6 Березня 2023
Новини

Вибухи на «Мачулищах»: у білорусі - масові обшуки та затримання

Вибухи на «Мачулищах»: у білорусі - масові обшуки та затримання
У білорусі після вибухів на аеродромі «Мачулищі» та повідомлень про пошкодження російського літака А-50 спецпризначенці почали масові обшуки та затримання.

Про це повідомляє правозахисний центр «Вясна».

«Учора та сьогодні в Мінській області чекісти проводять рейди та затримання через пошкоджений літак у "Мачулищі"», — пишуть правозахисники.

За їхніми даними, співробітники КДБ затримують усіх, кого судили або карали за політичними адміністративними статтями з 2020 по 2023 рік. Після обшуків людей везуть до слідчого ізолятора КДБ, кажуть правозахисники. «Вясна» має інформацію про щонайменше 10 таких випадків.

Нагадаємо, 26 лютого білоруські ЗМІ повідомили, що зранку на військовому аеродромі «Мачулищі» (Мінська область) підірвали російський військовий літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. Як зазначається, загалом сталося два вибухи, внаслідок яких постраждали передня та центральна частини літака, зокрема авіоніка й радіолокаційна антена.

Глава BYPOL Олександр Азаров заявив, що до вибуху причетні білоруські партизани: «Це були дрони. Виконавці операції — білоруси, учасники плану "Перемога", зараз вони в безпеці за межами країни. Всі розійшлися, нехай тепер шукають вітру в полі».

Після ймовірної диверсії на «Мачулищі» прилітав літак із єдиного в росії центру обслуговування А-50.

У кремлі відмовилися коментувати інцидент, заявивши, що білорусь спростувала інформацію. А самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко зібрав нараду із силовиками, закликавши їх до дисципліни.

«Ми всі повинні бачити на рубежах нашої країни будь-яку найдрібнішу агресивність щодо нашої держави, аби вжити відповідних заходів реагування», — сказав лукашенко.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що інформація про пошкодження російського розвідувального літака А-50 у білорусі — це хороші новини для України. Проте він зазначив, що це не вплине на обстріли ракетами та дронами з боку окупантів, бо в росіян є й інші такі літаки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь
В тему