20 Березня 2022
Новини

«путін готує підземне місто на випадок ядерної війни», - генерал Маломуж

«путін готує підземне місто на випадок ядерної війни», - генерал Маломуж

путін навряд чи натисне «ядерну кнопку», але він може готувати підземне місто на сході країни на випадок ядерної війни. Так, він усвідомлює, що війна в Україні може стати детонатором глобального конфлікту з НАТО.

Про це опосередковано свідчать здійснені 17 березня урядові рейси.

 За часів Союзу там були підземні центри управління, де в автономному режимі можна було жити кілька місяців.

Таке припущення в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL висловив керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках генерал армії Микола Маломуж.

– Урядові літаки РФ у четвер, 17 березня, здійснили польоти на схід країни. Причому в точках прибуття перебували лише по кілька хвилин. Як ви вважаєте, які завдання вони могли виконувати?

– На сході Росії в часи Радянського Союзу були особливо важливі об'єкти для захисту в період воєнних дій, наприклад, ядерного масштабу. Тому Росія постійно страхується, вона відпрацьовує різні сценарії, включно з глобальною війною.

Вони проводять повну ревізію таких об'єктів, випробування прихованих у глибині під землею систем управління країною та військами. Якщо такі рейси справді були, це означає, що ці об'єкти готують до практичного використання.

Тому переміщуються окремі керівники для контролю готовності та випробувань. І, звичайно, для перенесення архівів, бо там є особливо важлива документація та електронні засоби, які не підлягають розповсюдженню.

– Ви могли б уточнити, про які саме об'єкти йдеться?

– На випадок ядерної війни є підземні центри управління для керівництва як країною, так і військами. Це закриті підземні бункери, на кілька десятків метрів завглибшки, ціле містечко. Там розміщені центри військового та цивільного управління, бо туди переміщується уряд, а не лише військові.

Там є всі системи зв'язку, у тому числі підземні комунікації з іншими регіонами, автономне живлення, незалежне від зовнішніх джерел, автономна модель життєзабезпечення, включаючи очищення повітря. Тобто на випадок ядерної, хімічної чи бактеріологічної війни вони повністю закриваються і функціонують в автономному режимі.

– Як довго можна жити у такому бункері?

– У період Радянського Союзу у такому бункері можна було жити два-три місяці. Але зараз є вже сучасніші засоби, тому, я думаю, там тепер можна перебувати до року.

– Чи вважаєте ви, що всі ці дії, тестування бункерів, тощо свідчать про готовність Путіна натиснути на ядерну кнопку?

– Це не свідчить про майбутню війну, але говорить про те, що розглядаються різні сценарії – як локальної війни, яку вони ведуть з Україною, так і глобальної війни з НАТО. Такі сценарії спонукають керівництво Росії готувати ці об'єкти, проводити їхнє випробування та доопрацювання.

Путін зациклений на загрозі з боку НАТО. У концепції військового стримування РФ йдеться і про формат ядерної війни у разі глобального протистояння.

Вони припускають, що війна в Україні може бути детонатором глобальної війни і на якомусь етапі НАТО все ж таки вступить у протистояння – тоді і можливе використання ядерних засобів.

Це абсурдна ідея, але вона є нав'язливою для всіх керівників Росії. Вони керуються хибними посилами та фобіями, які на практиці ведуть до війни, до конкретних жертв та загрози миру.

Я не думаю, що буде ядерна війна. Але те, що Путін триматиме весь світ на межі, – у цьому немає жодних сумнівів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир путін, російські спецслужби
В тему

Останні матеріали