2 Жовтня 2021
Новини

Затримання Саакашвілі в Грузі: основне

Затримання Саакашвілі в Грузі: основне

Експрезидента Грузії та голову Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіла Саакашвілі затримали в Тбілісі.

Про це ввечері 1 жовтня повідомив прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі.

За його словами, правоохоронці володіли інформацією про те, як Саакашвілі прямує з України до Грузії та його подальші пересування і на основі цих даних змогли обрати час, коли для затримання були мінімальні перешкоди.

Нагадаємо, Саакашвілі не був у Грузії відтоді, як завершилась його друга президентська каденція (вже 8 років), проживаючи у Європі, США та в Україні. Зараз він є громадянином України.

У 2018 році Саакашвілі визнали винним за двома справами. Його засудили:

  • до 3 років позбавлення волі за помилування колишніх співробітників МВС, засуджених у справі Сандро Гіргвліани,
  • ще до 6 років - у справі щодо побиття колишнього депутата Валерія Гелашвілі.

А також:

  • висунули звинувачення у справі щодо розтрати бюджетних коштів,
  • висунули звинувачення у розгоні акції протесту у листопаді 2007 року,
  • висунули звинувачення у вторгненні на телеканал "Імеді".

Саакашвілі відкидає всі звинувачення і називає справи політично вмотивованими.

Чому він приїхав у Грузію зараз

Його теперішній приїзд зумовлений проведенням 2 жовтня виборів до місцевих органів влади. Участь у виборах бере партія колишнього грузинського президента "Єдиний національний рух".

Незадовго до поїздки Міхеіл Саакашвілі заявив, що приїде до Грузії не заради власних амбіцій, а щоб "хоче захищати волевиявлення громадян" і "разом взяти участь у порятунку" країни.  

“Усі повинні піти на вибори й проголосувати, зафіксувати свою позицію. Після того, як закриються дільниці, ми повинні вийти в центри наших міст, сіл і разом захистити завойовану перемогу", — заявив колишній президент.

Напередодні прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі попередив експрезидента країни, що після повернення на рідну землю він потрапить до в’язниці. Він також заявив, що приїзд Саакашвілі, який заплановано на день виборів, 2 жовтня, має на меті створити дестабілізацію в країні.

Незадовго до арешту політик записав ще одне звернення, в якому запевнив, що “нічого не боїться”.

 “З великою ймовірністю зараз мене затримають в Тбілісі, але я хочу сказати, щоб ви нічого не боялися. Ідіть завтра на вибори, проголосуйте і третього числа разом відсвяткуємо перемогу. Я тримаюся міцно. Я приїхав, щоб допомогти вам. Іншого виходу у нас не було. Я не боюся нічого, не бійтеся і ви ", - йдеться у цьому зверненні.

Як відбувався арешт

Народний захисник Грузії Ніно Ломджарія повідомив, що Саакашвілі сам відчинив двері квартири поліції і не чинив опору під час затримання.

"Його затримали сьогодні в Тбілісі, в орендованій квартирі, затримала поліція, він був в квартирі один, сила застосована не була", сказала Ломджарія.

"Саакашвілі оголосив голодування. І, як громадянин України, він вимагає зустріч з консулом України", - зазначила омбудсмен.

За її словами, голодування Саакашвілі оголосив тому, що не згоден з висунутими проти нього звинуваченнями і з винесеними раніше вироками по вже розглянутих в суді справах.

Що кажуть в Грузії

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі категорично заперечила можливість помилування та звільнення Саакашвілі з-під варти. "Моя відповідь проста та остаточна: ні та ніколи", - заявила вона на брифінгу з цього приводу, який транслювався у Facebook.

Що кажуть в Україні

Як повідомив того ж вечора речник глави держави Сергій Нікіфоров, президент України Володимир Зеленський занепокоєний затриманням Саакашвілі.

“Уважно стежимо за повідомленнями про затримання голови Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіла Саакашвілі. Президент Володимир Зеленський занепокоєний такими новинами і тоном заяв, що лунають в Грузії щодо можливого розвитку ситуації”, - написав він у Facebook.

Тим часом до МЗС України викликали посла Грузії для пояснень з приводу затримання Саакашвілі. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: міхеїл саакашвілі, затримання, Україна, грузія, Політика, Світ
В тему