0 0000
Новини

Що стоїть за затриманням заступника міністра Павловського

Що стоїть за затриманням заступника міністра Павловського

Керівництво компанії «Трейд Коммодіті» втекло після повідомлення про те, що був затриманий заступник міністра оборони Ігор Павловський та директор департаменту держзакупівель і поставок матеріальних ресурсів Міноборони Володимир Гулевич.

У правоохоронних органах повідомили, що, найімовірніше, вони були попереджені про те, що готуються гучні арешти.

Затриманих детективами НАБУ і керівництвом САП чиновників підозрюють у розкраданні 149 млн гривень по схемі закупівлі палива для Збройних сил України.

У НАБУ розповіли, що на початку 2016 року Комітет з конкурсних торгів Міноборони України провів процедуру відкритих торгів щодо постачання рідкого палива. 26 квітня 2016 року було оголошено про перемогу одного з постачальників, з яким Міністерство оборони уклало контракт на суму понад 1 мільярд гривень. Пізніше замовник і постачальник, не маючи на те жодних підстав, уклали додаткові договори, в результаті чого ціна за одиницю товару зросла на 16%.

За даними сайту facenews, нікому раніше невідома компанія «Трейд Коммодіті»  2016 року почала вигравати на державний торгах найбільші замовлення на поставку палива від державних підрядників на чолі з ПАТ «Укрзалізниця». При цьому статутний капітал компанії становив лише 7,4 тисячі гривень. На тендерах для великих державних підприємств і Міністерства оборони «Трейд Коммодіті» змогла обійти таких гігантів на ринку палива, як «Окко», «Сокар» і WOG. Всього за півтора року компанія виграла державних тендерів більш ніж на 5 мільярдів гривень.

За даними журналістів, компанія стала такою успішною завдяки близькості до групи «НЕСТ», до складу наглядової ради якої входить голова фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Гринів. Крім того, з успіхом «Трейд Коммодіті» пов'язаний член фракції БПП Олександр Грановський, який, за твердженням нардепа Сергія Лещенка, «наглядає» за СБУ, Генпрокуратурою і судами.

У прес-службі НАБУ прямо вказали, що в оборудках компанії «Трейд Коммодіті» «стирчать вуха Грановського». Після цього в ЗМІ з'явились повідомлення про те, що керівництво фірми зникло, і в поліції підтвердили цю інформацію.

Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури, Назар Холожницький, заявив, що рішення про обрання запобіжного заходу для затриманих буде приймати Солом'янський суд Києва. Прокурори мають намір вимагати від суду обрати покарання у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави. Холодницький розповів, що слідчі мають намір закінчити розслідування цієї справи в найближчі 4 місяці, як це передбачено законом.

У коментарі ГолосUA політолог Кирило Молчанов заявив, що цю справу буде спущено на гальма у суді, оскільки у НАБУ немає можливості посадити людину. Все, що їм залишається – це тільки ловити великих чиновників, яких потім відпускають суди.

Швидше за все, на такий крок НАБУ і САП пішли після вибуху складу боєприпасів у Калинівці. Із ним пов'язують розслідування проекту OCCRP. У OCCRP заявили, що влада і компанії України зробили себе ключовою ланкою в мережі, яка постачає озброєння радянського зразка з Європи в Африку і на Близький Схід. Причому до цієї справи залучені багато країн Європейського союзу.

Народний депутат Мустафа Найєм стверджує, що затримання НАБУ заступника міністра оборони є ударом і для президента. З одного боку до схеми відмивання грошей причетні наближені Міністра оборони, Степана Полторака, а з іншого – наближені до самого глави держави. Він зазначив, що саме тепер Петро Порошенко повинен зробити вибір між друзями і державою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали