22 Березня 2022
Новини

«Ми були останніми журналістами в Маріуполі»: як окупанти полювали на журналістів

«Ми були останніми журналістами в Маріуполі»: як окупанти полювали на журналістів
У Маріуполі відеожурналіст Мстислав Чернов та фотожурналіст Євген Малолетка, які впродовж 20 днів фіксували облогу міста та злочини росії проти цивільних, мусили виїхати.
Нещодавно журналістів евакуювали. За їхніми словами, тепер у Маріуполі немає жодного міжнародного кореспондента. Про це йдеться у матеріалі Associated Press зі свідчень Мстислава Чернова.

Чернов із Малолеткою вирушили в Маріуполь увечері 23 лютого. Журналісти хвилювалися, що в них немає запасних шин, і знайшли в інтернеті чоловіка неподалік, який уночі погодився продати їх.

«Ми пояснили йому та касиру в цілодобовому продуктовому магазині, що готуємося до війни. Вони подивилися на нас, як на божевільних. У Маріуполь ми в'їхали о 03:30. Через годину почалась війна», — розповів Чернов.

За його словами, приблизно чверть із 430 тисяч жителів Маріуполя виїхали з міста у перші дні.

Але мало хто вірив, що наближається війна, і коли більшість усвідомила свою помилку, було вже пізно.

російські військові вивели з ладу системи подачі електроенергії, води, продуктів, відключили мобільний зв’язок, радіо й телебачення. Кілька інших журналістів виїхали з міста до того, як перервався останній зв'язок і почалася повна блокада, згадує відеожурналіст.

Відсутність інформації в блокаді слугує двом цілям — хаосу та безкарності. «Я ніколи не відчував, наскільки важливо було порушити мовчання», — розповів журналіст.

За його словами, лікарі благали журналістів знімати сім’ї, які привозили мертвих і поранених родичів, та дозволяли заряджати камери від генераторів у лікарні. Вони просили показати, що відбувається у Маріуполі.

Внаслідок обстрілів пошкоджень зазнала автівка, на якій приїхали журналісти. У мікроавтобусі розбилися вікна та пробилася шина. Стабільного зв'язку в місті не було, тож журналісти вибігали до пограбованого магазину, де зв'язок іще був, щоб завантажити фото й відео.

9 березня Чернов і Малолетка виїхали на місце бомбардування пологового та лікарні. Саме їхні знімки облетіли увесь світ. Тоді загинули троє людей, зокрема одна дитина.

Чернов згадує, що їхня техніка майже розрядилась і не було можливості завантажити фотографії. Поліцейський, який підслухав їхню розмову, відвів журналістів до джерела живлення. Правоохоронець заявив, що інформація про бомбардування пологового змінить хід війни.

росія ж почала називати фотографії АР фейками та стверджувати, що вагітна жінка на фото є акторкою. Чернов і Малолетка не знали про кампанію проти них, оскільки зв'язку із зовнішнім світом майже не було. Лише 11 березня їхній редактор без подробиць попросив знайти жінок, які пережили авіаудар, щоб довести їхнє існування.

Журналісти знайшли їх у лікарні та зробили нові знімки. Поки вони надсилали відео й фото, помітили, як до госпітального комплексу з'їжджається російська техніка. Війська оточили лікарню.

російським військовим дали завдання знайти журналістів. Українські бійці допомогли Чернову та Малолетці евакуюватися.

«Якщо вони зловлять вас, то потраплять на камеру і змусять вас сказати, що все, що ви зняли, — брехня. Всі ваші зусилля і все, що ви зробили в Маріуполі, буде марним», — сказав чоловік, який допомагав журналістам виїхати.

Це було 15 березня. Чернов і Малолетка проїхали 15 російських блокпостів, перш ніж дістатись до підконтрольної території.

«Ми були останніми журналістами в Маріуполі. Зараз їх немає», — заявив Чернов.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: маріуполь, війна з Росією
В тему