0 0000
Новини

Найстаріші жінки планети відкрили секрети довголіття

Найстаріші жінки планети відкрили секрети довголіття

– Без діла сидіти не можу, вранці курей годую, в обід – кросворди розгадую, щоб голова краще варила, – розповідає 116-літня Христина Аврамівна виданню «КП».

Секрет довголіття у неї дуже простий – фізична робота і здорова їжа. Щоранку вмивається холодною водою і п’є свіжокисле молоко.

– Я загартована війною, пережила голод, тому витривала. Був час – годувалася фактично травою, зрідка мали на столі пшеницю, кукурудзу, – розповідає жвава пенсіонерка. – У моїй молодості цінувалися жінки в тілі, а не худі. Гарною вважалася пухкенька дівчина, з червоними щоками – кров з молоком.

Христина Аврамівна запевняє: ліків ніколи не приймала і застудою практично не хворіла. Народилася вона 1 липня 1900 року в Жадовому, де і живе до цього дня. Виховували її мачуха і батько. Із дитячих років працювала у сільському господарстві. – Я і тюки з соломою розвантажувала, телятам силос, сіно роздавала. Потім дояркою працювала.

У селі Христину Аврамівну називають ворожкою. Вона знає замовляння від хвороб і ворожить на картах. Правда, останні декілька років цим вже не займається.

Старенька пережила свою дочку, яка померла від старості в 2012 році, і всіх чоловіків. У неї їх було четверо. Зараз вона живе одна в своїй «шевченківській хатинці», яку охороняє собака Жучка. До онука, який хотів забрати стареньку до Москви, вона відмовилася їхати. На 117-річчя сільська рада подарувала Христині Аврамівні електричну плиту.

Має 35 праправнуків

Японія за кількістю довгожителів – на першому місці в світі. На сьогодні у них четверо найстаріших жінок – 117, 116, 115 і 114 років. Середня тривалість життя в Японії становить від 78 до 85 років.

Набі Тадзіма з Японії, якій 117 років і 55 днів, офіційно вважається найстарішою жінкою планети. Але вона на один місяць молодша від нашої українки.

У Набі дев?’ять дітей, 28 онуків, 56 правнуків і 35 праправнуків. Хоча ходить вона за допомогою тростини, але вранці робить легкі фізичні вправи і приймає холодний душ.

 

У 111 років стояла на лижах

Тіє Міяко на рік молодша за свою співвітчизницю. Вона народилася 2 травня 1901 року. Живе в портовому місті Йокогама. В молодості займалася гірськолижним спортом і плаванням. Сьогодні жінці важко пересуватися, вона практично не виходить з дому. Зате пишається тим, що ще п’ять років тому могла проїхатися на лижах.

– На лижі вже не стаю, зараз читаю книги, по дві-три на тиждень, – розповіла Тіє.

Японка надає перевагу сироїдінню, а м’яса не їсть.

 

Як потрапити в Книгу рекордів Гіннесса?

Чому нашу співвітчизницю не визнала Книга рекордів Гіннесса? Виявляється, стати рекордсменом сьогодні дуже дорого. За місце в Книзі рекордів Гіннесса треба заплатити 10 тисяч євро. Ще потрібно оплатити переліт комісії. Заявка на участь у рекорді подається через Інтернет.

За матеріалами видання «КП»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему