0 0000
Новини

Яке сьогодні свято – 30 вересня, субота

Яке сьогодні свято – 30 вересня, субота

Всеукраїнський День бібліотек

У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037-му році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської. У цій бібліотеці зберігалося понад дев’ятсот книг, що були виготовлені тоді виключно вручну. На сьогоднішній день в Україні функціонують близько 40 тисяч великих і малих бібліотек. Однією з провідних вважається Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського (НБУВ, сленг. Вернадка).

 

День усиновлення

Це порівняно молоде свято. Вперше в Україні воно відзначається з 2009 року. Мета цього свята полягає в підтримці та розвитку національного усиновлення.

На 1 січня 2009 року в Україні налічувалося: 400 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховувалося 2605 дітей; 2461 прийомна сім’я, де виховувалися 4450 прийомних дітей. Це немало, проте залишається ще безліч дітей, які потребують родинного тепла і турботи.

 

Міжнародний день перекладача

Дата, до якої прив’язане це професійне свято – 30-е вересня, обрана на честь одного з чотирьох латинських батьків сучасної християнської Церкви – Ієроніма Стридонського, покликаного Господом у вічність саме 30-го вересня 420-го року нашої ери. Це була яскрава людина з вогненним темпераментом і могутнім інтелектом, перекладач від Бога, мандрівник, історик і письменник. Після того, як до 386-го року від Різдва Христового він влаштувався у Віфлеємі, взявся за багаторічну працю – переклад на латинську текстів Старого і Нового Завітів. Саме його версія цих безцінних текстів по зборах Тридентського собору одинадцять століть опісля була проголошена офіційним латинським текстом Святого Письма. Так само вважається, що Ієронім стояв біля витоків однієї з перших слов’янських абеток – глаголиці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему