11 Лютого 2022
Новини

Параліч у дітей: на Волині посилять вакцинацію проти поліомієліту

Параліч у дітей: на Волині посилять вакцинацію проти поліомієліту

В останні роки рівень охоплення щепленням від поліомієліту знизилася, в країні накопичилася критична кількість дітей без імунної відповіді до поліовірусу. Її можна набути лише завдяки вакцинації.

Про це під час брифінгу 11 лютого поінформувала головна спеціалістка управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Рожко, - пише ІА "Волинські новини".

На Волині триває імунізація проти поліомієліту серед дітей, які не отримали першу або другу дозу щеплення.

Спікерка нагадала, що у жовтні 2021 року в Україні зафіксували перший випадок поліомієліту в Рівненській області.

За результатом досліджень регіональної референс-лабораторії міста Гельсінки півторарічна дівчинка інфікувалася дериватом вакцинного поліовірусу типу 2. В ході епідрозслідування виявили ще 19 контактних осіб із цим же штамом вірусу.

А 24 січня 2022 року повідомили про другий випадок – параліч дитини із Закарпаття, спричинений тим же типом поліовірусу.

Медик наголосила, що за міжнародною класифікацією виявлення навіть одного випадку поліомієліту рахують спалахом.

Крім того, поліомієліт відносять до хвороб, які мають міжнародне значення. Тобто цей спалах загрожує всім дітям, які не отримали необхідних щеплень або отримали з порушенням календаря вакцинації.

«Якщо держава не буде застосовувати адекватних заходів реагування, спалах може мати загрозу міжнародного значення», – каже доповідачка.

Тому наприкінці грудня 2021 року в МОЗ ухвалили низку заходів, що передбачають декілька компонентів: посилення системи епідеміологічного нагляду та вакцинація з використання вакцин ІПВ (інактивована вакцина проти поліомієліту) та ОПВ (оральна вакцина).

«На першому етапі використовують інактивовану поліомієлітну вакцину. Її використовують як у рамках реагування на спалах, так і задля імунізації. Станом на сьогодні в області є достатня кількість безоплатних вакцин і кожному пункті щеплень. Від кількості щеплень, які ми проведемо, залежатиме, чи подолає Україна спалах», – зазначила фахівчиня.

Вона нагадала, що перший раунд вакцинальної кампанії стартував 1 лютого 2022 року. Він триватиме протягом трьох тижнів. За цей тиждень планують охопити вакцинацією 95% дітей.

На першому етапів вакцинуватимуть дітей віком від 6 місяців до 6 років, котрі пропустили одне з перших щеплень у 2 чи 4 місяці, або не отримали їх зовсім.

«Вакцина французького виробника. Вона надійна, але перша доза забезпечує лише індивідуальний захист. Тому на другому етапі буде застосована оральна вакцина, яка запобігає поширенню вірусу серед усієї популяції», – зауважила посадовиця.

З її слів, до цього етапу вакцинальної кампанії від поліомієліту зарахували понад 5 тисяч дітей з Волині, але станом на сьогодні із них щепилися лише 11%.

«Тому в МОЗ розглядають питання про продовження терміну формованої імунізації. Ми розраховуємо на підтримку голів громад. Від їх дій та роз’яснювальної роботи залежить здоров’я мешканців», – наголосила Людмила Рожко.

Нагадаємо, через спалах поліомієліту на території окремих областей України та для запобігання розповсюдження смертельної інфекції з 1 лютого 2022 року на Волині стартує ревакцинація, а також обов’язкова вакцинація дітей, які не отримали щеплення від цієї недуги згідно з календарем.

Довідка: поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке спричиняє вірус поліо. Він вражає нервову систему, може призводити до паралічу або смертельних випадків.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, діти, вакцинація, захворювання
В тему