «питання національної безпеки». Своїм вчинком він хоче донести до влади та суспільства «необхідність розмови» та розв'язання цієї проблеми.

За його словами, поки що офіційної реакції на його рішення не було. Він також запевнив, що попередньо ні з ким не координував рішення про «публічне СЗЧ».

Яка відповідальність за СЗЧ

Під СЗЧ законодавство має на увазі самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби. Фактом СЗЧ може бути те, що боєць протягом трьох днів без поважних причин не з'явився на службу — наприклад, із відрядження, відпустки чи лікарні.

Стаття 407 Кримінального кодексу України передбачає різні покарання за доведені факти СЗЧ, залежно від того, як довго бійця не було на місці. Та лиш частина п'ята — єдина, яка стосується вчинення злочину під час воєнного стану. Покарання там — від 5 до 10 років ув'язнення.

В серпні народні депутати ухвалили в цілому законопроєкт, яким пропонували не карати тих військових, які вперше дезертували або самовільно залишили частину, однак згодом виявили бажання повернутися на службу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему